Camera Reprezentanţilor aplică noi sancţiuni împotriva companiilor care susţin programul iranian de rachete balistice

Camera Reprezentanţilor din SUA, într-un vot aproape unanim, a aprobat o legislaţie privind impunerea de noi sancţiuni privind programul iranian de rachete balistice, o problemă separată de acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.
(AFP/Getty Images)

Măsura bipartizană, care a fost adoptată cu 423 de voturi la 2, cere administraţiei SUA să sancţioneze Iranul pentru desfăşurarea „oricărei activităţi legate de rachete balistice create pentru a fi capabile să livreze arme nucleare, inclusiv lansări care folosesc o astfel de tehnologie pentru rachete balistice”.

De asemenea, măsura cere administraţiei americane să identifice şi să impună sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor fizice – atât din interiorul Iranului cât şi din afara acestuia – care ajută sau furnizează materiale pentru programul iranian de rachete.

Proiectul a fost iniţiat de republicanul Ed Royce şi democratul Eliot Engel şi acum trebuie să treacă de Senatul controlat de republicani şi să ajungă pe masa preşedintelui Donald Trump pentru a fi semnat.

„Iranul nu trebuie să dezvolte sau să achiziţioneze rachete balistice intercontinentale”, a declarat Royce în timpul dezbaterii din Camera Reprezentanţilor.

„Aceste sancţiuni vor presa persoanele fizice, companiile şi băncile iraniene şi străine care susţin programele ilegale de arme ale regimului iranian. Iranul trebuie să ştie că SUA nu va tolera comportamentul său periculos”, a adăugat el după vot.

Royce şi Engel s-au opus acordului nuclear semnat în 2015, dar amândoi au fost de acord că cea mai bună soluţie pentru moment este ca acesta să rămână în vigoare.

Pe baza acordului, Iranul a fost de acord să îşi limiteze activităţile nucleare în schimbul anulării majorităţii sancţiunilor internaţionale.

Votul din Camera Reprezentanţilor a avut loc după ce Trump a refuzat, în 13 octombrie, să re-certifice faptul că Iranul respectă acordul, acuzând de fapt Teheranul că încalcă “spiritul” acestuia.

Trump nu a retras imediat SUA din acord şi, în schimb, a plasat problema în mâinile Congresului şi a instruit congresmanii să înăsprească o lege americană pe tema acordului cu scopul de a aplica presiune suplimentară asupra Iranului. De asemenea, el a cerut partenerilor internaţionali să modifice acordul original.

Preşedintele american a ameninţat în câteva rânduri că va scoate SUA din acord dacă nu vor fi făcute modificări semnificative.

Miercuri, Camera Reprezentanţilor a adoptat alte trei măsuri privind Iranul, inclusiv una care plasează noi sancţiuni asupra miliţiei libaneze susţinute de iranieni Hezbollah, pe care politicienii au descris-o ca un “aliat terorist” al Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe