Cabinetul britanic are în vedere teoria că virusul Wuhan s-ar fi putut scurge accidental dintr-un laborator biologic chinez

Reşedinţa premierului britanic, 10 Downing Street, Londra, Marea Britanie
Reşedinţa premierului britanic, 10 Downing Street, Londra, Marea Britanie (Oli Scarff/Getty Images)

Guvernul britanic pare să considere mai nou că virusul Wuhan ar fi putut scăpa accidental dintr-un laborator din Wuhan, unde oamenii de ştiinţă chinezi studiau virusul, potrivit unui raport al publicaţiei Mail on Sunday.

Majoritatea experţilor consideră că focarul virusului Wuhan a început într-o piaţă de animale din oraşul chinez Wuhan.

Cu toate acestea, raportul The Mail on Sunday notează că, deşi oficialii din guvernul lui Boris Johnson consideră că aceasta este încă cea mai probabilă explicaţie, „nu poate fi respinsă” posibilitatea ca o scurgere de la un laborator din apropiere să fi provocat efectiv focarul.

Un membru al comitetului de urgenţă al înalt oficialilor din guvernul britanic, COBRA, a declarat publicaţiei: "Există o opinie alternativă credibilă [la teoria zoonotică] bazată pe natura virusului. Poate că nu este o coincidenţă faptul că există acel laborator din Wuhan. Nu poate fi ignorat".

Există două laboratoare de virologie aflate în Wuhan, unde se crede că oamenii de ştiinţă au efectuat teste asupra coronavirusurilor: Institutul de Virologie şi Centrul Wuhan pentru Controlul Bolilor.

Mai mult, conform unui fost agent Mossad specializat în război bacteriologic, ambele participă la programul militar bacteriologic al Chinei, care este secret şi ilegal.

Rapoartele din presa londoneză apar în momentul în care premierul Johnson este internat la spital pentru „simptome persistente” ale infecţiei cu virus Wuhan.

Johnson a fost internat duminică la un spital din Londra, unde i-a fost administrat oxigen.

Oamenii de ştiinţă nu sunt de acord dacă o scurgere accidentală de laborator este o explicaţie plauzibilă.

Un alt biolog renumit, care crede că posibilitatea nu poate fi exclusă este profesorul Richard Ebright de la Institutul de Microbiologie Waksman de la Universitatea Rutgers.

Ebright este citat în Buletinul Oamenilor de Ştiinţă spunând că mulţi dintre cercetătorii din Wuhan care au lucrat la coronavirus aveau „protecţii minime” împotriva infecţiei.

"Colectarea virusului, cultura, izolarea sau infecţia animalelor la BSL-2 [nivel moderat de biosecuritate] cu un virus care prezintă caracteristicile de transmitere a virusului focarului ar prezenta un risc substanţial de infecţie a unui lucrător de laborator, precum şi a publicului, printr-un lucrător de laborator".

Guvernul lui Johnson a început să pună la îndoială veridicitatea declaraţiilor Chinei cu privire la virus.

Săptămâna trecută, s-a raportat că oficialii britanici s-au înfuriat pe regimul chinez pentru că a răspândit dezinformare cu privire la gravitatea pandemiei.

Duminică, 29 martie, ministrul Michael Gove, a declarat pentru BBC că este sceptic în privinţa statisticilor publicate de China.

Un raport al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului britanic publicat luni acuză guvernul chinez că răspândeşte „dezinformare” cu privire la epidemia virusului Wuhan.

"Dezinformarea cu privire la COVID-19 a costat deja vieţi", a constatat comitetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii