Banca Chinei, acţionată în instanţă pentru favorizarea teroriştilor

Trupe paramilitare la intrarea din Banca de Stat a Chinei, Beijing, 9 decembrie 2011
Trupe paramilitare la intrarea din Banca de Stat a Chinei, Beijing, 9 decembrie 2011 (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Banca Chinei este dată în judecată de către 50 de persoane la Curtea Supremă din New York, în baza acuzaţiilor conform cărora banca a transferat cu bună ştiinţă fonduri către organizaţii teroriste, fapt ce a condus la atacuri teroriste mortale în Israel între anii 2004 şi 2007.

Banca Chinei a făcut demersuri pentru respingerea plângerii în data de 8 iulie 2011, însă Curtea de Apel din New York a hotărât, la 17 septembrie, că procesul va continua.

Deţinută de Republica Populară Chineză, Banca Chinei este una dintre cele patru bănci principale ale Chinei. Despre aceasta s-a afirmat că a transferat milioane de dolari în contul a doua organizaţii teroriste: Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian. S-a presupus, aşadar, că sponsorizarea a folosit la finanţarea atacurilor cu rachete şi la bombardările sinucigaşe ale palestinienilor.

Printre reclamanţi se află victime ale atacurilor, precum şi familiile victimelor, care urmăresc deopotrivă despăgubiri şi măsuri punitive.

Reclamanţii afirma că, începând din anul 2003, Banca Chinei a efectuat zeci de transferuri electronice internaţionale a mai multe milioane de dolari în conturile organizaţiilor Hamas şi Jihadului Islamic Palestinian.

Banii au fost transferaţi, potrivit afirmaţiilor, pornind de la lideri terorişti aflaţi în Iran şi Siria, către un cont al Băncii Chinei din Beijing, aparţinând unor conducători importanţi ai grupurilor teroriste. De acolo, sumele au fost trimise liderilor organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza şi din Cisiordania, unde banii au fost utilizaţi pentru a lansa atacurile, potrivit afirmaţiilor.

Reclamanţii au declarat că, în aprilie 2005, ofiţerii israelieni ai direcţiei de contraterorism participaseră la o întrevedere cu oficiali din partea Ministerului Securităţii Publice din China şi a Băncii Centrale Chineze, pe tema transferurilor electronice. (Ofiţerii israelieni, n.trad.) le ceruseră oficialilor chinezi să acţioneze pentru a împiedica Banca Chinei să efectueze în continuare transferuri de fonduri în beneficiul grupurilor teroriste.

„În ciuda avertismentelor Israelului, [Banca Chinei] – cu aprobarea guvernului chinez – a continuat să trimită fonduri de la distanţă teroriştilor Hamas şi (Jihadului Islamic din Palestina) potrivit unui comunicat de presă emis în numele reclamanţilor.

Decizia Curţii de Apel din New York susţine că, în vederea procesului, curtea din New York ar trebui să aplice legislaţia israeliană.

Cei acuzaţi, din partea Băncii Chinei, au făcut demersuri pentru a susţine aplicarea legilor chineze în acest caz, din moment ce conducerea Băncii este la Beijing, însă cererea a fost respinsă.

Decizia curţii afirmă: „Găsim că nu există nimic din regulamentul public a New York-ului demn de a fi respins, referitor la susţinerea aplicării legislaţiei israeliene în această acţiune.”

Curtea a precizat că un expert din partea reclamanţilor oferise explicaţii potrivit cărora „presupusul transfer de fonduri” efectuat de către Banca Chinei „este suficient pentru a o face obiectul interzicerii actelor de "donare" sau "sponsorizare financiară a grupurilor teroriste” în cadrul legislaţiei din Israel.

Decizia Curţii de Apel asigură acum faptul că procesul intentat Băncii Chinei va fi readus în faţa Curţii Supreme pentru notificare şi acţionarea în justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe