Ce reprezinta Garantia personala si garantia unei organizatii? Care sunt conditiile de aplicarea acestor masuri preventive?(partea I)

Garantia personala, consta in luarea angajamentului in scris pentru purtarea corespunzatoare a invinuitului pe perioada urmaririi penale si judecata, in ordinea stabilita de lege.
. (Photos.com)
Epoch Times România
02.05.2011

Garantia personala consta din angajamentul inscris, pe care persoane demne de incredere si-l iau in sensul ca raspund pentru purtarea corespunzatoare a banuitului sau a invinuitului si prezentarea lui, cand va fi chemat de persoana care efectueaza urmarirea penala, procuror sau instanta de judecata. Numarul garantilor nu poate fi mai mic de doi si mai mare de 5 (art. 179 alin. (1) Cod de Procedura Penala).

Garantia personala, consta in luarea angajamentului in scris pentru purtarea corespunzatoare a invinuitului pe perioada urmaririi penale si judecata, in ordinea stabilita de lege.

Aceasta masura procesuala de constrangere poate fi luata doar de persoane demne de incredere si poate fi indreptata spre realizarea anumitor scopuri. Ea poate atinge orice scop din cele existente in fata masurilor preventive, numai in anumite conditii. Garantul in dependenta de posibilitatile sale si legaturile cu invinuitul, poate sa actioneze diferit asupra acestuia si sa curme comportamentul sau necorespunzator.

Garantia persoanei care-si ia acest angajament pentru purtarea invinuitului, prin care el nu va impiedica desfasurarea normala a procesului penal, se bazeaza pe cunoasterea calitatilor personale a invinuitului, purtarii lui, caracterului, etc.

Detinerea acestor cunostinte de catre garantul invinuitului ii va crea incredere ultimului in purtarea corespunzatoare a invinuitului.

Garantia personala nu este practicata atat de frecvent, ca de exemplu, declaratia de a nu parasi localitatea.

Totodata conform art. 179 din Codul de procedura penala, garantia personala consta in angajamentul scris pe care persoane demne de incredere si-l iau in sensul ca prin autoritatea lor si suma baneasca depusa garanteaza comportamentul respectiv al invinuitului, inclusiv respectarea ordinii publice si prezentarea lui cand va fi chemat de organul de urmarire penal sau instanta de judecata, precum si executarea altor obligatiuni procesuale.

Astfel din aceste prevederi vedem ca pe langa angajamentul in scris luat de persoane demne de incredere si cu autoritate, mai este introdusa inca o conditie, ca suma baneasca sa fie depusa de catre aceste persoane. Garantia personala ca masura preventiva se admite doar la cererea in scris a garantilor si cu acordul persoanei in privinta careia se elibereaza garantia.

Suma baneasca care este necesara sa fie depusa la depozitul procuraturii sau al instantei de judecata pentru fiecare garant este de la 50 pana la 300 unitati conventionale. Garantia personala se dispune de catre procuror printr-o ordonanta, iar de catre instanta de judecata prin incheiere.

Garantia personala este intemeiata pe increderea garantului fata de invinuit si pe datoria morala a acestuia, respectul lui de a nu incalca obligatiile fata de garant, pe tendinta invinuitului de a-si mentine justa valoare in fata unui anumit grup social, in cazul garantiei personale este necesar de a stabili ce obligatii isi asuma garantul.

Obiectul acestor obligatii poate fi diferit, in dependenta de posibilitatile si dorinta garantului, de a actiona intr-un anumit mod asupra invinuitului. De aceea, ar fi necesar de inclus in legislatia procesual – penala a R. Moldova o enumerare exhaustiva a posibilelor obligatii ale invinuitului care sa corespunda scopurilor masurilor preventive.


Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor