Cazul CG. Fost şef al SIE răspunde la întrebarea "De ce tac serviciile?"/Cum a dispărut Călin Georgescu din MAE?

Călin Georgescu (Facebook/calingeorgescuro)
Loredana Diacu
26.01.2025

Fostul director al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe, fost premier în anii lui Traian Băsescu, a susţinut într-un interviu pentru Hotnews că fenomene precum Călin Georgescu sunt întotdeauna semnalate factorului politic de către serviciile secrete.

"Apar informaţii care, la un moment dat, coroborate, pot duce la o avertizare ce ajunge sub ochii decidentului politic. Decidentul politic hotărăşte ce anume se dezvăluie sau nu publicului. Există instituţii care primesc asemenea informaţii regulat", a declarat Ungureanu.

La insistenţa jurnalistului care a ţinut să afle unde au fost serviciile secrete şi de ce tac, MRU a subliniat, din nou, că decidentul politic primeşte informaţiile şi el e cel care le comunică (sau nu) publicului.

"Mă refer la SRI şi la direcţia de specialitate din Ministerul de Interne. Repet, informaţii de acest tip au fost întotdeauna expediate factorului politic. Serviciile nu sunt dispuse la dialogul public, pe motive pe care le-am putea înţelege măcar parţial. Decidentul politic primeşte informaţiile. Exact decidentul politic în care publicul nu mai are încredere. De ce nu există o reacţie când apar elemente de natură să ne îngrijoreze, care pot duce la alterarea procesului electoral? N-aş putea să vă răspund. Din mica experienţă pe care o am mi s-a arătat că de multe ori există comoditatea decidentului, dar şi indiferenţa, lipsa de atenţie. De ce nu? Lipsa de educaţie", a răspuns fostul şef al SIE.

El a mai sugerat că Georgescu are "suferinţe" care au nevoie de tratament:

"Are suferinţe care se accentuează pe măsura trecerii timpului. Sunt suferinţe care se instalează gravissim în etapa finală a vieţii pacientului. El, pentru mine, este un caz clinic. Are un discurs care se poate defini după manualele moderne de psihiatrie”, a declarat fostul şef SIE.

Întrebat cum a plecat Călin Georgescu din MAE, MRU a precizat că acesta a dispărut pur şi simplu din minister după ce el a pus problema retragerii diplomaţilor care au colaborat cu fosta Securitate.

"Mi-au spus asta prieteni din Ministerul Afacerilor Externe şi am încredere în onestitatea lor. Mi-au spus că Georgescu a funcţionat într-o vreme consilier onorific al ministrului Mircea Geoană. Apoi, undeva pe finalul mandatului domnului Geoană, s-a transformat în director al uneia dintre direcţiile interne. O asemenea poziţie, într-un departament al Ministerului Afacerilor Externe, e ocupată de cele mai multe ori de diplomaţi de carieră, care înaintează până în acest punct, având şi gradul cuvenit acoperirii poziţiei directoriale. Venind în minister am pus problema retragerii diplomaţilor care au colaborat cu fosta Securitate. Aveam dorinţa de a da de o parte deşeurile unei epoci trecute. Apoi, am blocat admiterea de personal nou, pentru că aveam nevoie de audit şi nu de noi intervenţii politice de angajare. Au plecat din minister oameni pe care nu-i văzusem în viaţa mea, deşi mai fusesem secretar de stat cu ceva vreme în urmă. Au plecat din minister oameni care lăsau dâre groase de parfum politic, în urma trecerii lor pe culoarele Ministerului. Şi aşa a dispărut şi acest personaj, fără să-mi aduc aminte să-l fi văzut vreodată. Deci el a plecat, nu s-a supus examenului. Avea vreo relaţie cu fosta Securitate? Nu ştiu. Dar cert este că Georgescu a plecat din minister în momentul în care am impus criterii clare. Nu au fost puţini cei care au plecat trântind uşa şi înjurându-mă gros. Omul nostru a dispărut pur şi simplu." a declarat MRU.

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor