Camera Reprezentanţilor adoptă tacit o lege care poate impune cenzura pe internet

Camera Reprezentanţilor adoptă pe şest un proiect de lege care poate fi uşor folosit pentru a impune cenzurarea internetului american. Paradoxal, cel care a propus proiectul a fost susţinut masiv în campanie de compania mamă a concernului Google
(Captură Foto)

În 30 noiembrie, la o săptămână după ce ziarul Washington Post a lansat o campanie împotriva “ştirilor false create de propaganda rusă”, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat în tăcere, cu 390 de voturi de favoare, legea H.R. 6393, Intelligence Authorization Act, care ia măsuri împotriva propagandei ruse.

Legea susţinută de republicanul Devin Nunes (al cărui al treilea donator pentru 2016 este compania mamă a Google, Alphabet, Inc).

Acest proiect de lege are de a face cu mai multe chestiuni legate de domeniul informaţional, inclusiv propaganda rusească, indicând că guvernul ar putea lua măsuri împotriva “vinovaţilor”.

În cadrul proiectului, există un capitol intitulat "Probleme legate de statele străine", a cărui secţiune 510 cere guvernului să “contracareze măsurile active folosite de Rusia pentru a exercita o influenţă secretă ...desfăşurată în coordonare cu, sau la cererea, liderilor politici sau a serviciilor de securitate ale Federaţiei Ruse, [în condiţiile în care] rolul Federaţiei Ruse a fost tăinuit sau nu a fost recunoscut public”.

Secţiunea listează următoarele definiţii pentru manipularea mediatică: înfiinţarea sau finanţarea unui grup paravan, manipulare media, dezinformare şi falsificare, finanţarea agenţilor de influenţă, incitare şi contraspionaj ofensiv, asasinări, acte teroriste.

Deşi propaganda rusă a devenit foarte activă după invazia Crimeei, siteul ActivistPost arată cum această lege, dacă este adoptată de Senatul SUA şi semnată de preşedintele american Barack Obama, ar putea fi folosită pentru a viza, ameninţa sau elimina aşa zise website-uri cu “ştiri false”, aflate deja pe o listă care a fost utilizată pentru a defini în mod arbitrar orice website, sau blog, care nu împărtăşeşte tendinţele mass mediei mainstream de a servi departamentul de Relaţii Publice al unei administraţii.

Mai bizar este că proiectul de lege, adoptat în 30 noiembrie, fusese prezentat în 22 noiembrie, cu două zile înainte ca Washington Post să publice articolul său din 24 noiembrie în care a citat aşa zişi “experţi” care au susţinut că propaganda rusă l-a ajutat pe Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA.

Conform website-ului Zero Hedge, într-un articol care a fost intens criticat, Washington Post a scris că “două echipe de cercetători independenţi au descoperit că ruşii au exploatat tehnologie americană pentru a ataca democraţia din SUA într-un moment în special vulnerabil, în condiţiile în care un candidat rebel a exploatat o gamă largă de abuzuri pentru a câştiga un loc la Casa Albă".

Facebook şi Google au promis că voi începe proiecte care să suprime ‘ştirile false’, după cum au promis că vor face cei giganţi hi-tech în urma unor plângeri răspândite în privinţa problemei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor cu o majoritate covârşitoare, nu este clar dacă, şi mai ales când, va trece prin Senat şi când şi dacă va fi transformat în lege.

Unii analişti susţin că proiectul are şanse mai mari de a fi adoptat în timpul administraţiei Obama decât celei a noului preşedinte american Donald Trump, care va fi investit în ianuarie 2017.

De asemenea, nu este clar dacă proiectul va fi folosit pentru a închide website-uri caracterizat anonim ca “idioţi utili” sau ca elemente subversive folosite pentru răspândirea presupusei propagande ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe