Îmbrăcămintea adecvată unei călătorii în condiţii de siguranţă
alte articole
În timpuri nu prea îndepărtate, singurele probleme pe care le aveam atunci când făceam valiza erau să pregătim îmbrăcămintea ţinând cont de tipul de concediu, climatul destinaţiei, locaţia, şi să echilibrăm greutatea bagajului, făcând un bilanţ între lucrurile utile şi cele de prisos. Astăzi, dacă e vorba de un occidental care vrea să călătorească într-o ţară de pe un alt continent, conform experienţelor trăite de mulţi turişti, valiza are un alt obiectiv: să conţină haine necesare unei călătorii în condiţii de siguranţă. De exemplu, să nu ieşim în evidenţă din mulţime, ca şi cum am avea un neon mare cu eticheta "turist" deasupra capului, ci să limităm cât mai mult posibil să ne expunem.
Aceasa este opinia lui Christopher Elliott - fondatorul Travelers United, grupul de apărare al călătorilor şi reprezentant al asociaţiilor de apărare a consumatorilor – pentru ziarul Washington Post. Luând interviuri mai multor experţi, s-a ajuns la concluzia comună că, în vremurile pe care le trăim, a nu fi imediat identificat ca american / occidental este o modalitate de a reduce riscurile în timpul călătoriilor.
Este un exces de paranoia în stil american? Poate, dar un concept de bază există: de ce să ne plimbăm îmbrăcaţi cu cămaşă tropicală, pălărie, ceas şi un aparat de fotografiat în jurul gâtului, cu un cost echivalent cu venitul anual al unui lucrător din ţara pe care o vizităm, atunci când putem purta articole de îmbrăcăminte discrete, funcţionale şi, pentru o siguranţă mai mare, cât mai puţin observabile posibil?
Care este, aşadar, stilul recomandat?
Colectând sugestiile unor reprezentanţi ai brandurilor de îmbrăcăminte, Elliott ne sugerează să ne înarmăm cu jachete, pulovere, tricouri şi cămăşi de culori discrete şi dotate cu buzunare. Anumite branduri realizează articole de îmbrăcăminte cu buzunare invizibile, unde se pot ascunde documentele şi banii, pentru a călători mai în siguranţă.
Atât bărbaţii cât şi femeile ar trebui să fie echipaţi cu îmbrăcăminte funcţională, să nu exagereze cu detaliile tehnice. Sunt suficienţi pantaloni şi cămăşi lejere din bumbac, sau jachetele şi impermeabilele, dacă vremea o cere. Pentru femei sunt ideale fustele lungi, confortabile şi sobre, pentru mersul pe jos în oraş.
Un alt detaliu foarte important este să ne amintim întotdeauna să luăm o eşarfă mare. Este un accesoriu multifuncţional: util să ne amestecăm în mulţime, serveşte ca şal atunci când se călătoreşte pe mijloacele de transport cu aer condiţionat, este un articol cu care se poate acoperi capul în cazul în care soarele este arzător.
În concluzie, îmbrăcămintea de bază pentru a călători în condiţii de siguranţă este lipsa de podoabe: fără bijuterii şi obiecte de lux, întrucât sunt de prisos şi doar atrag privirile şi hoţii, reprezentând o grijă în plus în timpul călătoriilor.