Idei pentru un dormitor strălucitor de curat

Asiguraţi-vă că dormitorul dumneavoastră este un cămin curat şi confortabil.
Asiguraţi-vă că dormitorul dumneavoastră este un cămin curat şi confortabil. (Foto: Pixabay.com)

Fie că este mic sau mare, dormitorul este paradisul dumneavoastră. Este locul în care vă odihniţi, vă relaxaţi şi vă reîncărcaţi. Aşadar, păstraţi-vă dormitorul curat şi plăcut urmând aceşti paşi pentru curăţenie de la tavan la podea şi câteva sfaturi suplimentare.

Ştergeţi praful de pe ventilatorul de tavan

Cu ventilatorul oprit, ştergeţi uşor marginile paletelor ventilatorului, de la centru spre vârf, cu o cârpă sau un prosop de hârtie umezit cu un detergent universal. Pentru retuşuri săptămânale, folosiţi un aspirator pentru ventilatoare de tavan, cu mâner prelungit. Puteţi folosi ştergătorul pentru ventilatoare şi pentru a curăţa corpurile de iluminat greu accesibile.

Sfat suplimentar: dacă se acumulează mult praf pe palete, puneţi un prosop vechi sau o cârpă de pânză pe podea sau pe patul de sub ventilator. Acest lucru va ajuta la strângerea celor mai fine particule de praf.

Curăţaţi pereţii şi tablourile

Ştergeţi colţurile din dormitor şi linia tavanului cu o cârpă sau o baghetă de şters praful, pentru a îndepărta praful şi pânzele de păianjen. Ştergeţi uşor de praf ramele tablourilor de pe pereţi, astfel încât acestea să nu se balanseze de la locul lor şi să strice peretele.

Sfat suplimentar: nu pulverizaţi detergent pentru geamuri direct pe sticla tablourilor înrămate, altfel s-ar putea ca detergentul să se infiltreze în jurul marginilor şi să deterioreze opera de artă de dedesubt. În schimb, stropiţi uşor un prosop de hârtie cu detergent şi ştergeţi sticla.

Aveţi nevoie de o curăţare mai profundă? Amestecaţi 1 cană de bicarbonat de sodiu, 1 cană de oţet alb distilat şi 1/2 cană de amoniac în 3 litri de apă caldă. Umeziţi un burete sau o cârpă cu acest amestec şi ştergeţi pereţii şi lemnăria. (Notă: nu amestecaţi niciodată amoniacul cu înălbitor.)

Curăţaţi veiozele

Folosiţi o rolă de scame sau o perie de scame pentru a îndepărta praful de pe abajururile veiozelor din ţesătură. Cu veioza stinsă, ştergeţi praful de la baza acesteia şi de pe bec, cu o cârpă moale sau cu o baghetă de praf.

Curăţaţi mobilierul din dormitor

În primul rând, îndepărtaţi toate obiectele de pe partea superioară şi de pe rafturile oricăror comode, rafturi de cărţi sau noptiere. Apoi, ştergeţi bine praful de pe fiecare piesă, de sus până jos. Nu uitaţi de părţile laterale şi de picioarele mobilierului.

Folosiţi o cârpă subţire, umezită cu un detergent adecvat materialului din care este confecţionată mobila (lemn, sticlă, plastic) pentru a intra în crăpăturile fine, sculpturile sau striaţiile acesteia. Acordaţi o atenţie deosebită anumitor zone, cum ar fi faţa sertarelor, unde persistă amprentele.

Pentru o curăţare mai profundă sau pentru a întreţine mobilierul din lemn fin, frecaţi cu ulei de lămâie sau un alt produs de lustruire pe suprafaţa piesei folosind mişcări mici şi uniforme. La final, ştergeţi şi lustruiţi cu o cârpă uscată şi moale.

Sfat suplimentar: este mai bine să nu folosiţi în interiorul sertarelor produse de curăţare sau de lustruire. În schimb, ştergeţi-le cu o cârpă uscată sau folosiţi accesoriul aspiratorului cu perie moale.

Curăţaţi oglinzile

Scăpaţi de urme cu un strop de detergent pentru geamuri şi ştergeţi cu o cârpă care nu lasă scame sau cu un prosop de hârtie, sau înmuiaţi un ziar mototolit într-un vas puţin adânc, în care aţi pus oţet alb distilat şi ştergeţi oglinda până când începe să se usuce. Daţi-i un luciu final cu o cârpă moale sau cu o altă bucată de ziar uscat.

Reîmprospătaţi paturile şi lenjeria de pat

Schimbaţi lenjeria de pat cel puţin o dată la două săptămâni şi spălaţi-o în cea mai fierbinte apă recomandată pe etichetele de îngrijire.

Ştergeţi marginea tăbliei şi picioarele patului cu o cârpă şi o soluţie potrivită pentru materialul din care este confecţionat patul. Folosiţi o rolă sau o perie de scame pentru tăbliile acoperite cu ţesături sau aspiraţi cu un aspirator cu perie. Aspiraţi sub pat. Folosiţi un accesoriu cu perie pentru a aspira în jurul marginilor saltelei şi a somierelor.

Sfaturi suplimentare: verificaţi etichetele cu indicaţii de îngrijire ale pernelor dumneavoastră pentru a afla instrucţiunile de spălare şi uscare. Multe perne pot fi trecute printr-un ciclu de uscare la temperatură medie sau ridicată pentru a le împrospăta şi a le umfla. În cazul în care salteaua necesită o curăţare locală în cazul unor pete, evitaţi să folosiţi apă în exces, deoarece aceasta poate încuraja dezvoltarea mucegaiului în saltea. Asiguraţi-vă că salteaua este complet uscată înainte de a aranja din nou patul cu salteaua şi lenjeria de pat.

Curăţaţi podelele din lemn

Pentru o pardoseală din lemn masiv, este suficientă o curăţare săptămânală cu un mop sau o mătură uscată. O curăţare mai profundă va necesita un pic mai multă îndemânare. O podea etanşă cu poliuretan poate fi curăţată cu mopul umed. La pardoselile tratate cu alte materiale de etanşare (cum ar fi şelac sau lacuri), folosiţi un detergent sau un produs de lustruire şi un mop pe bază de ceară. Frecaţi în direcţia fibrei.

Curăţaţi covorul

Aspiraţi săptămânal, folosind instrumentul aspiratorului destinat pentru crăpături, pentru a intra în colţuri şi margini.

Sfat suplimentar: dacă mobila este grea şi a lăsat urme vizibile în covor, refaceţi fibrele plasând un cub de gheaţă în adâncitură, lăsându-l să stea peste noapte pentru a se topi. Pe măsură ce apa se evaporă, fibrele covorului se vor umfla.

Copyright 2023 Dotdash Meredith. Toate drepturile rezervate. Folosit cu permisiune. Distribuit de Tribune Content Agency, LLC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură