Buzău: Vila Albatros, restaurată cu 18 milioane de euro din fonduri europene
Celebra vilă Albatros din Buzău, construită la sfârşitul secolului al 19-lea după proiectul unui arhitect francez şi loc de întâlnire al protipendadei Capitalei şi al familiei regale, va fi restaurată cu fonduri europene în valoare totală de 18 milioane de euro.
Restaurarea vilei care a aparţinut fostului prim-ministru conservator Alexandru Marghiloman(1854-1925) face parte dintr-un proiect accesat de primăria municipiului Buzău prin Programul operaţional regional 2007-2013.
Proiectul de reabilitare a primit toate aprobările necesare şi poate fi demarat chiar în cursul acestui an, a precizat, pentru Agerpres, Ionel Stănuţă, director interimar al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Buzău.
Vila de la fostul conac al omului politic conservator poartă numele celui mai cunoscut cal din epocă, Albatros, vedeta hergheliei pe care o deţinea marele boier din Buzău.
Conacul Marghiloman a fost construit de Iancu Marghiloman între anii 1883-1887. Dupa moartea acestuia în 1892, conacul a fost modernizat de fiul său, Alexandru Marghiloman, după planurile arhitectului francez Paul Gottreau, cel care a proiectat Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi clădirea Fundaţiei Universitare Carol I din Bucureşti. În 1893, arhitectul Paul Gottreau a început proiectul la Vila Albatros, inaugurată în anul 1897.
Alexandru Marghiloman (27 ianuarie 1854 - 10 mai 1925), mare proprietar şi om politic, şi-a luat doctoratul în drept şi în ştiinţe politice la Paris. A fost, pe rând, ministru al justiţiei, ministrul lucrărilor publice, ministrul agriculturii, industriei, comerţului şi internelor, ministru de interne şi prim-ministru, în 1918. La Vila Albatros situată într-un parc de 22,5 ha, cu heleşteu şi anexe, se pregătea, în nisip, după o reţetă speciala, 'cafeaua Marghiloman'.
Alexandru Marghiloman este considerat "părintele" hipismului românesc, fiind organizatorul primelor curse cu pariuri pe hipodromul Floreasca din Bucureşti (1874), a înfiinţat Jockey Clubul Român, al cărui preşedinte a fost, iar în 1892 a construit la Buzău un hipodrom ce avea 42 ha şi, tot aici, a organizat prima crescătorie de cai pur sânge, iar caii săi, în frunte cu Albatros, au câştigat nu mai puţin de 27 de derby-uri.