Câteva secrete pentru îngrijirea cămăşilor

Cămăşi (leitv.it)
Mioara Stoica
10.10.2017

Cămăşile reprezintă o îmbrăcăminte pe care o folosim aproape zilnic, atât la serviciu cât şi în evenimente speciale şi de aceea trebuie să fim atenţi la îngrijirea şi spălarea lor. Iată câteva secrete pe care trebuie să le aveţi în vedere, astfel încât viaţa cămăşii dvs. să fie cât mai lungă.

Există cămăşi gândite să dureze un singur sezon, iar altele confecţionate să stea în şifonier timp de mai mulţi ani. Cu toate acestea, nu sunt puţini cei care extind viaţa cămăşilor până în punctul în care gulerul şi manşetele arată semne clare de utilizare excesivă şi acest fenomen nu este legat neapărat de probleme economice.

Există cămăşi personalizate - puţin mai scumpe, într-adevăr, decât cele industriale - dar care permit ataşarea unui set de gulere şi manşete de rezervă. Acest detaliu permite schimbarea lor atunci când sunt deteriorate şi face ca o cămaşă să pară nouă astfel că, la sfârşit, preţul plătit iniţial nu mai pare atât de mare.

O cămaşă, ca şi un costum, nu ar trebui purtată mai mult de o dată pe săptămână. Acesta este timpul necesar pentru ca ţesătura să-şi recâştige starea iniţială şi cămăşile să nu stea în maşina de spălat mai mult decât poate rezista bumbacul.

Presupunând că utilizarea cămăşilor dvs. este una normală şi doar uneori prezintă câte o mică pată din cauza unor incidente neprevăzute, există câteva secrete pentru îngrijirea acestora: tratarea petelor, spălarea, uscarea şi călcatul.

Petele

Dacă sunteţi plecat de acasă şi nu aveţi posibilitatea să schimbaţi cămaşa atunci când se pătează, acestea trebuie tratate cât mai curând posibil. Talcul în pulbere sau apă cu gaz sunt un kit de urgenţă foarte bun. În schimb, produsele chimice specifice pentru scoaterea petelor ar trebui să fie ultima alternativă.

Folosirea de produse care albesc ar trebui să fie, de asemenea, ultima soluţie, deoarece acestea scurtează foarte mult viaţa cămăşilor.

Gulerele şi manşetele sunt părţile care se murdăresc cel mai repede, astfel încât este convenabil să nu se poarte cămaşa până când acestea devin negre. Dacă faceţi acest lucru, vor deveni aproape imposibil de curăţat.

Spălatul

În ciuda numeroaselor recomandări, încă mai există persoane care nu separă hainele colorate de cele albe. Acesta ar fi primul lucru de făcut.

De asemenea, este recomandat ca petele de vin sau de ciocolată, sau chiar petele de transpiraţie, să fie tratate înainte de a pune cămaşa în maşina de spălat. Săpunul din Marsilia este un aliat bun în această sarcină. Odată ce acest lucru este făcut, asiguraţi-vă că aţi deschis toate butoanele şi aţi scos tijele de la guler. Inutil de spus că nu există o maşină de spălat mai bună decât mâinile omului dar, în general, cămăşile sunt spălate în maşina de spălat. În acest caz, pentru a le proteja, sunt recomandaţi săculeţii speciali.

 (Amazon)
(Amazon)

Uscatul

Ar trebui evitate maşinile de uscat, care, oricât de performante sunt, pot dăuna ţesutului cămăşilor. Cea mai bună metodă este cea tradiţională: odată scoasă din maşina de spălat şi încă umedă, se pune la uscat pe umeraş şi în locuri deschise până la uscarea totală. Nu este recomandată curăţarea chimică deoarece este extrem de dăunătoare ţesăturilor naturale, cum ar fi bumbacul. Este adevărat că prin tratarea chimică a cămăşii aceasta rămâne uscată, dar substanţele chimice folosite dăunează flexibilitatea fibrelor. Acest lucru poate duce la rupturi în zonele tensionate, cum ar fi coatele.

Călcatul

Călcatul cămăşii este foarte important şi, în acelaşi timp este o artă. Şi reacţiile persoanelor sunt foarte diferite: există începători care intră în panică, există super-experţi pentru care arta călcatului cămăşilor nu are nici un secret, şi cei care decid să ia călcatul cu filosofie.

Dar, indiferent de experienţă, cel mai important element este fierul de călcat. Recomandarea super-experţilor: cel mai practic este fierul de călcat cu aburi.

Un alt aspect de luat în considerare este ţesătura: temperatura fierului este întotdeauna ajustată astfel încât să fie cea mai potrivită pentru a călca cămaşa fără a lăsa urme de ars inestetice şi care poate dăuna ţesutul cămăşii. Reţineţi că cele din mătase sau din material sintetic necesită, de obicei, temperaturi mai scăzute decât bumbacul. Pentru a evita inconvenienţe neplăcute, nu uitaţi să urmaţi instrucţiunile de pe eticheta cămăşii.

Odată călcată, cămaşa se pune pe umeraş şi se aşteptă ca aburul să fie absorbit. Numai după ce este uscată se pune în şifonier.

Cum se calcă o cămaşă: 5 mişcări de "manual" pentru un rezultat perfect: gulerul – umerii - manşetele – mânecile - partea din faţă a cămăşii – spatele cămăşii. Iată deci metoda care vă va permite să învingeţi chiar şi cea mai dificilă cută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor