Directorul spionajului britanic avertizează în privinţa ameninţării ruseşti “tot mai agresive”

Agenţia britanică de spionaj MI5 a angajat sute de agenţi suplimentari pentru a pregăti Marea Britanie pe fondul unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a declarat directorul agenţiei într-un interviu cu ziarul The Guardian ce a fost publicat marţi.
Directorul general al MI5, Andrew Parker.
Directorul general al MI5, Andrew Parker. (Captură Foto)

Directorul general al MI5, Andrew Parker, a declarat că, în timp ce oficialii guvernului s-au concentrat în mare parte pe ameninţarea prezentată de atacurile teroriste ale jihadiştilor, Rusia a depus eforturi ascunse pentru a submina stabilitatea Marii Britanii.

“[Rusia] îşi foloseşte întreaga gamă de organe ale puteri de stat şi competenţe pentru a-şi impune politica externă în străinătate în moduri tot mai agresive ce implică propagandă, spionaj, activităţi subversive şi atacuri cibernetice”, a declarat Parker ziarului The Guardian. “Rusia lucrează în toată Europa şi în Marea Britanie în prezent. Este sarcina MI5 să se opună acestui lucru”.

Parker a subliniat că, în timp ce Rusia şi-a păstrat spioni în Marea Britanie după încetarea Războiului Rece, Kremlinul a obţinut instrumente suplimentare o dată cu extinderea războiului cibernetic. El a adăugat că Rusia vizează secrete militare, proiecte industriale, date economice şi politica guvernamentală.

“Rusia pare să se definească tot mai mult prin opoziţia faţă de Occident şi acţionează în concordanţă [cu acea poziţie]”, a mai precizat Parker. “Se pot vedea la sol, activităţile ruseşti din Ucraina şi Siria. Dar există un aspect al activităţii ce nu poate fi văzut, şi anume ameninţarea cibernetică. Rusia a fost o ameninţare ascunsă timp de decenii. Ceea ce este diferit în aceste zile este faptul că există tot mai multe metode disponibile”.

Comentariile lui Parker au loc în contextul deteriorării continue a relaţiilor dintre Moscova şi Occident, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.