Când va fi deschis circulaţiei podul Calafat-Vidin

Şoferii vor putea circula pe podul care va lega România de Bulgaria, în zona localităţilor Calafat şi Vidin, abia de anul viitor, după ce vor fi clarificate şi detaliile legate de compania care va administra construcţia, a anunţat premierul bulgar, Boiko Borisov.
Podul de la Cernavodă (ro.wikipedia.org)
Cristina Boiangiu
24.10.2012

Şoferii vor putea circula pe podul lung de doi kilometri, care va lega România de Bulgaria, în zona localităţilor Calafat şi Vidin, abia de anul viitor, după ce vor fi clarificate şi detaliile legate de compania care va administra construcţia, a anunţat premierul bulgar, Boiko Borisov.

Şeful Guvernului bulgar a fost în vizită la faţa locului împreună cu premierul Victor Ponta, iar invitat special a fost Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regională, proiectul fiind finanţat din fonduri ISPA.

Premierul Ponta a declarat că România a finalizat partea care îi revenea din lucrările la podul Calafat-Vidin în proporţie de 95%, deşi oficialii bulgari susţin contrariul pentru a justifica întârzierea lucrărilor lor. Termenul iniţial de dare în folosinţă a fost stabilit pentru 2010, însă nu a putut fi respectat.

Oficialii români au precizat: "ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgară pentru pod, diferit faţă de studiul de fezabilitate elaborat iniţial de proiectantul părţii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul părţii române. Astfel, termenul de finalizare acceptat şi de Comisia Europeană a fost septembrie 2011 pentru partea română, iar pentru partea bulgară-iniţial septembrie 2010 şi prelungit mai întâi în februarie 2012, apoi până în noiembrie 2012".

Cele două ţări au încheiat în anul 2000 acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin, însă începerea lucrărilor a întârziat din cauza fondurilor insuficiente. Costurile totale s-au ridicat la 226 milioane de euro, iar partea bulgară a alocat 60,7 milioane de euro, în timp ce restul de bani provin de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor