Iranul suspectat de piratarea a zeci de conturi de email ale guvernului britanic

Iranul a fost învinuit de un atac cibernetic brutal asupra Parlamentului Marii Britanii ce a avut loc în urmă cu câteva luni.
(Getty Images)
Andrei Popescu
17.10.2017

O evaluare nepublicată realizată de serviciile britanice de informaţii, obţinută de publicaţia The Times, indică Iranul pentru un atac cibernetic de mare profil. Dezvăluirea a fost făcută în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a refuzat să re-certifice respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat în 2015, care a fost semnat, printre alte ţări şi de Marea Britanie.

Aproximativ 90 de emailuri guvernamentale au fost compromise în reţeaua parlamentară britanică în luna mai, potrivit unor rapoarte anterioare. Hackerii au încercat să obţină acces la conturile protejate de parole slabe. Tehnologia autentificării cu doi factori, amplu folosită de ani de zile în lumea antreprizelor, nu a fost folosită la acea vreme.

Echipele parlamentare pentru servicii digitale au făcut de atunci unele schimbări pentru a împiedica hackerii să mai pătrundă în reţea. Un purtător de cuvânt al Biroului de presă al Camerei Lorzilor a declarat pentru The Register că nu poate comenta pe această temă. Echipa mass media a Camerei Comunelor nu a putut fi de asemenea contactată luni după amiază.

Rusia a fost prima asupra căreia a căzut suspiciunea, dar această teorie a fost ulteror eliminată. Până acum, dovezile colectate în cadrul investigaţiei în curs de desfăşurare conţin “amprente digitale” asociate cu Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului. În plus, în prezent continuă o investigaţie desfăşurată de Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică (CNSC) şi Agenţia Naţională pentru Criminalitate, a precizat The Times.

Hackerii au încercat să intre în conturile de email ale Parlamentului scoţian în luna august, la câteva săptămâni după campanii similare desfăşurate împotriva Parlamentului britanic. Primele indicaţii au fost că acest atac a eşuat. De asemenea, încă nu se ştie dacă există o legătură între aceste atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor