Companiile mici din China se pregătesc de vremuri grele

Împovărate de impozite grele şi de lipsa profitului, companiilor mici şi mijlocii din China le este greu să obţină finanţare de la bănci. Cu o stare generală de stagnare economică, multe dintre aceste companii se pregătesc pentru ce e mai rău.
Navetişti chinezi trec pe lângă panouri de case în Central Business District, Beijing la 26 iulie 2013. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Shannon Liao
05.08.2013

Împovărate de impozite grele şi de lipsa profitului, companiilor mici şi mijlocii din China le este greu să obţină finanţare de la bănci. Cu o stare generală de stagnare economică, multe dintre aceste companii se pregătesc pentru ce e mai rău.

Companiile care deţin afaceri medii în China dau 40 la sută din profituri pentru a achita impozitele, un procent mai mare decât în ţările occidentale, potrivit unui raport din 22 iulie al cărui coautor este Ministerul de Finanţe.

O nouă lege privind eliminarea limitei de jos la ratele dobânzilor creditelor bancare, instituită la 20 iulie, poate agrava, sau cel puţin va eşua în atenuarea situaţiei. În general, mulţi experţi sunt de acord că întreprinderile mici şi mijlocii sunt nedreptăţite de politicile bancare din China.

"Întreprinderile mici şi mijlocii ar fi norocoase dacă ar putea lua măcar un împrumut. Ele nu au nicio şansă la un împrumut cu o rată a dobânzii mai mică", a declarat pentru The Epoch Times un angajat de la Banca de Construcţii a Chinei.

"Este rar ca o bancă să aibă o rată a dobânzii mai mică de şapte la sută. Şi astfel de bănci nu ar acorda împrumuturi companiilor mici", spune Andy Xiao, un analist financiar din China.

"De-a lungul ultimelor decenii, ori de câte ori am avut nevoie de bani, a fost tot timpul aproape imposibil să obţin un împrumut de la bancă, aşa că a trebuit să împrumut de la prieteni. Mă taxau cu până la zece la sută dobândă. Cămătarii sau "rechinii împrumutului" sunt chiar mai răi, a relatat pentru The Epoch Times Li Zhenhao, directorul general al firmei mici Beijing Wenyikang.

De cealaltă parte a spectrului, marile companii se bucură de mai multe beneficii financiare, iar cei care au legături cu regimul deţin cele mai mari avantaje.

"Chiar şi companiile mari, dacă nu stau bine financiar întâmpină dificultăţi în a obţine împrumuturi cu o rată a dobânzii mai mică, a afirmat angajatul Băncii de Construcţii a Chinei. "Numai companiile de stat au o şansă reală de a lua aceste împrumuturi speciale care au o reducere de zece la sută din dobândă."

O sursă anonimă, citată într-un studiu din luna iunie de către studentul doctorand de la Yale, Rory Truex, a declarat că băncile "vor refuza să vă împrumute sau văvor verifica tot timpul", dacă este vorba de o companie privată şi nu de una deţinută de stat.

Marile companii au de asemenea avantajul de a putea profita de un arbitraj cu privire la rata dobânzii, a afirmat un analist al finanţelor din China de pe internet, cu numele de Lee. "Ei pot emite obligaţiuni, la un cost mult mai mic decât creditele, o opţiune de care întreprinderile mici şi mijlocii nu dispun."

Multe bănci locale au nevoie de fonduri generate de împrumuturi cu o rată scăzută a dobânzii şi au menţinut o limită inferioară la împrumuturi timp de o săptămână după ce banca centrală a pus în aplicare regula. Experţii bancari şi-au exprimat scepticismul că rata dobânzii poate ajunge şi mai mică atunci când lichiditatea este atât de rară.

În ciuda perspectivelor economice sumbre pentru companiile mici şi mijlocii din China, unii experţi susţin că noua regulă privind rata dobânzii nu este un motiv important de îngrijorare.

"Scoaterea limitei inferioare nu va afecta foarte mult ritmul actual de creditare în viitor, deoarece cele mai multe rate de creditare sunt deja peste limită", a declarat Ma Jun, managing director şi economist-şef pentru Marea Chină la Deutsche Bank.

"Profiturile celor mai multe companii scad sub rata dobânzii la care sunt obligate", a declarat Zhou Dewen, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a IMM Wenzhou. "Chiar dacă companiile pun mâna pe un împrumut, ele căptuşesc buzunarele regimului şi ale băncii."

Traducere din limba chineză efectuată de către Frank Fang şi Billy Xu. Documentare făcută de Ariel Tian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor