FBI ar putea decripta iPhone-ul implicat în atentatul San Bernadino fără ajutorul Apple
alte articole
Un judecător federal din California a convenit luni seară să amâne o audiere, la solicitarea guvernului SUA, astfel încât FBI-ul să poată încerca o tehnică nouă de decriptare. Procurorii federali au declarat că au identificat o a “treia parte” care a demonstrat FBI-ului o altă modalitate de a debloca iphone-ul lui Syed Farook, unul dintre atacatorii din San Bernardino.
Melanie Newman, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie, a susţinut că administraţia este optimistă în ceea ce priveşte recuperarea datelor din telefonul respectiv fără ajutorul Apple.
Hacker necunoscut
Departamentul american al Justiţiei a convenit să informeze tribunalul în 5 aprilie în legătură cu progresul făcut în această chestiune.
Noua situaţie ar putea ajuta la evitarea unei dispute între administraţia americană şi cea mai valoroasă companie din lume – o confruntare ce ar putea avea urmări în ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea în mediul digital.
Luna trecută, Departamentul Justiţiei a obţinut un ordin judecătoresc care cerea companiei Apple să scrie un nou program care va dezactiva parola de protecţie de pe telefonul lui Farook.
FBI susţine că dispozitivul telefonic ar putea conţine informaţii importante pentru investigaţia privind atacul armat din 2 decembrie de la San Bernardino, în care au murit 14 persoane.
Cu toate acestea, numeroşi hackeri sau experţi din lumea securităţii digitale - inclusiv John McAfee şi Snowden - au afirmat că încercarea FBI de a decripta iPhone-ul respectiv nu are nimic de a face cu securitatea - pentru că datele de pe telefonul respectiv se pot decripta oricum, sau obţine de pe telefoane conexe cu care Frook a vorbit în zilele respective - ci mai degrabă cu presiunea exercitată de FBI asupra companiilor hi-tech de a programa căi de acces prin care agenţiile guvernamentale de spionaj să poată intra.
Farook şi soţia sa născută în Pakistan, Tashfeen Malik, au murit într-un schimb de focuri cu poliţia, după ce au deschis focul la o petrecere ce avea loc la Centrul Regional Inland pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, California. Alte două telefoane mobile asociate cu cei doi criminali au fost găsite distruse.
Temeri privind confidenţialitatea
Apple a susţinut că solicitarea reprezintă o măsură extremă din partea guvernului şi că ar submina securitatea digitală a utilizatorilor.
Luni, Apple a dezvăluit o nouă linie de iphone-uri şi ipad-uri, dar a profitat de oportunitate pentru a-şi reafirma angajamentul pentru respectarea şi protejarea confidenţialităţii utilizatorilor.
Sprijin extins
Alţi giganţi hi-tech şi susţinători ai drepturilor civile au avertizat că, dacă acest caz merge dincolo de un singur telefon, va deschide Cutia Pandorei în ceea ce priveşte securitatea digitală.
Un avocat care a reprezentat Apple a declarat luni că, pe moment, compania nu deţine nicio informaţie cu privire la tehnica pe care putea să o folosească guvernul SUA pentru a accesa telefonul lui Farook, dar a adăugat că speră că oficialii americani vor împărtăşi informaţiile legate de orice tip de vulnerabilitate privind iphone-urile.