Macovei insistă: Iohannis să nu promulge legea prin care "partidele se iartă de datorii"

Cu alegerile care bat la uşă şi conturile blocate de Fisc, principalele partide parlamentare au bătut palma în Parlament şi au trecut o lege care le permite să intre în noua campanie electorală fără să-şi facă griji de banii datoraţi. Monica Macovei îi cere lui Iohannis să respingă controversata lege.
Monica Macovei (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.04.2016

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, i-a solicitat din nou preşedintelui Klaus Iohannis să nu dea undă verde legii prin care partidele parlamentare au decis să se ierte de datorii în campania electorală şi să-şi deblocheze conturile.

"Îi cer, din nou, preşedintelui Iohannis fie să retrimită în Parlament legea prin care partidele se iartă de datorii, fie să sesizeze Curtea Constituţională.

Preşedintele Iohannis nu a răspuns la scrisoarea pe care am înregistrat-o la Palatul Cotroceni, la începutul lunii aprilie, şi nici nu a spus opiniei publice ce va face cu această lege. Promulgarea acestei legi ar însemna acordul domnului Iohannis pentru fraudarea alegerilor", a declarat joi Monica Macovei.

În scrisoarea înregistrată la Palatul Cotroceni, Macovei îi atrage atenţia lui Iohannis că această lege este imorală, ilegală şi discriminatorie, acordând privilegii partidelor politice cu datorii şi punându-le deasupra legii, cu încălcarea regulii constituţionale a egalităţii în faţa legii.

În textul scrisorii, şefa M10 i-a amintit lui Iohannis că Parlamentul a adoptat miercuri proiectul de lege care modifică Legea nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale şi, potrivit modificărilor, "conturile bancare pentru campania electorală (...) au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării."

"Cu alte cuvinte, partidele politice parlamentare au decis prin lege ca în campania electorală să nu le mai fie blocate conturile, chiar dacă au datorii către stat sau creditori privaţi şi, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF. Modificarea adusă Legii nr.334/2006, prin care partidele politice cu datorii nu trebuie să le mai plătească şi nu mai au poprire pe conturi în timpul campaniei electorale, este ilegală şi neconstituţională, pentru că, de exemplu, acordă privilegii, intervine asupra atribuţiilor legale ale altor instituţii, precum ANAF, şi afectează activitatea unor firme private care trebuie să-şi recupereze banii pentru serviciile şi bunurile acordate partidelor politice.

Această modificare legislativă, pe care Parlamentul vă cere să o promulgaţi, este profund discriminatorie, în defavoarea partidelor fără datorii şi în defavoarea oamenilor cu datorii. Niciun cetăţean român nu este iertat de datoriile la bancă, la serviciile de utilităţi publice sau către privaţi, ci trebuie să le plătească. De ce partidele cu datorii nu trebuie să şi le plătească? Dacă un cetăţean român are datorii, pe el cine îl iartă de plata datoriilor? Nimeni!

Câţi oameni şi-au pierdut case, maşini luate în leasing, câţi oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertaţi de datorii? Nu. Dar cei care fac legile în Parlament se iartă singuri de datorii. Această modificare este imorală şi necinstită, fiind votată chiar de partidele politice parlamentare cu mari datorii vechi în propriul beneficiu, şi pune bazele unei competiţii electorale inegale şi incorecte. Este şi aceasta o formă de fraudare a alegerilor", scrie Monica Macovei.

Fostul ministru i-a atras atenţia lui Iohannis că a declarat în repetate rânduri că vrea o altfel de politică în România, care să fie pe măsura aşteptărilor populaţiei. "Aţi spus, totodată, că marea miză a acestui an este reconstrucţia încrederii în politică. Vă întreb, domnule Preşedinte, cum poate fi reconstruită încrederea dacă partidele politice îşi fac şi îşi votează legi în Parlament pentru interesul lor personal, îşi creează privilegii şi se iartă singure de datorii, în dispreţul populaţiei?"

"Vă solicit să apelaţi la atribuţiile pe care le aveţi şi să nu promulgaţi legea de modificare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Aveţi două posibilităţi la dispoziţie: fie cereţi reexaminarea proiectului de lege, fie o contestaţi la Curtea Constituţională.

Nu puteţi gira, din funcţia pe care aţi obţinut-o prin votul populaţiei, o modificare ilegală şi imorală, votată de partidele politice parlamentare cu datorii către stat şi către firme private, şi care nu aduce nimic bun pentru oameni şi pentru interesul general, ci dimpotrivă, pune partidele cu datorii deasupra legii, încălcând regula constituţională a egalităţii în faţa legii. Sunteţi Preşedintele românilor, şi nu al unor partide, şi vă rog să reprezentaţi interesele românilor şi egalitatea în faţa legii, şi nu discriminarea", mai scrie Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor