Românii, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâni

Bătrâni, pensionari
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)

Românii sunt din ce în ce mai puţini. Populaţia ţării se reduce văzând cu ochii şi îmbătrâneşte, pe măsură ce, în pofida "creşterii economice" trâmbiţate de Guvernul Ponta, tot mai mulţi tineri pleacă peste hotare pentru a-şi găsi un job. Dacă la 1 ianuarie 2014 în ţară mai trăiau în jur de 19,142 milioane de români, în 2040, am putea ajunge să fim doar 17,1 milioane de oameni pentru că în 2060, populaţia ţării să se ridice la doar 14,27 milioane de persoane.

Cifrele de mai sus au fost făcute publice vineri de preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei. Potrivit hotnews, directorul INS a prezentat în paralel proiecţiile Institutul Naţional de Statistică, ale Eurostat şi ale ONU cu privire la populaţia ţării până în 2080, când conform calculelor ONU, în România vor mai trăi doar aproximativ 13,9 milioane de români, cu o structură de vârstă mult îmbătrânită.

Principalele două motive pentru care populaţia ţării scade şi îmbătrâneşte exponenţial sunt, conform INS, migraţia externă şi sporul natural negativ. Practic, din ce în ce mai multe persoane pleacă din ţară iar cei care rămân fac tot mai puţini copii, rata natalităţii înjumătăţindu-se în ultimii 25 de ani.
Conform unei analize BCR citate de Ziarul Financiar, o primă consecinţă economică a îmbătrânirii şi reducerii populaţiei totale va fi scăderea PIB-ului potenţial, prin diminuarea contribuţiei forţei de muncă, dar şi a capitalului, în condiţiile afectării economisirii interne. O altă consecinţă este presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, nu doar pe partea de venituri (mai puţină populaţie activă, mai puţine contribuţii la stat) ci şi pe partea de cheltuieli, căci o populaţie îmbătrânită implică cheltuieli mai mari pentru asistenţă socială şi sănătate.

Mai mult, dacă în 1990 existau 0,4 pensionari la fiecare salariat, în prezent la fiecare salariat sunt 1,2 pensionari, urmând ca la orizontul anului 2060 la fiecare salariat să fie 1,5 pensionar, aceste pronosticuri aparţinând BCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne