Captură de lux. ANAF pregăteşte spre vânzare bolizi, limuzine şi apartamente de fiţe

Doritorii de maşini de lux sau case de fiţe la preţuri de "dumping" se pot înscrie la licitaţiile pe care le va organiza ANAF. Fiscul va pune în vânzare super maşini şi case pentru a mai recupera câte ceva din prejudiciile din dosare.
Jaguar F-Type
Jaguar F-Type (Cameron Spencer / Getty Images)

ANAF-ul ar putea scoate în curând, la vânzare, mai mulţi bolizi, limuzine şi alte bunuri de lux confiscate de instanţe pentru recuperarea prejudiciilor în varii dosare. De asemenea, Fiscul va scoate la licitaţie peste 30 de apartamente din zona de Nord a Capitalei, una dintre cele mai scumpe din ţară, relatează stirileprotv.ro.

Potrivit sursei citate, în curtea unui depozit ANAF, aşteaptă cuminţi, sub sigiliu, maşini scumpe, precum Audi Q7, BMW X5 şi Seria 5, Mercedes S Class, Jaguar, un Lamborghini, confiscat de la Hary Mironescu, un om de afaceri condamnat pentru evaziune fiscală şi trafic de ovule în dosarul Sabyc şi două Maserati, confiscate într-un dosar de fraudă în asigurări, evaluate la 14 , respectiv 16 mii de euro.

Potrivit sursei citate, odată ajunse în curtea ANAF, toate aceste maşini au două posibile destinaţii: fie să fie sunt redistribuite către alte instituţii ale statului, dacă aceste instituţii fac dovada faptului că au într-adevăr nevoie de ele, sau sunt scoase la licitaţie şi câştigă cel care oferă preţul cel mai mare.

ANAF-ul este obligat să anunţe data, locul şi preţul de pornire al licitaţiilor pe site la rubrica "Anunţuri", unde sunt anunţate şi o serie de apartamente de lux scoase la licitaţie în perioada 23-29 iunie. Cheile apartamentelor sunt la inspectorii ANAF care sunt dispuşi să organizeze şi vizionări pentru cei interesaţi.

Preţurile apartamentelor variază între 1100 şi 1800 de euro pe metrul pătrat fără TVA. Cei ce se înscriu vor trebuie să achite garanţii de participare în valoare de 10% din preţul de pornire.

Reamintim că, în ultima perioadă, ANAF s-a pus puternic pe recuperat bani de la datornici, ajungându-se, mai nou, până la publicarea listei cu cei ce au datorii neplătite la stat.

În ceea ce priveşte prejudiciile din dosare, atât şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi cât şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, au remarcat frecvent că recuperarea merge mult mai lent decât ar trebui. ANAF nu îşi face treaba şi recuperează doar 8% din prejudiciile provenite din infracţiuni, în ciuda faptului că există hotărâri definitive în acest sens, a declarat recent Prună, remarcând că recuperarea banilor este importantă pentru a da înapoi societăţii banii furaţi şi îi descurajează mai ales pe infractorii din categoria "gulerelor albe".

Merită menţionat că doar în 2015 procurorii din toată ţara au trimis în judecată peste 42 de mii de dosare penale iar prejudiciile sunt estimate la aproape 10 miliarde de lei şi mai bine de 200 de milioane de euro.