John McAfee: un copil de 10 ani cu acces la internet poate distruge un oraş

Un software „guru” controversat, fondatorul unei companii de securitate cibernetică, şi – mai nou – candidat la preşedinţia SUA - John McAfee – a avertizat că Armagheddonul electronic este mai aproape decât s-ar putea bănui.
Inginerul software John McAfee (Joe Raedle/Getty Images)
Andrei Popescu
13.10.2015

Un software „guru” controversat, fondatorul unei companii de securitate cibernetică, şi – mai nou – candidat la preşedinţia SUA - John McAfee – a avertizat că Armagheddonul electronic este mai aproape decât s-ar putea bănui.

Inginerul este unul dintre cei mai recunoscuţi experţi în securitate cibernetică, faimos pentru dezvăluirile sale incendiare – ultima, în septembrie, arăta cum orice persoană care călătoreşte pe liniile aeriene chineze sau ruseşti are telefonul „înţepat” de viruşi cu ajutorul aplicaţiei Silent Logging de pe telefoane Android.

De curând însă, McAfee, pentru a ridiculiza campania preşedintelui Barack Obama de interzicere a accesului la arme în SUA, a ridicat din nou problema fragilităţii lumii moderne, declarând recent pe Twitter că „un copil de 10 ani cu acces la internet ar putea distruge un oraş întreg”.

McAfee făcea referire la atacurile EMP – Electro Magnetic Pulse – care folosesc pulsuri de înaltă frecvenţă şi putere pentru a distruge componentele electronice de pe o rază destul de mare.

Pe internet se pot cumpăra aparate care pot distruge uşor un etaj al unei clădiri de birouri, costul acestora fiind în jur de 500 de dolari.

Conform surselor din domeniul informaţiilor, electronicele dintr-un oraş ar putea fi distruse complet cu ajutorul unui aparat al cărui cost se ridică la numai 60 de mii de dolari.

Fenomenul este cunoscut de mai mult timp – fiind descoperit în timpul testelor nucleare. Cercetătorii au observat că circuitele integrate erau distruse de fluxurile de particule generate în timpul exploziilor. Acţiunea distrugătoare a pulsurilor de radiaţie asupra circuitelor electronice a devenit obiect de studiu în industria militară.

În 2012, un aparat Boeing a efectuat un test cu un dispozitiv militar de tip EMP, reuşind să distrugă, cu o simplă survolare, toată tehnica de luptă de la o bază militară.

Conform estimărilor experţilor, un atac masiv EMP asupra SUA, care ar deteriora grav reţeaua de infrastructură – în special comunicaţiile şi reţeaua electrică – ar omorî 90% din populaţie în decurs de 2 ani.

Pentru desele sale luări de poziţie, John McAfee a fost implicat în mai multe „incidente”, fiind considerat o persoană extrem de controversată.

În 2012 el a fost învinuit de crimă în Belize, după ce un vecin de-al său a fost găsit mort prin împuşcare, pe 11.11.2011. McAfee avea probleme cu vecinul din cauza câinilor săi care îi păzeau proprietatea, iar pe acest motiv a fost dat în urmărire generală. Proprietatea unde locuia a luat foc în condiţii extrem de suspecte, iar odată cu ea a fost distrusă aproape toată averea lui McAfee, rămasă după ce compania sa de securitate a intrat la apă în 2008. Fugit din Belize din cauza „hărţuirii” poliţiei”, McAfee a ajuns într-o puşcărie din Guatemala fiind acuzat că a pătruns ilegal. Nici guvernul din Belize, şi nici Guatemala nu au emis vreun mandat internaţional de urmărire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor