Liderii UE reconfirmă sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul indiferent de poziţia lui Trump

Liderii UE şi-au reconfirmat joi suportul deplin pentru acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri, indiferent dacă SUA se va retrage din acord.
Steagul american flutură lângă cel al Uniunii Europene. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.10.2017

Dar blocul european, care ezita să se izoleze complet de Washington, ia în considerare dacă ar trebui, ca un pas următor, să îşi amplifice criticile la adresa programului iranian de rachete balistice şi a rolului Teheranului în ceea ce Occidentul vede ca fiind o alimentare a instabilităţii în Orientul Mijlociu, a precizat un oficial senior UE.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a adoptat o abordare nouă şi dură faţă de Iran, refuzând să certifice faptul că acesta respectă acordul nuclear încheiat în urmă cu peste 2 ani cu SUA şi alte cinci puteri globale - Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania - după mai mult de un deceniu de diplomaţie.

UE şi-a intensificat eforturile pentru a salva acordul nuclear, precizând că acesta este crucial pentru securitatea regională şi globală şi cerând Congresului SUA să nu permită prăbuşirea acestuia.

Prin decizia sa, Trump a oferit Congresului 60 de zile pentru a analiza o eventuală reimpunere a sancţiunilor împotriva Iranului, care au fost ridicate în mare parte după semnarea acordului în 2015. În schimb, Teheranul a promis că îşi va reduce în mod semnificativ activitatea nucleară.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat miercuri că va “rupe în bucăţi” acordul nuclear dacă SUA se retrage din el.

Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Iranului, a declarat miercuri că Teheranul va respecta acordul nuclear semnat în 2015 cât timp ceilalţi semnatari vor face acelaşi lucru.

Afirmaţiile lui Khamenei, potrivit cărora Iranul este dispus să respecte prevederile acordului, nu oferă asigurări serioase, în special după ce serviciile germane de informaţii au declarat recent că Teheranul a încercat să obţină rachete şi tehnologie nucleară – încălcând astfel acordul internaţional parafat cu marile puteri europene. Dezvăluirile făcute de BND acuză Teheranul că anul trecut a încercat de 32 de ori să cumpere astfel de produse.

De asemenea, dezvăluirile au fost publicate într-un raport, oficialii germani afirmând că iranienii au folosit companii fictive în China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite pentru a ocoli restricţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor