Cazul podului din parcul Herăstrău: USR mobilizează autorităţile
alte articole
Arhitectul şef al Capitalei a semnat joi avizul solicitat de ALPAB pentru instalarea provizorie a unui ponton plutitor, astfel încât cetăţenii să traverseze în mod sigur între cele două maluri ale lacului Herăstrău. Această măsură a fost luată în urma presiunilor USR din această săptămână, anunţă reprezentanţii formaţiunii.
Gabriela Firea a promis în campanie construirea unui pod pietonal între malurile lacului Herăstru, iar consilierii USR Sector 1 au cerut constant rezolvarea problemei. Între timp, au mai murit doi oameni doar de la începutul anului, iar primarul Capitalei nu a făcut nimic”, a semnalat deputatul Claudiu Năsui într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit comunicatului de presă remis de USR, problema podului feroviar periculos din parcul Herăstrău a revenit în atenţia publică săptămâna trecută, când un biciclist a murit lovit de tren pe acest pod. Deputaţii de Bucureşti, Tudor Rareş Pop, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Cristian Seidler şi consilierul USR Sector 1 Cristian Bulfon, au fost, luni, la sediul ALPAB, administratorul parcului Herăstrău, pentru a forţa o decizie rapidă în ceea ce priveşte deschiderea unei căi alternative de traversare a lacului.
Un blocaj birocratic aberant
USR mai informează că reprezentanţii ALPAB au susţinut în faţa parlamentarilor formaţiunii că au solicitat în urmă cu o lună arhitectului şef al Primăriei Muncipiului Bucureşti un aviz de amplasare a unui ponton plutitor în imediata vecinătate a podului, însă nu l-au primit. În aceste condiţii, cei patru parlamentari USR au încercat să discute despre cu Adrian Bold, dar arhitectul şef al PMB a refuzat să îi primească în audienţă.
Am încercat să cerem socoteală autorităţilor în acest caz şi am aflat că situaţia este blocată într-un labirint al birocraţiei pe multiple niveluri, fiind necesare peste 8 tipuri diferite de avize. Este cea mai clară dovadă că birocraţia ucide şi trebuie să acţionăm cu toţii pentru a pune capăt acestei situaţii”, a afirmat Cristina Prună, deputat de Bucureşti şi fost consilier general.
Parlamentarii USR nu au renunţat şi au fost la CFR pentru a semnala pericolul public pe care îl reprezintă podul feroviar din parcul Herăstrău. Reprezentanţii CFR au promis că vor amplasa, în scurt timp, panouri de avertizare asupra pericolului de traversare şi vor pregăti un plan de renovare a podului.
Pasarela de pe podul de cale ferată este destinată exclusiv utilizării de către personalul tehnic CFR. Astfel, CFR este obligat să închidă şi să păstreze închis accesul pe pod, în timp ce ALPAB-ul este obligat să asigure alternative de acces pentru pietoni, biciclişti, familii, alegători, etc. CFR nu s-a achitat deloc de această obligaţie, iar ALPAB a demarat procesul în urma presiunilor făcute de USR sector 1 şi Asociaţia HaicuBicla la începutul anului”, relatează deputatul USR Tudor Pop.
În consecinţă, miercuri, în conferinţa de presă săptămânală, deputatul Cristian Seidler a solicitat public arhitectului şef al Municipiului Bucureşti să urgenteze răspunsul către ALPAB referitor la avizul de amplasare a podului de pontoane. De asemenea, USR a cerut Primăriei Generale amplasarea unui post de pază în zona de acces a podului CFR pentru a ne asigura că panourile de avertizare nu sunt distruse cel puţin până la darea în folosinţă a construcţiei permanente alternative ce urmează să fie realizată de ALPAB, adică cel mai repede în anul 2018.
O simplă modificare legislativă
USR mai transmite că a reuşit să rezolve prin lege nu doar problema podului din parcul Herăstrău, ci şi alte situaţii similare. Deputatul Cătălin Drulă a trecut, marţi, în Comisia de Transporturi un amendament pentru modificarea art. 29 al OUG 12/1998, care permite autorităţilor feroviare să acorde aviz de construcţie pentru un pod pietonal permanent între limita de protecţie şi limita de siguranţă, adică între 20 şi 100 de metri de axul căii ferate.
Problema podului feroviar din parcul Herăstrău a declanşat un duel public între primarul Gabriela Firea şi Ministerul Transporturilor. Regretabil că în loc să treacă la acţiune, oamenii aceştia au în cap doar şicane politicianiste. O invităm pe doamna Firea să politizeze acest caz doar după ce va fi construit podul pietonal de traversare a lacului Herăstrău”, a declarat deputatul Cristian Seidler.
"Astăzi, în parcul Herăstrău sunt panouri de avertizare asupra pericolului de traversare a podului CFR, iar arhitectul şef a emis avizul pentru instalarea provizorie a unui ponton plutitor. Până la construirea pontonului, USR solicită ALPAB deschiderea temporară a accesului pe sub podul CFR, prin curtea ALPAB, pentru a permite cetăţenilor traversarea lacului. USR Sector 1, prin vocea consilierului Cristian Bulfon, dar şi a altora colegi din filială, a cerut acest lucru încă de anul trecut şi inclusiv în luna martie, când un tânăr a murit electrocutat pe acelaşi pod, dar ALPAB nu a deschis poarta pentru cetăţeni.", transmite USR.