Hong Kong devine scena luptelor interne ale comuniştilor, afirmă un analist

Zhang Xiaoming (st.), liderul alianţei de la Beijing, vorbind în timpul unui bufet la care au participat membrii Consiliului Legislativ din Hong Kong şi demnitari de nivel înalt, la 16 iulie, 2013.
Zhang Xiaoming (st.), liderul alianţei de la Beijing, vorbind în timpul unui bufet la care au participat membrii Consiliului Legislativ din Hong Kong şi demnitari de nivel înalt, la 16 iulie, 2013. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

O acuzaţie de corupţie îndreptată împotriva unui demnitar de nivel înalt din Partidul Comunist Chinez, o invitaţie la masa din partea preşedintelui Consiliului din Hong Kong, şi eşecul poliţiei din Hong Kong de a proteja libertatea de exprimare şi de întrunire – aceste evenimente disparate de la mijlocul lunii iulie sunt privite de către un analist al Chinei ca dovada faptului că Hong Kong-ul a devenit scena luptelor dintre facţiunile PCC.

Wang Wenzhi, reporter important al Cotidianului de Informaţii Economice aparţinând Agenţiei de Ştiri Xinhua a trimis o scrisoare pe Weibo – platforma populară din China de tip Twitter – pe 17 iulie, prin care l-a acuzat pe Song Lin, preŞedintele Resurselor Chineze Co. Ltd. , de procurarea intenţionată de “bunuri sub formă de cărbune de calitate inferioară” din provincia Shanxi la un preţ “incredibil” de ridicat, cauzând companiei o pierdere de miliarde de yuani. Wang susţine că posedă mai multe dovezi care îi susţin acuzaţiile.

China Resources Co. Ltd., una dintre cele patru mari întreprinderi de stat din Hong Kong, deţine 10 companii listate şi emite rapoarte de activitate direct la Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze. Se consideră că Song deţine rangul de ministru-adjunct şi este inclus în conceperea politicilor regimului central în privinţa Hong Kong-ului.

La numai o zi după afirmaţia privind scrisoarea de pe microblog, pe 18 iulie, Comitetul Central pentru Disciplină din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) a confirmat prin intermediul mass-mediei de stat că primise deja raportul despre Song şi că va rezolva acest caz prin procedurile corespunzătoare.

Scrisoarea de pe Weibo a fost postată la ora 1:30 a.m., însă a fost ştearsă circa 15 ore mai târziu. Reportajele despre scrisoare au fost şi ele înlăturate, inclusiv cele din ziarele conduse de stat, portavoci ale regimului. Canalele majore ale mass-mediei din Hong Kong precum cotidianul Apple, Mingpao şi Cotidianul Oriental, au inclus toate reportaje despre acuzaţie de la 18 iulie.

Răspunsul neobişnuit de prompt din partea dictaturii din China, identitatea informatorului şi brusca aplicare a cenzurii asupra acestui subiect au atras toate speculaţia că scrisoarea reprezintă o continuare a luptelor interne dintre demnitarii chinezi, puse în scenă la Hong Kong.

Sub protecţia anonimatului, un funcţionar dintr-o întreprindere de stat cu baza la Hong Kong a declarat pentru The Epoch Times că Song are legături strânse cu Zeng Qinghong, un membru de partid cu vechime, şi că este un susţinător loial al şefului executivului din Hong Kong, Leung-Chun-ying.

Zeng Qinghong, fost membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, a deţinut multă vreme portofoliul PCC asupra Hong Kong-ului şi Macao. El este identificat ca fiind foarte apropiat facţiunii lui Jiang Zemin, iar Leung Chun-ying este cunoscut drept protejatul lui Zeng.

Song este cel de-al doilea ministru-adjunct acuzat de către un jurnalist chinez pe microblog în acest an. La 30 ianuarie, Luo Changping, asistentul redactorului-şef al revistei Caijing, a scris că Liu Tienan, directorul Administraţiei Naţionale a Energiei, obţinuse în mod fraudulos împrumuturi de la bănci chineze pentru achiziţii în străinătate, totodată primind mită prin intermediul soţiei şi fiului său. Liu aparţine de asemenea facţiunii lui Jiang Zemin şi este actualmente anchetat de către Comitetul Central pentru Disciplină din cadrul Partidului.

Leung nu a fost invitat

La 16 iulie, preşedintele Consiliului Legislativ din Hong Kong care este pro-PCC, Jasper Tsang Yok-şing l-a invitat pe şeful Ministerului pentru Relaţii, Zhang Xiaoming, la masa ţinută la Consiliul Legislativ, fără însă a-l notifica şi pe şeful Executivului, Leung-Chun-ying.

În cei 16 ani de când conducerea Hong Kong-ului a fost transferată Beijing-ului, aceasta este prima dată când şeful Ministerului pentru Relaţii din Hong Kong a fost invitat să ia masa cu membrii Consiliului Legislativ, în lipsa şefului Executivului. Zhang a afirmat că a participat la întrunire pentru că a dorit să asculte diferite opinii în direct.

Acest întâlnire de nivel înalt între Zhang Xiaomin, care aparţine facţiunii lui Xi, şi Consiliul Legislativ, a stanit speculaţii conform cărora Xi Jinping ar intenţiona să reducă rolul lui Leung la unul de simplă faţadă.

Poliţia sprijină un grup cu două feţe

Din iunie 2012, Asociaţia Tineretului din Hong Kong (HKYCA) a hărţuit practicanţii disciplinei spirituale Falun Gong, persecutaţi în China încă din 1999, prin producerea necontenită de stricăciuni la centrele de informare care conţin postere şi bannere ce descriu suprimarea Falun Gong.

În ultima altercaţie, pe 14 iulie, localnicii s-au confruntat cu poliţia care a refuzat să îi asiste pe practicanţi. O revistă din Hong Kong a relatat în august 2012 că HKYCA împarte acelaşi birou şi acelaşi personal cu filiala Biroului 610 – agenţia cu statut ilegal, creată de către Partid pentru a conduce persecuţia împotriva Falun Gong – în Shenzhen, un oraş situat chiar la graniţa cu China continentală.

Localnicii şi-au manifestat cu putere sprijinul faţă de practicanţii Falun Gong, care au condus centrul de informare din sectorul Mong Kok timp de mulţi ani, şi l-au blamat totodată pe Leung Chong-ying pentru aplicarea politicii PCC-ului de suprimare în Hong Kong.

Unul dintre spectatori a comunicat pentru The Epoch Times că PCC a fost în spatele HKYCA şi a lipsei de acţiune a poliţiei, în timp ce un alt spectator şi-a manifestat acordul pentru aceste afirmaţii, n.trad.).

„PCC trebuie să îi fi spus lui Leung Chun-ying să facă asta (să pună poliţia să facă o blocadă în locul respectiv)” a spus spectatorul. „Apoi, Leung a vorbit cu Departamentul de Justiţie, după care Departamentul de Justiţie a dat instrucţiuni poliţiei. Altfel, HKYCA ar fi fost împrăştiaţi demult.”

Shi Zangshan, un expert din Statelor Unite în problemele Chinei, consideră că Leung a permis HKYCA să interfereze cu practicanţii Falun Gong ca să servească astfel facţiunea lui Jiang Zemin. Shi a precizat că Leung doreşte să dezinformeze comunitatea internaţională astfel încât să creadă că liderul PCC Xi Jinping este dornic să continue politica lui Jiang Zemin de a persecuta Falun Gong.

Se ştie, însă, că aceste acţiuni, cât şi altele asemenea, efectuate de către Leung în folosul facţiunii lui Jiang sunt contrare (atitudinii, n.trad.) lui Xi Jinping.

Excluderea fără precedent a lui Leung de la masa cu şeful Biroului de Relaţii sugerează că se trimite un semnal Hong Kong-ului conform căruia Leung este dezavuat de Beijing.

Acuzaţia împotriva lui Song Lin din cadrul China Resources, în opinia lui Shi, reprezintă indiciul că Xi Jinping intenţionează sa îl înlăture pe Leung din postul său.