Ce se întâmplă atunci când nu-ţi speli aşternuturile la timp

Cearşafurile pot deveni un ecosistem de vietăţi nesănătoase care îţi afectează sănătatea şi aspectul fizic.
În mod ideal, ar trebui să vă spălaţi aşternuturile la fiecare două săptămâni, cu excepţia cazului în care transpiraţi mult sau sunteţi alergic la acarieni, atunci cel mai bine este să le spălaţi săptămânal. (Image by Racool_studio on Freepik)
LISA ROTH COLLINS
01.04.2023

Cât timp păstrezi cearşafurile pe pat şi la cât timp pui altele noi? Este în regulă, nu trebuie să anunţi pe nimeni altcineva, poţi păstra răspunsul pentru tine! Totuşi, cel mai bun răspuns este: nu mai mult de două săptămâni, iar în unele cazuri mai puţin.

Dacă tu şi familia ta dormiţi pe cearşafuri care au stat pe pat mai mult de atât, atunci este posibil ca în dormitoarele voastre să se întâmple lucruri nesănătoase. Aşadar, fiţi pregătiţi: ceea ce urmează s-ar putea să nu fie pentru cei slabi de inimă.

Ce se întâmplă cu aşternuturile tale

Corpul uman (şi cel al animalelor de companie) pierde în mod constant celule ale pielii. Cât de multe, este o chestiune care face obiectul unor dezbateri, dar numărul este semnificativ, cum ar fi milioane de celule pe zi. Deoarece ne petrecem aproximativ o treime din viaţă în pat, o mulţime de celule se acumulează în aşternuturi.

Celulele pielii nu sunt singurele lucruri care se adună în patul tău. Unele dintre aceste alte "lucruri" au picioare. Umezeala rezultată din transpiraţie se poate acumula în timpul nopţii, făcând din aşternuturile tale un teren de reproducere. Prin urmare, potrivit medicului de igienă Dr. Lisa Ackerley, dacă nu speli des aşternuturile, acest lucru ar putea să te expună unor probleme semnificative de sănătate. Să explorăm care ar putea fi aceste probleme!

Riscuri pentru sănătate atunci când nu spălaţi cearşafurile

Iată câteva dintre problemele de sănătate care pot apărea atunci când vă păstraţi aşternuturile pe pat prea mult timp.

Teribilii acarieni: celulele moarte ale pielii care se acumulează în lenjeria de pat, între înlocuirile de cearceafuri curate, sunt cina pentru acarienii care se bucură de această delicatesă. Acarienii şi excrementele lor pot declanşa astm şi alergii şi pot contribui la eczeme.

Probleme cu animalele de companie: părul de pisică şi de câine poate constitui, de asemenea, cina pentru acarienii de praf. În plus, dacă prietenul tău canin doarme în patul tău şi are râie, insectele minuscule îţi pot irita pielea. Animalele de companie care dorm cu voi pot transmite, de asemenea, dermatofitoza (pecingine). Dacă doriţi să le permiteţi animalelor de companie să doarmă cu dumneavoastră, asiguraţi-vă că le verificaţi în mod regulat starea de sănătate şi că schimbaţi aşternuturile săptămânal.

Grădina cu germeni: celulele moarte ale pielii, transpiraţia, saliva şi alte fluide corporale, materiile fecale şi alte depuneri corporale din patul dumneavoastră sunt o grădină fertilă pentru germenii care prosperă. Unele teste, de exemplu, au descoperit că feţele de pernă nespălate timp de o săptămână aveau cu 17.000 de colonii bacteriene mai mult decât un scaun de toaletă.

O bacterie care poate persista în aşternuturile dumneavoastră este Staphylococcus aureus, care se găseşte atât pe pielea sănătoasă, cât şi pe tăieturi şi alte afecţiuni ale pielii. Ciupercile sunt o altă ameninţare, deoarece se pot acumula în pliurile pielii unde există umiditate şi pot duce la infecţii ale pielii.

Probleme de acnee: dacă suferiţi de acnee, ar trebui să vă schimbaţi faţa de pernă la fiecare două-trei zile, pentru că bacteriile, celulele moarte ale pielii şi murdăria din faţa de pernă pot contribui la apariţia focarelor de acnee şi vă pot înfunda porii.

Germeni care persistă: ori de câte ori dumneavoastră sau membrii familiei sunteţi bolnavi, bacteriile şi viruşii pot persista în aşternuturi până la câteva ore, în funcţie de microorganism. Prin urmare, este o idee bună să vă spălaţi lenjeria mai des, pentru a distruge germenii.

Cum să vă spălaţi aşternuturile

Potrivit unui sondaj din 2017, doar 44% dintre americani îşi spală aşternuturile o dată sau de două ori pe lună. Unsprezece la sută le spală o dată pe sezon, iar 5 la sută o fac doar o dată sau de două ori pe an. Cu toate acestea, programul optim de spălare a cearşafurilor este o dată la două săptămâni, sau o dată pe săptămână dacă transpiri mult sau dacă eşti alergic la acarieni. În acest din urmă caz, apa ar trebui să fie la cel puţin 50 de grade Celsius, astfel încât să omorâţi acarienii.

Dacă dvs. sau un membru al familiei este bolnav, atunci aşternuturile şi alte articole de pat trebuie schimbate imediat ce dvs. sau membrul familiei se simte mai bine pentru a reduce riscul de reinfectare. Folosiţi apă fierbinte pentru a ucide germenii şi un ciclu de uscare la cald.

Folosiţi un detergent de rufe complet natural pentru a vă feri aşternuturile şi pielea de expunerea la substanţe chimice potenţial dăunătoare. De asemenea, puteţi contribui la reducerea deşeurilor prin reducerea resturilor de ambalaje de detergenţi utilizând benzile de detergent. Aceste benzi nu conţin plastic, se dizolvă atât în apă caldă, cât şi în apă rece şi nu conţin substanţe chimice dăunătoare.

Alte sfaturi

Nu vă faceţi patul imediat dimineaţa. Lăsaţi să se usuce orice umezeală care s-ar fi putut acumula în aşternuturi, acest lucru le face mai puţin atractive pentru bacterii şi acarieni.

Folosiţi un protector de saltea şi protecţii pentru perne, care sunt uşor de spălat.

Faceţi duş sau baie înainte de a merge la culcare. Acest lucru ajută la reducerea murdăriei şi a altor elemente de contaminare din patul dumneavoastră.

Oferiţi animalului de companie o pătură separată, pe care să se întindă în pat şi spălaţi-o o dată pe săptămână.

Concluzie

Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră şi de cea a familiei spălând cearşafurile mai des. Dacă o faceţi, s-ar putea să obţineţi cu adevărat odihna de frumuseţe pe care o căutaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor