Bursa cade, regimul inventează inamici: Xi Jinping jură că va continua lupta împotriva separatismului din Tibet
alte articole
China va desfăşura o luptă neîncetată împotriva separatismului din regiunea montană agitată a Tibetului, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, în condiţiile în care guvernul a repetat că nu va accepta niciodată propunerile făcute de liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama cu privire la o autonomie adevărată, conform Reuters.
Anul acesta este marcat de câteva “aniversări” sensibile pentru regiunea izolată pe care China a condus-o cu o mână de fier începând cu 1950, când trupele comuniste au pătruns în Tibet şi au preluat controlul în cadrul a ceea ce Beijingul numeşte o “eliberare paşnică”.
Anul 2015 marchează atât împlinirea a 50 de ani de când China a creat aşa- zisa Regiune Autonomă a Tibetului cât şi celebrarea aniversării vârstei de 80 de ani de către Dalai Lama. Liderul spiritual tibetan a locuit în exil în India de când a fugit din Tibet în 1959, în urma unei rebeliuni eşuate.
La o conferinţă de două zile desfăşurată în această săptămână cu liderii seniori chinezi cu privire la Tibet, doar cea de-a şasea organizată până acum, Xi a repetat opoziţia standard a guvernului chinez în legătură cu independenţa Tibetului, susţinând că el va purta o “bătălie împotriva separatismului”, a raportat marţi mass media de stat.
“Ar trebui să luptăm împotriva activităţilor separatiste desfăşurate de grupul lui Dalai [Lama]”, a fost citat Xi ca afirmând.
Dalai Lama neagă că urmăreşte să obţină independenţa Tibetului, susţinând că doreşte doar o autonomie adevărată pentru ţara sa, ceva ce el numeşte Calea de Mijloc. Totuşi, Beijingul consideră că propunerea lui Dalai Lama este doar o acoperire pentru obţinerea independenţei, susţinând că Tibetul are deja o autonomie adevărată.
Un comentariu publicat de United Front Work Department, care a purtat discuţii fără succes cu delegaţiile lui Dalai Lama, a susţinut că guvernul chinez nu a acceptat şi nu va accepta niciodată Calea de Mijloc.
Calea de Mijloc urmăreşte să smulgă un sfert din China, deoarece ar fi incluse şi părţi istorice ale Tibetului din provinciile chineze învecinate, a mai susţinut comentariul, postat pe contul de wechat al departamentului.
“Aşa zisa Cale de Mijloc este în esenţă o cerere de separare politică”, conform comentariului.
Activiştii declară că Beijingul a încercat să elimine pe cale violentă libertatea religioasă şi cultura Tibetului. China respinge aceste critici, susţinând că sub conducerea sa regiunea s-a dezvoltat şi a ieşit din “sclavie”.
Xi a făcut apel la depunerea de eforturi pentru promovarea “patriotismului în rândul cercului tibetan budist, pentru conducerea eficientă a mănăstirilor pe termen lung, precum şi pentru încurajarea interpretărilor doctrinelor religioase care sunt compatibile cu o societate socialistă”, a susţinut mass media de stat.
De asemenea, ar trebui să existe mai multe campanii pentru promovarea unităţii etnice şi pentru promovarea unui sentiment de “apartenenţă la aceeaşi naţionalitate chineză”, a adăugat liderul comunist chinez.
Tibetul rămâne sub o securitate puternică iar vizitele presei străine sunt intens restricţionate, acest lucru îngreunând o evaluare independentă a situaţiei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.