Budincă de creier la cuptor - o delicatesă

Budincă de  creier la cuptor
Budincă de  creier la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Creierul considerat a fi o specialitate şi o delicatesă în multe bucătării internaţionale, îşi are un loc special şi în bucătăria românească. Se poate prepara în multe variante: pane, prăjit, sub formă de salată cu lămâie şi măsline, la cuptor, etc.

Vă propunem o reţetă de budincă din creier de viţel, miel sau porc la cuptor, cu care puteţi impresiona în mod plăcut pe cei dragi, şi care poate face cinste atât unei mese festive sau sofisticate, cât şi unui mic dejun mai special.

Ingrediente:

500 g creier de viţel, miel sau porc,
2 linguri de oţet,
o linguriţă de sare,
1 lingură de ulei pentru uns tava,
2 linguri de pesmet,
8 ouă,
2 linguri de lapte sau smântână,
½ linguriţă de sare, piper,
o mână de spanac verde (50 g),
60 g unt tăiat în cubuleţe mici,
100 g caşcaval ras (opţional),
câteva fire de ceapă verde (opţional),

o tavă de dimensiuni (20 cm X 20 cm sau 16 cm X 26 cm)

Modul de preparare:

Creierul se spală, apoi se pune într-un castron cu apă rece. Se adaugă o lingură de oţet şi se lasă să stea în apă rece cam o oră, ca să iasă tot sângele din el.

Se curăţă de pieliţa neagră şi firişoarele roşii şi apoi se pune la fiert în apă cu o linguriţă de sare şi o lingură de oţet. Se fierbe la foc mic-mediu timp de 10 – 15 minute, după care se strecoară şi se lasă deoparte să se scurgă bine de apă. Se porţionează apoi în bucăţele de aproximativ 3-4 cm.

Cuptorul se setează la 180 C.

Se unge tava de copt cu ulei apoi se presară cu pesmet, incluzând pereţii interiori ai tăvii, pe o înălţime de aproximativ 3 cm. Bucăţile de creier se aşează uniform în tava unsă.

Într-un castron mediu, se sparg cele 8 ouă şi se bat uşor cu un tel. Se adaugă două linguri de lapte şi câte o jumătate de linguriţă de sare şi piper.

După ce amestecul e omogen, se toarnă peste bucăţile de creier. Peste ouă se adaugă frunzele de spanac şi cubuleţele de unt.

Se dă la cuptor 30 minute. După ce ouăle s-au copt, tava se scoate şi se lasă deoparte să se răcească cam 10 minute, lăsând timp untului topit de deasupra să pătrundă bine în compoziţie.

Dacă doriţi, pe deasupra budincii se poate rade caşcaval sau altă brânză tare pe care o aveţi la îndemână.

Se porţionează în cubuleţe cu latura de 4-5 cm şi se servesc călduţe, alături de ceapă verde sau alte vegetale de sezon.

Acest preparat apetisant, poate fi servit ca aperitiv sau mic dejun, cât şi ca fel principal, alături de garnitura şi salata preferată. Vă dorim poftă bună!