Germania, Marea Britanie, Franţa şi Rusia critică decizia lui Trump de a nu certifica acordul nuclear iranian

La scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că nu va certifica acordul nuclear cu regimul din Teheran, marile puteri europene, precum şi Rusia, au reacţionat rapid pentru a critica decizia administraţiei SUA, avertizând în privinţa potenţialelor consecinţe.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Nu le-a trebuit mult timp celor mai mari naţiuni europene – ceilalţi semnatari ai acordului nuclear iranian, cunoscut sub numele de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune) – şi Rusiei să critice decizia unilaterală a preşedintelui american Donald Trump de a refuza să certifice acordul cu Iranul şi, în proces, de a pune în pericol întregul acord. Într-o declaraţie comună, premierul britanic Theresa May, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au reiterat angajamentul faţă de JCPOA şi sunt îngrijoraţi de posibilele implicaţii ale deciziei liderului american de a refuza să reconfirme acordul. De asemenea, liderii UE au cerut Statelor Unite să se gândească profund înainte să ia alte măsuri care ar putea submina şi mai mult acordul.

Declaraţia comună publicată vineri susţine următoarele:

“Noi, liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii am luat cunoştinţă de decizia preşedintelui Trump de a nu re-certifica Congresului [SUA] respectarea de către Iran a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune) şi suntem îngrijoraţi de posibilele implicaţii.

Suntem dedicaţi [acordului nuclear] JCPOA şi implementării depline a acestuia de către toate părţile. Păstrarea acordului JCPOA este în interesul nostru comun de a asigura securitatea naţională. Acordul nuclear a fost punctul culminant al celor 13 ani de diplomaţie şi un pas major pentru a ne asigura că programul nuclear al Iranului nu este deviat către scopuri militare. JCPOA a fost susţinut în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU în Rezoluţia 2231. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat în repetate rânduri că Iranul respectă JCPOA prin programul său de verificare şi monitorizare pe termen lung. Prin urmare, încurajăm administraţia şi Congresul SUA să ia în considerare implicaţiile privind securitatea SUA şi a aliaţilor săi înainte să ia alte măsuri care ar putea submina JCPOA, măsuri precum reimpunerea de sancţiuni Iranului, care au fost ridicate pe baza acordului.

În plus, în timp ce depunem eforturi pentru a păstra JCPOA, împărtăşim temerile legate de programul de rachete balistice şi activităţile regionale ale Iranului care ar putea afecta de asemenea interesul nostru pentru asigurarea securităţii europene. Suntem pregătiţi să luăm măsuri suplimentare corespunzătoare pentru a aborda aceste probleme în strânsă cooperare cu SUA şi toţi partenerii relevanţi. Aşteptăm ca Iranul să se implice într-un dialog constructiv pentru a pune capăt acţiunilor destabilizatoare şi pentru a lucra în direcţia unor soluţii negociate”.

Deşi Donald Trump a evitat să retragă formal SUA din acord, mişcarea sa propulsează chestiunea în Congres – care va avea 60 de zile pentru a reimpune sancţiunile economice împotriva Iranului sau pentru a-l anula. Dacă Congresul american va decide să reimpună sancţiunile, SUA va încălca termenii acordului, iar acesta va înceta să funcţioneze de facto.

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a reacţionat la anunţul preşedintelui american Donald Trump, afirmând că opt inspecţii au arătat până acum că Iranul respectă prevederile acordului nuclear. “Nu a existat nicio încălcare a vreunui angajament inclus în acord”, a precizat ea.

“Acordul a oprit şi continuă să oprească Iranul să dezvolte arme nucleare”, a adăugat Mogherini.

Oficialul UE a mai precizat că preşedintele american are multe capabilităţi, dar că nicio ţară nu are autoritatea de a anula acordul. “Comunitatea internaţională, şi UE împreună cu ea, a indicat în mod clar că acordul funcţionează şi în continuare va fi aşa”, a afirmat ea.

Rusia a manifestat o atitudine similară, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de RIA, declarând că toate părţile trebuie să respecte acordul. El a adăugat că principala sarcină a momentului este împiedicarea prăbuşirii acordului nuclear.

A existat totuşi o ţară care a fost încântată de evenimentele de vineri: Arabia Saudită. Saudiţii au aplaudat noua politică a SUA faţă de Iran şi au precizat că ridicarea sancţiunilor a permis Teheranului să îşi dezvolte programul de rachete balistice şi să îşi intensifice suportul pentru grupurile militante, a declarat ieri agenţia oficială de ştiri a Riadului, SPA. Regatul Saudit a mai afirmat că Iranul a profitat de veniturile financiare suplimentare pentru a susţine mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi grupul Houthi din Yemen.

Şi, de fapt, mai este un stat care s-a bucurat de poziţia lui Trump: Israelul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe preşedintele american pentru discursul său, văzând o oportunitate de schimbare a acordului nuclear semnat în 2015 precum şi a comportamentului iranian în regiune. “El a înfruntat cu îndrăzneală regimul terorist al Iranului şi a creat o oportunitate de a soluţiona această înţelegere nocivă, de a respinge agresiunea Iranului şi de a se opune sprijinului criminal al acestuia pentru terorism”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video postat pe Facebook.

Acordul JCPOA este extrem de controversat, în special din cauza faptului că unele dintre clauzele sale sunt secrete. O parte a comunităţii de informaţii americane susţine că acestea permit eludarea, de către partea iraniană, a mecanismelor reale de verificare, permiţând construirea în secret a armamentului nuclear.