Rohani - discurs conciliant dar subţire, la ONU

Preşedintele iranian Hassan Rouhani
Preşedintele iranian Hassan Rouhani (TIMOTHY CLARY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2013

Primul discurs a preşedintelui iranian, Hassan Rohani, în faţa liderilor mondiali a fost absent de retorica anti-Israel şi a propus negocieri cu SUA şi cu aliaţii săi în ceea ce priveşte controversatul său programul nuclear, arătând astfel o faţă mai moderată a regimului autoritar de la Teheran. Desigur, discursul său nu a fost lipsit de critici la adresa SUA şi Occidentului, asemănătoare cu cele făcute anual de fostul preşedinte iranian în faţa Adunării Generale a ONU.

Karim Sadjadpour, un expert în Iran de la Carnegie Endowment for Internaţional Peace din Washington, a declarat că nu crede că discursul Rouhani a fost conciliant. Dar predecesorul său Mahmoud Ahmadinejad a "stabilit un standard incredibil de mic pentru un comportament demn", a declarat acesta, potrivit ABC News.

"Având în vedere cât de agresiv era limbajul lui Ahmadinejad, în contrast, cu siguranţă el apare ca un moderat", a precizat Sadjadpour.

Hassan Rohani a dat asigurări de la tribuna ONU că Iranul nu reprezintă ”absolut deloc o ameninţare pentru omenire” şi i-a cerut omologului său american, Barack Obama, să îi ignore pe aceia care caută războiul şi să susţină negocierile.

”Dacă (SUA) evită să urmeze interesele pe termen scurt ale grupurilor de presiune favorabile războiului, putem găsi un cadru în care să ne reglementăm diferenţele”, a declarat acesta.

În acelaşi timp, preşedinte iranian a denunţat virulenţa sancţiunilor care vizează ţara sa şi a reafirmat, totodată, dreptul Republicii Islamice de a derula un program nuclear paşnic cu scopuri civile.

Reacţia Israelului

Cu toate acestea Israelul nu a fost convins. Delegaţia israeliană condusă de ministrul israelian pentru Afaceri Strategice şi Informaţii, Yuval Steinitz, a numit retorica iraniană drept un "joc al înşelăciunii".

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rouhani, nu a făcut niciun fel de concesie în discursul care l-a ţinut în faţa Adunării Generale a ONU, a declarat marţi un oficial israelian, potrivit AFP.

Yuval Steinitz a declarat presei că Rouhani ”a încercat să păcălească lumea şi, din nefericire, mulţi oameni doresc să fie păcăliţi”.

”Am auzit multe cuvinte goale, dar nicio decizie nouă şi nici chiar promisiunea de a aplica rezoluţiile Consiliului de Securitate”, a explicat Steinitz, care a susţinut că ar trebui să se mărească presiunea asupra Iranului pentru că, în opinia lui, ”cu cât presiunea economică şi militară creşte asupra Iranului, cu atât diplomaţia are mai multe şanse de succes”.

”Nu l-am auzit pe Rouhani exprimându-şi regretul ori să retragă precedentele declaraţii făcute de lideri iranieni care neagă Holocaustul”, a adăugat acesta.

Fostul lider iranian, Ahmadinejad a catalogat Holocaustul drept un "mit", iar ulterior a declarat că este nevoie de a se investiga mai mult pentru a se stabili dacă acesta a avut loc cu adevărat. Spre deosebire de acesta, Rouhani a declarat, în cadrul unui interviu recent la CNN, ca în opinia lui "crima naziştilor faţă de evrei este vrednică de dispreţ şi condamnabilă".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul din vechii adversari politici ai Iranului, a refuzat constant să excludă posibilitatea unei intervenţii militare în cazul în care Iranului încearcă să se doteze cu arma nucleară.

Reacţia Statelor Unite

Barack Obama a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU că SUA va continua negocierile cu Teheranul.

"Aceste declaraţii făcute de guvernele noastre respective ar trebui să ofere baza unui acord semnificativ", a precizat acesta.

"Noi ar trebui să fim capabil să realizăm o rezoluţie care respectă drepturile poporului iranian în timp ce dă încrederea că programul [nuclear] iranian este paşnic", a subliniat preşedintele american, potrivit The Telegraph.

Referindu-se la promisiunea Iranului că nu vor dezvolta arme nucleare, Obama a explicat că - pe hârtie - principiile pentru un acord sunt la locul lor.

"Preşedintele Rouhani a reiterat recent că Republica Islamică nu se va dezvolta o armă nucleară", a adăugat acesta.

Obama a subliniat hotărârea fermă a SUA că Iranului nu ar trebui să i se permită să dezvolte bomba atomică şi necesitatea absolută de a verifica acest lucru.

"Noi nu căutăm o schimbarea de regim şi respectăm dreptul poporului iranian de a accesa energie nucleară paşnică", a precizat Obama, ca replică la două dintre cele mai frecvente chestiuni citate de negociatorii iranieni.

Anunţând un nou "nou început", Obama a declarat că l-a instruit pe secretarul său de stat John Kerry să "continue acest efort cu guvernul iranian", în colaborare cu puterile europene, cu Rusia şi cu China.

Ce a dorit Obama să spună prin cooperarea cu China şi Rusia rămâne un mister, atâta timp cât cele două mari puteri fac tot posibilul pentru a obstrucţiona diplomaţia în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor