Care este semnificaţia reapariţiei lui Jiang Zemin?

Potrivit mai multor canale mass-media importante, portavoci ale Partidului Comunist, Jiang Zemin, fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez, şi Henry Kissinger, un fost secretar de stat al SUA, au discutat recent probleme „foarte importante” în timpul unei întâlniri la cină. Indiferent ce a avut Jiang de discutat cu fostul oficial american demult ieşit din serviciul statului, importanţa discuţiei pentru Jiang a constat mai mult în obţinerea vizibilităţii decât în dialogul purtat cu Kissinger.
Fostul lider al Partidului Comuinist Chinez Jiang Zemin, la încheierea celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist din Beijing, 14 nov. 2012. Jiang a luat recent masa cu fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger. (Goh Chai Hin / AFP / Getty Images)
Xia Xiaoqiang
06.08.2013

Potrivit mai multor canale mass-media importante, portavoci ale Partidului Comunist, Jiang Zemin, fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez, şi Henry Kissinger, un fost secretar de stat al SUA, au discutat recent probleme „foarte importante” în timpul unei întâlniri la cină. Indiferent ce a avut Jiang de discutat cu fostul oficial american demult ieşit din serviciul statului, importanţa discuţiei pentru Jiang a constat mai mult în obţinerea vizibilităţii decât în dialogul purtat cu Kissinger.

Reportajul, bazat pe o ştire postată pe pagina web a Ministerului de Externe din China, a citat o „sursă informată”, neprecizată.

În timpul cinei, care a avut loc la 3 iulie în Shanghai, s-a afirmat că Jiang l-a lăudat pe Xi Jinping, spunând: „China are nevoie de un lider puternic”, iar Xi Jinping este „foarte competent şi înţelept”.

Reportajul nu a precizat exact ce chestiuni „foarte importante” s-au discutat, însă, din deducţii, se poate observa faptul că Jiang se află sub presiuni enorme.

În primul rând, este neobişnuită emiterea atât de tardivă a ştirilor despre apariţiile publice ale lui Jiang - la 19 zile după ce evenimentul a avut loc, un indicator al scăderii influenţei fostului lider comunist. Atunci când Jiang Zemin şi-a încheiat mandatul în 2004, el şi-a menţinut în general puterea, atât pe scena politică, cât şi în culise.

După ce mass-media din Hong Kong a relatat în 2011 că Jiang se „zbate între viaţă şi moarte”, fostul lider a apărut în vizorul publicului de mai multe ori, în special după scandalul cu Bo Xilai şi Wang Lijun de anul trecut. Acel eveniment a dezvăluit intensitatea luptelor interne dintre facţiunile demnitarilor de nivel înalt din Partidul Comunist, anterior desfăşurării celui de-al 18-lea Congres al Partidului.

Au continuat să apară ştiri despre Jiang atât în mass-media din China continentală, cât şi în cea de peste hotare, până în momentul în care Xi a preluat pe deplin puterea, în prima parte a anului curent.

Majoritatea apariţiilor lui Jiang au fost pregătite să aibă loc în momente critice, atunci când susţinătorii săi se confruntau cu demiterea, în încercarea de a-i sprijini.

Recenta apariţie a lui Jiang serveşte aceluiaşi obiectiv, deşi cele anterioare nu au fost, de regulă, atât de formale şi la acelaşi nivel înalt, precum cea descrisă în reportajul oficial publicat în prezent. Atunci, ce ne indică această ultimă reapariţie a lui Jiang?

Corupţie şi lupte interne

Din momentul în care Xi Jinping a devenit liderul Partidului Comunist Chinez (PCC) şi al statului, a promis să elimine corupţia din interiorul Partidului şi să se lupte cu „marii tigri”. Însă, după cum era de aşteptat, campania de reformare şi de eradicare a corupţiei din Partid a întâmpinat o opoziţie acerbă din partea grupului lui Jiang.

Liu Yunshan, unul dintre oamenii de frunte ai facţiunii lui Jiang, a folosit aparatul propagandistic aflat sub controlul său în încercarea de a-l forţa pe Xi să se întoarcă către stânga. În acelaşi timp, Zeng Qinghong, un fost vicepreşedinte al PCC-ului şi persoană de mare influenţă din facţiunea lui Jiang, a produs incidente în Hong Kong menite să exercite presiune asupra lui Xi şi să îl umilească.

Astfel, Xi a fost constrâns să iniţieze o mişcare de rectificare în cadrul Partidului şi armatei şi să dezvăluie populaţiei diviziunea existentă între liderii PCC-ului.

Între timp, Xi şi Wang Qishan, cel dintâi temnicer al Chinei, au continuat să îi demită pe oamenii aflaţi în subordinea fostului şef al securităţii Zhou Yongkang. Cei din nucleul dur al adepţilor lui Zhou au fost arestaţi unul după altul. Liu Zhijun, omul de încredere al lui Jiang, a fost anchetat pentru a pregăti, în cele din urmă, terenul pentru procesul lui Bo Xilai.

Sistemul lagărelor de muncă, în care au fost comise nenumărate crime de către facţiunea lui Jiang sub conducerea lui Zhou Yongkang, se zdruncină din temelii. Unele lagăre de muncă din Beijing şi din alte zone au început, în secret, să elibereze prizonieri.

În plus, mass-media aflată sub controlul lui Xi l-a luat în vizor pe Zeng Qinghong în ultima vreme.

Tot mai multe crime comise de către facţiunea lui Jiang vor fi probabil dezvăluite, până şi Jiang putând deveni, la rândul său, un „mare tigru” oricând.

Într-un asemenea mediu, Jiang a fost forţat să apară în vizorul publicului. La suprafaţă, complimentele generoase ale lui Jiang spuse la adresa lui Xi au dat impresia slăbiciunii şi cererii de milă. Însă, laudele au mai trimis lumii mesajul conform căruia Jiang şi Xi s-ar bucura de o relaţie armonioasă când, de fapt, cei doi sunt într-o luptă acerbă, aflându-se în facţiuni adverse.

Crime împotriva umanităţii

Apariţia mediatizată a lui Jiang în acest moment are de a face cu o altă problemă, care va determina şi afecta viitorul politicii şi societăţii chineze, anume, persecuţia desfăşurată asupra Falun Gong.

Data de 20 iulie a marcat cea de a 14-a comemorare a lansării persecuţiei de către Jiang Zemin. Practicanţii Falun Gong de pe mapamond au luat parte la întruniri pe scară largă şi la marşuri menite să dezvăluie comunităţii internaţionale crimele PCC-ului. Aceste evenimente au avut şi rolul de a reafirma natura benefică a credinţei Falun Gong în principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei.

Numeroase canale mass-media şi guverne au condamnat persecutarea Falun Gong de către PCC, condamnate fiind şi zecile de mii de cazuri de recoltare forţată a organelor de la practicanţii deţinuţi în mod ilegal. Hotărârea modului de pedepsire a celor vinovaţi a devenit o preocupare centrală.

La 9 iulie, Organizaţia Mondială de Investigare a Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG) a lansat un apel către liderii Chinei, în vederea arestării principalilor protagonişti ai persecuţiei: Jiang Zemin, fostul şef al securităţii Luo Gan, conducătorul „Biroului 610” Liu Jing, fostul şef al securităţii Zhou Yongkang, fostul vicepreşedinte Zeng Qinghong, fostul membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic Li Lanqing, fostul şef pe probleme de propagandă Li Changchun, fostul preşedinte al Conferinţei Consultative a Poporului Jia Qinglin, fostul membru al Biroului Politic Liu Qi, fostul membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic Wu Guanzheng. Mai sunt incluşi şi alţi demnitari de nivel înalt din PCC, care au urmat ordinele lui Jiang Zemin pentru a desfăşura acest genocid asupra zecilor de milioane de cetăţeni chinezi care practică Falun Gong.

În anunţ s-a afirmat că dacă liderii actuali ai regimului vor amâna, vor obiecta, vor evita sau îşi vor manifesta indiferenţa (faţă de această problemă, n.trad.), atunci ei vor comite crima complicităţii.

Apariţia mediatizată a lui Jiang în acest moment reprezintă o măsură menită să îl salveze pe el şi facţiunea lui.

Cu toate acestea, mesajul crucial este cel adresat actualilor conducători ai PCC-ului: acela de a profita de această oportunitate pentru a pune capăt persecuţiei asupra Falun Gong şi de a-l aduce pe Jiang Zemin în faţa justiţiei, cât timp se mai poate. Aceasta este o problemă urgentă care le determină propriul viitor.

Jiang le dă de ştire că nu a murit şi că îşi aşteaptă procesul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor