Dalai Lama acuzat de comuniştii de la Beijing că nu respectă religia tibetană
alte articole
Dalai Lama a fost denunţat luni de guvernatorul pro-Beijing al Tibetului după ce a sugerat că nu se va reîncarna. Budiştii tibetani cred că, după moartea liderilor lor, sufletele acestora se reîncarnează, iar Republica Populară Chineză – un regim oficial ateist – a declarat că această tradiţie religioasă trebuie să continue.
“Dacă guvernul central nu ar fi aprobat, cum s-ar fi putut ca el să devină cel de-al 14-lea Dalai Lama? Nu ar fi putut. Este o procedură serioasă”, a declarat Padma Choling, guvernatorul regional din Tibet, el însuşi un etnic tibetan, potrivit Reuters.
“Cred că, de fapt, el pângăreşte religia şi budismul tibetan”, a declarat Choling aflat la o întâlnire anuală a Parlamentului, adăugând că Dalai Lama încearcă să submineze dreptul Beijing-ului de a decide.
“Dacă el spune nu reîncarnării, atunci nu există reîncarnare? Imposibil. Nimeni în budismul tibetan nu ar fi de acord cu acest lucru. El trebuie să respecte istoria, să respecte şi să nu pângărească budismul tibetan”, a adăugat Choling.
Cel de-al 14-lea Dalai Lama, aflat în exil în India din 1959 după o revoltă eşuată împotriva regimului comunist chinez, a declarat în septembrie 2014 că, la moartea sa, titlul său ar putea ajunge la un final deoarece el consideră că tibetanii nu mai au nevoie de un Dalai Lama. “Dacă va urma un Dalai Lama slab, atunci va fi o ruşine pentru [ceea ce ar trebui să reprezinte] Dalai Lama”, a declarat el publicaţiei germane Welt am Sonntag.
Dalai Lama a declarat că, în eventualitatea în care s-ar reîncarna, nu o va face în Tibet dacă această ţară nu este liberă, adăugând că nu există nimeni, incluzând guvernul chinez, care să aibă dreptul să îi aleagă succesorul pentru a se atinge anumite “scopuri politice”, relatează Reuters.
Susţinătorii lui Dalai Lama se tem că Beijing-ul va numi pur şi simplu un succesor după moartea actualului lider spiritual al Tibetului, deoarece guvernul central chinez a anunţat că a moştenit dreptul de a decide în privinţa reîncarnărilor. Nu au specficat de la cine.
În 1995, statul chinez l-a plasat sub arest la domiciliu pe Choekyi Nyimaa, după ce actualul Dalai Lama l-a numit pe băiatul de 6 ani drept reîncarnarea precedentului Panchen Lama, cea de-a doua autoritate în budismul tibetan. În schimb, regimul comunist l-a instalat pe Gyaincain Norbu în locul său. Norbu este “dispreţuit de tibetani fiind considerat marioneta Beijing-ului”, potrivit Radio Free Asia.
China a condus Tibetul cu mână de fier de la revolta din 1959 şi a înfiinţat aşa numita Regiune Autonomă a Tibetului în 1965. În plus, Beijing-ul a respins acuzaţiile privind suprimarea budismului tibetan şi a culturii ţării, susţinând, în schimb, că a ajutat ţara să se dezvolte şi să iasă de sub “teroarea” lui Dalai Lama.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.