Veste bună dinspre Parlament. Folosirea animalelor sălbatice în circuri, interzisă

Animalele sălbatice nu vor mai putea fi folosite la circuri sau alte spectacole cu scop de divertisment, au decis marţi deputaţii, spre bucuria iubitorilor de animale.
Tigru
Tigru (Pixabay)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri şi în genere, pentru divertisment de acest tip. Câinii, caii, delfinii şi unele păsări exotice vor rămâne însă protagoniste ale spectacolelor.

“Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare (…) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii”, se arată în textul legii, potrivit Mediafax.

Legea, iniţiată în fostul mandat de către Remus Cernea, la vremea respectivă deputat independent, stabileşte pedepse cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare, potrivit sursei citate.

De asemenea, legea mai prevede relocarea animalelor de circ, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Vestea adoptării legii a stârnit bucurie printre iubitorii animalelor, care luptă de multă vreme pentru atingerea acestui deziderat.

"Plenul Camerei Deputaţilor a votat legea care interzice folosirea animalelor în circuri şi spectacole! Imaginea de mai jos devine istorie în ţara noastră şi din fericire nu vor mai exista imagini cu animale maltratate, suferind din cauza unor spectacole sinistre menite să ne distreze.

Tigri
Tigri (Facebook, Csibi Magor)

"Revolta mea după incidentul de la Circul Globus a fost transformată cu ajutorul vostru într-o mişcare puternică, care s-a finalizat cu o lege nouă care să facă un pas înainte spre o societate mai umană, mai evoluată.

În câteva ore, aproape 60.000 de oameni au zis că nu mai vor animale în spectacole, iar vocea noastră a fost preluată de oameni ca Petre Florin Manole sau Korodi Attila, iar legea iniţiată în legislatura trecută de Remus Cernea cu ajutorul lui Kuki Alexandru Barbuceanu şi Vier Pfoten a adunat votul majorităţii din Parlament. E de apreciat şi precedentul creat de Primăria Municipiul Bucureşti, a Sectorului 1 şi ajutorul de la Anca Florea. (...)

Azi ne bucurăm pentru acest pas mare înainte, sperând că şi mâine vom reuşi să oprim o nouă încercare de a relansa vânătoarea la trofeu la urşi, lupi sau pisici sălbatice!", scrie, pe Facebook, Magor Csibi de la World Wide Fund For Nature (WWF) România.