Călin Popescu Tăriceanu: "Imunitatea parlamentarilor este, în final, în beneficiul cetăţenilor"
alte articole
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de urmărire penală a premierului Ponta, că ”imunitatea parlamentarilor nu este un privilegiu, fiind, în final, în beneficiul cetăţenilor”, şi că ridicarea imunităţii afectează, de fapt, cetăţenii, relatează Mediafax.
"Imunitatea nu este un privilegiu, imunitatea care este acordată parlamentarilor este, în final, în beneficiul cetăţenilor pentru că cei care sunt în Parlament au obligaţia şi responsabilitatea să reprezinte interesele cetăţenilor în Parlament, prin urmare, în momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el, în primul rând cel care este afectat, ci cetăţenii care sunt lipsiţi de reprezentarea necesară", a declarat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai precizat că îşi menţine intenţia de formare a unei comisii de evaluare a democraţiei şi a statului de drept de către Parlament, a cărei finalitate va fi formularea de recomandări de modificare a legislaţie şi că va trimite o propunerea scrisă în acest sens şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Potrivit lui Tăriceanu, membrii comisiei vor fi desemnaţi de partide, după un principiu de reprezentativitate, însă comisia nu trebuie să aibă zeci de membri.
Reamintim în context că prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu avertiza luni, zi în care Tăriceanu a lansat ideea comisiei parlamentare "de evaluarea a democraţiei", că asistăm la "un plan de desfiinţare a justiţiei independente", plan în care are şi Tăriceanu un rol.
Potrivit liderului liberal, comisia dorită de Tăriceanu ar putea "să facă un raport care să justifice în ochii domniilor lor o acţiune de reprimare a independenţei magistraţilor".
"Această comisie, pe care a anunţat-o domnul Tăriceanu, toate poziţiile de decredibilizare a magistraţilor... Ponta astăzi ne spunea că, de fapt, e un proces politic, o afirmaţie foarte gravă în gura unui premier care are probleme de corupţie de ani de zile; pachetul de modificări ale legilor penale, care tind să slăbească aceste legi penale. Toate acestea fac parte dintr-un plan. Comisia asta poate să facă un raport care să justifice în ochii domniilor lor o acţiune de reprimare a independenţei magistraţilor. Poate să însemne Ordonanţă de Urgenţă de comasare a DNA cu DIICOT, cu desfiinţarea schemei organizaţionale a DIICOT şi DNA, cu stoparea dosarelor. Este un plan de desfiinţare a justiţiei", a declarat Predoiu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook