"Ce face SRI ne priveşte pe toţi!": protest împotriva "Legilor Supravegherii" [video]

În jur de 100 de bucureşteni au protestat astăzi împotriva Legilor Supravegherii, un pachet legislativ prin care se doreşte monitorizarea calculatoarelor, identificarea (cel mai probabil prin prezentarea buletinului) a celor ce accesează la accesul reţelelor WI-FI disponibile în spaţiul public şi vânzarea restricţionată a cartelelor SIM numai cu buletinul.
Protest împotriva Legilor Supravegherii, 12.07.2014 (Eugen Horoiu / Epoch Times)
Loredana Diacu
13.07.2014

Materialul video poate fi urmărit pe pagina originală a articolului de pe Epoch Times România

În jur de 100 de bucureşteni au protestat astăzi împotriva Legilor Supravegherii, un pachet legislativ prin care se doreşte monitorizarea calculatoarelor, identificarea (cel mai probabil prin prezentarea buletinului) a celor ce accesează la accesul reţelelor WI-FI disponibile în spaţiul public şi vânzarea restricţionată a cartelelor SIM numai cu buletinul. Imagini de la protest pot fi vizionate urmărind materialul video pe pagina originală Epoch Times.

Protestul, organizat pe Facebook de comunităţile Rezistenţă Urbană şi Activişti Fără Frontiere a reunit persoane care nu vor să trăiască vremurile când Securitatea comunistă pune cuplaj la telefoane, pentru ca oamenii să nu mai ştie dacă îi ascultă vecinul sau securiştii puşi de partid, când maşinile de scris, de litografiere şi de xeroxare trebuiau înregistrate pentru a preveni distribuirea materialelor şi absolut toate mişcările le erau controlate.

Manifestanţii, unii dintre ei veniţi de la sute de kilometri de Bucureşti, s-au strâns iniţial într-un scuar aflat între sediul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Parlament, "complicele" SRI-ului la realizarea şi votarea celor două legi, după care s-a mutat în faţa sediului Serviciului.

Accesul manifestanţilor ce doreau să depună pe treptele SRI-ului bannere cu mesajele lor de protest a fost blocat de două cordoane formate din peste 30 de jandarmi. Finalmente, o femeie însoţită de doi copii au fost lăsate să depună lângă sediul Serviciului un banner cu mesajul "Ce face SRI ne priveşte pe toţi!"

”Cele două instituţii – SRI şi Parlamentul – au colaborat pentru a propune şi vota două legi care atentează la securitatea vieţii noastre private: un proiect de lege privind „securitatea cibernetică a României“ şi unul prin care se creează obligaţia de a se înregistra datele de identitate ale persoanelor care utilizează cartele telefonice prepaid, dar şi serviciile Wi-Fi disponibile în spaţiul public", afirmă organizatorii care acuză statul că, prin pachetul de legi, se vrea practic anularea dreptului românilor la anonimitate şi intimitate.

Sub pretextul prevenirii infracţiunilor prin telefon (gen metoda Accidentul, prin care numeroase persoane au fost escrocate de deţinuţi ce foloseau cartele prepaid) şi a actelor de terorism, SRI-ul şi aparatul politic vor practic să îi monitorizeze şi să deţină informaţii despre absolut toţi cei care folosesc un telefon mobil, un calculator sau telefon.

"Prin două proiecte de lege care au trecut fulgerător prin Parlamentul României pe timpul vârfului de vacanţe de vară, Statul a luat cetăţenilor români dreptul la intimitate şi dreptul la anonimitate în ceea ce priveşte comunicaţiile pe Internet şi în reţelele de GSM – practic toate comunicaţiile moderne. Modificările legislative nu au corespondent european şi nu se înscriu într-o prevedere cu caracter internaţional, cum a fost cazul ACTA. Ele sunt de sorginte naţională şi au efecte direct şi mult mai puternic ca ACTA", susţin organizatorii.

Cele două proiecte la care se referă protestatarii sunt legea securităţii cibernetice, care prevede că utilizatorii vor trebui să pună datele şi sistemele la dispoziţia autorităţilor, cu alte cuvinte, proiectul instituie percheziţia electronică fără mandat, în timp ce al doilea proiect se referă la înregistrarea cartelelor pre-pay şi a identificării utilizatorilor de hotspot-uri Wi-Fi publice.

Puterea absolută corupe absolut. La un moment dat o vor folosi împotriva noastră. O luăm încet, înapoi, înspre unde am fost, înspre statul totalitar

Practic, în virtutea legii securităţii cibernetice, SRI este învestit cu puteri care scapă controlului civil şi e autorizat cu dreptul de a percheziţiona tot ce mişcă în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiilor, au explicat organizatorii protestelor. Şi nu doar SRI. În virtutea acestei legi, furnizorii de internet şi telefonie vor trebui să permită accesul la datelor clienţilor lor către reprezentanţi SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO, ANCOM.

Protestatarii au mai cerut să nu fie asimilaţi unor infractori, organele statului având la dispoziţie mijloace legale de a depista şi prinde delicvenţii, fără să instaureze, prin legi abuzive, o societate de tip Big Brother.

"Nu vorbim de o distopie" a explicat organizatorul protestului, Mihai Buciuman. Statul lucrează deja, prin pachete de legi, la obţinerea controlului absolut a informaţiilor despre cetăţeni. Noile legi vor permite Serviciilor să afle nu doar cine eşti ci şi ce gândeşti, ce idei ai, cu cine vorbeşti, ce îţi place să faci şi într-o bună zi informaţiile vor putea fi folosite pentru a fi şantajat, aruncat în închisoare, şi totul sub pretextul prevenirii de infracţiuni. "Puterea absolută corupe absolut. La un moment dat o vor folosi împotriva noastră. (...) O luăm încet, înapoi, înspre unde am fost, înspre statul totalitar", a declarat dl Buciuman.

Atât Rezistenţa Urbană cât şi Activişti Fără Frontiere, din partea căreia a vorbit la protest Alexandru Alexe, şi el acuzând că noile legi sunt o întoarcere la perioada neagră, a fostei Securităţi, au anunţat că seria de proteste pentru oprirea adoptării acestui pachet legislativ va continua.

"Politicienii noştri şi SRI-ul duc dorul unor vremuri 'luminoase', când Securitatea era Dumnezeu! (...) Sunt convins că ne vom revedea căci băieţii nu vor renunţa aşa uşor", li s-a adresat Alexandru Alexe participanţilor la protest.

Proteste împotriva Legilor Supravegherii au avut loc ieri şi în Cluj şi Iaşi, iar duminică este organizat un alt protest la Sibiu.

Legea cartelelor prepaid a fost votată pe 2 iulie de Camera Deputaţilor cu 195 de voturi „pentru" şi doar 20 de voturi împotrivă şi a fost atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, în timp ce legea securităţii cibernetice, adoptată de Guvern, este încă la Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor