Boris Johnson: acordul nuclear iranian va supravieţui în ciuda deciziei lui Trump de a nu-l re-certifica

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că nu există “absolut nicio îndoială” că acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri va supravieţui în ciuda deciziei preşedintelui american de a nu-l re-certifica.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.10.2017

Într-un discurs susţinut în Londra pe tema afacerilor externe, Boris Johnson a precizat luni că, după ce s-a întâlnit cu “cele mai influente personalităţi” în Congresul SUA, a primit reasigurări că acţiunea lui Trump nu va anihila acordul controversat.

“Nu am nicio îndoială că, prin determinare şi curaj, [acordul] poate fi păstrat”, a adăugat Johnson.

Conform termenilor acordului, Teheranul a acceptat să îşi restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale.

Mulţi oficiali americani şi din alte ţări văd acordul ca o modalitate de a încetini progresul potenţial al Iranului în obţinerea unei arme nucleare. În acelaşi timp, Teheranul afirmă că programul său nuclear are doar obiective paşnice.

În 13 octombrie, Trump nu a retras SUA din acord dar a refuzat să re-certifice conformarea Iranului cu prevederile documentului, acuzând Teheranul că a încălcat “spiritul” acordului, parţial prin testele sale continue de rachete balistice şi prin susţinerea extremiştilor în Orientul Mijlociu.

Trump a afirmat că va cere politicienilor americani să consolideze o lege americană pentru a putea aplica presiune suplimentară asupra Iranului. Congresul controlat de republicani are la dispoziţie 60 de zile pentru a lua în considerare impunerea unor amendamente la controversatul acord.

De asemenea, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat săptămâna trecută că va “rupe în bucăţi” acordul nuclear dacă SUA se retrage din el. Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Iranului, a declarat miercuri că Teheranul va respecta acordul nuclear semnat în 2015 cât timp ceilalţi semnatari vor face acelaşi lucru.

Afirmaţiile lui Khamenei, potrivit cărora Iranul este dispus să respecte prevederile acordului, nu oferă asigurări serioase, în special după ce serviciile germane de informaţii au declarat recent că Teheranul a încercat să obţină rachete şi tehnologie nucleară – încălcând astfel acordul internaţional parafat cu marile puteri europene. Dezvăluirile făcute de BND acuză Teheranul că anul trecut a încercat de 3 de ori să cumpere astfel de produse.

De asemenea, dezvăluirile au fost publicate într-un raport, oficialii germani afirmând că iranienii au folosit companii fictive în China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite pentru a ocoli restricţiile.

În discursul său de luni, Johnson a declarat că acordul a fost vital deoarece Iranul se afla “la doar câteva luni distanţă” de producerea unei arme nucleare.

Totuşi, ministrul britanic de externe nu l-a criticat în mod direct pe liderul american, afirmând că Trump “nu a aruncat la gunoi” acordul şi că, de fapt, “continuă să menţină ridicate sancţiunile împotriva Iranului”.

Johnson a recunoscut “comportamentul tulburător” al Teheranului în regiune, dar a adăugat că “acest lucru nu înseamnă că ar trebui să anulăm acordul cu Iranul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor