Care ar fi semnificaţia literei "Z" inscripţionate pe tancurile ruseşti

Tanc al armatei ruse, purtând inscripţia "Z"
Tanc al armatei ruse, purtând inscripţia "Z" (Youtube screenshot)

Vehiculele militare ruseşti surprinse în înregistrările de pe câmpul de luptă în Ucraina sunt inscripţionate cu diverse litere „V”, „O”, „X”, „A” şi „Z”, fiecare dintre acestea având o semnificaţie în codul militar intern, transmite Ziare.com. Una dintre cele mai frecvent întâlnite este “Z”.

Potrivit sursei citate, ruşii folosesc aceste însemne pentru a evita o eventuală confuzie în cazul atacurilor aeriene şi nu numai, între tancurile ruseşti şi cele ucrainene care sunt similare.

În general, litera este afişată la un loc vizibil pe tancurile, camioanele şi celelalte vehicule ale armatei ruse coordonate de Putin, care uneori apare încadrată în dreptunghiuri şi chiar în triunghiuri. Ea poate fi detectată cu uşurinţă din aer, dar şi din satelit, ajutând la conceperea unei strategii privind dispunerea unităţilor armatei ruse în teritoriu.

”Adesea, aceste simboluri sunt pentru a determina locaţia, care arată încotro se îndreaptă unitatea. Probabil sunt semnale care spun ce unităţi se îndreaptă spre nord-est sau nord-vestul unui district din Ucraina, spre exemplu”, a spus Michael Clarke, fostul director al think-thank-ului Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie.

Asemenea simboluri secrete sunt tipice în conflictele militare şi ele au fost folosite cu mulţi ani în urmă şi de Statele Unite, pentru a indica diferitele batalioane care au invadat Irak-ul în 2003.

Ruslan Leviev de la Conflict Intelligence Team a confirmat explicaţia privind litera ”Z” de pe tancurile ruseşti. Sensul este că tancurile ambelor ţări implicate în război sunt similare sau asemănătoare, iar inscripţionarea are rolul de a nu confunda ”taberele” militare.

Un alt expert, David Kime, fost militar şi ofiţer din serviciul de informaţii, de la Atlantic Council, susţine că mercenarii unei organizaţii paramilitare ruse i-au spus că ”Z” provine de la ”Zelenski”, actualul preşedinte al Ucrainei. Kime a mai spus că ”Z” înseamnă şi ”punctul fără întoarcere”.

Iată, mai jos, cum explică site-ul militar Sofrep semnificaţiile literelor:

- Tancurile cu litera „V” reprezintă Infanteria Navală rusă;

- Tancurile cu litera „O” reprezintă unităţile din Bielorusia;

- Tancurile cu litera „X” sunt cele ale forţelor lui Ramzan Kadîrov, liderul militar din Cecenia;

- Tancurile cu litera „A” sunt ale Forţelor Speciale Ruse;

- Tancurile cu litera „Z” sunt cele ale Armatei din Districtul de Sud (Crimeea).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe