Victor Ponta scăpat de urmărirea penală. Cererea DNA a primit aviz negativ
alte articole
UPDATE ora 11.39: Majoritatea parlamentară a votat pentru respingerea cererii de urmărire penală a premierului Ponta. Cu 231 de voturi din cele 351 valabil exprimate, deputaţii au hotărât că premierul nu trebuie să răspundă în faţa Justiţiei pentru numirea în funcţia de ministru a lui Dan Şova, numire care, potrivit procurorilor DNA este asimilabilă conflictului de interese, Ponta beneficiind, în trecut, de foloase pe urma acestuia.
UPDATE ora 11.33: Votul cu bile s-a încheiat, urmează numărătoarea.
UPDATE: "Votaţi în favoarea Justiţiei", le-a cerut, la rândul său, Ludovic Orban, colegilor deputaţi.
"Decizia de astăzi va afecta percepţia cetăţeanului asupra Parlamentului, va afecta imaginea României. Va face înconjurul lumii şi va fi urmărită de toate cancelariile lumii civilizate, de toţi partenerii noştri euroatlantici." a subliniat liberalul miza votului.
În viziunea lui Orban, votul de astăzi are drept scop nu stabilirea vinovăţiei premierului ci de a stabili dacă în România se respectă Constituţia, mai exact principiul că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar Victor Ponta, dacă Parlamentul României susţine sau nu "stabilirea dreptăţii de către puterea judecătorească, dacă obstrucţionează sau nu justiţia"
"Nu votaţi politic, votaţi din considerente care ţin de apărarea democraţiei în România.", a declarat Orban.
"Majoritatea sunteţi oameni oneşti care nu aţi jefuit statul, care nu sunteţi implicaţi în acest sistem corupt! Nu deveniţi complici cu corupţia în România! "a adăugat Orban, amintind că dacă un vot în favorea cererii DNA nu va însemna schimbarea majorităţii parlamentare, iar dacă premierul va fi suspendat, premierul interimar va fi dat tot de coaliţia la putere.
UPDATE: Victor Ponta s-a adresat deputaţilor, marjând pe ideea că a fost ales prin alegeri şi nu este "firesc" să fie demis în urma unui dosar DNA.
"În primul rând dumneavoastră trebuie să decideţi dacă ceea ce ţine de decizii politice pot fi cenzurate de altă putere constituţională. Numirea unui ministru se face aşa cum ştiţi, în baza deciziei coaliţiei, a votului Parlamentului şi a decretelor emise de preşedintele în funcţie.
Un guvern al României este investit şi demis prin proceduri constituţionale, respectiv votul dvs. în urma alegerilor sau în urma unei moţiuni de cenzură. Eu am devenit prim ministru în urma unei moţiuni de cezura contra guvernului MRU, nu printr-un dosar penal făcut contra lui MRU. (...)
Cred că dumneavostră trebuie să decideţi dacă păstrăm acest sistem pentru viitor, acela ca un Guvern să fie numit şi demis de Parlament sau este demis printr-un act al altei puteri. Vă rog să vă pronunţaţi şi să arătaţi că Legislativul şi Executivul sunt puteri constituţionale care pot să-i exercite atribuţiile aşa cum au fost investite prin votul constituţional.
Fac un apel: în urma deciziei CCR, facută la solicitarea grupului PDL-PNL, CCR a spus că trebuie sa adoptaţi o hotărâre. Vă rog să adoptaţi o hotătâre, ca să nu avem iarăşi o contestaţie că nu s-a adoptat o hotărâre. E un gen de şmecherie de Transalpina.
Ca deputat membru al Camerei Deputaţilor ştiţi foarte bine că nu am votat când am considerat că se încalcă puterea Parlamentului de către o altă putere. Vă rog să nu votaţi astăzi politic, ci ca deputaţi şi să votaţi politic vineri la moţiunea de cenzură.", a declarat Ponta.
***
Deputaţii se pregătesc să voteze cererea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, acuzat de fapte asimilate corupţiei.
În acest moment, Victor Ponta a intrat în sala de plen, fără să facă declaraţii de presă.
Artimetica parlamentară arată la modul următor: PSD, 182 membri, PNL 112, grupul PC-PLR 26, UDMR 17, Grupul Democrat si Popular 14, Minoritati 17, iar numărul neafiliatilor se ridică la 19.
Întrebat cum va vota UDMR-ul, Kelemen Hunor a declarat că a dat deputaţilor liberatatea să voteze conform propriilor conştiinţe.
"Suntem pentru o Justiţie echilibrată şi independentă şi nu pentru jocuri politice.", a declarat Kelemen Hunor, afirmând că nu se va uita la mâna niciunui deputat să vadă cum votează.
Întrebat dacă îl susţine pe Ponta, liderul UDMR a evitat un răspuns direct arătând, însă, că situaţia este imposibilă:
"Este o situaţie imposibilă şi pentru Guvern şi pentru Ponta şi pentru Romania, pentru ca în acest moment marja de mişcare a premierului este foarte scazută. Dacă mâine premierul va fi pus sub control judiciar, ce va face?", a declarat Hunor.
Capcane la vot
"Ludovic Orban- liderul Grupului parlamentar PNL, acuză conducerea Camerei că prin procedura aleasă - votarea recomandării Comisiei juridice si nu a solicitarii Procurorului General, se genereaza confuzie şi se încearcă scăparea lui Victor Ponta.", scrie pe contul sau de Facebook, Daniel Fenchiu.
Practic, proiectul de hotărâre întocmit de Comisia Juridică este pe dos astfel încât un vot "pentru" ar fi in favorea recomandarii Comsiei Juridice si impotriva urmăririi penale a lui Ponta.
***
Cu o zi înainte, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitarea DNA, votul înregistrat fiind: 18 "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere.
Premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare vineri pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).
Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier este necesară aprobarea Camerei Deputaţilor.
Anterior votului de astăzi, liderii partidelor membre ale Coaliţiei Guvernamentale şi-au exprimat susţinerea totală faţă de premier şi au încrecat să acrediteze ideea că o eventuală demitere a lui Ponta pe motiv că e urmărit penal ar echivala cu o lovitură de stat. Cel mai vocal în a promova această idee a fost şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.