OMS şterge postarea despre lipsa imunităţii după infecţiile cu virus Wuhan. Paşapoartele imunologice sunt dezbătute

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a şters duminică, din motive necunoscute, o postare pe Tweeter care sublinia că persoanele infectate cu virus Wuhan ar putea contracta boala a doua oară.

Postarea a rămas însă suficient de mult timp pentru a fi luată în colimator de mass-media, unele publicaţii chiar raportând informaţiile ca „fake news”, cu toate că emitentul era chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar concluziile erau sprijinite de studii, inclusiv ale medicilor chinezi.

Postarea a fost ştearsă duminică seara.

Informaţia a acumulat mult peste zece mii de repostări şi zeci de mii de „like-uri” înainte de a dispărea.

Declaraţia spunea că „În prezent, nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat de #COVID19 şi au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie.”

Experţii în domeniul sănătăţii şi unele publicaţii au pus imediat problema frazeologiei, subliniind că „nicio dovadă” nu putea fi luată ca o confirmare că oamenii nu sunt protejaţi prin anticorpi.

Majoritatea epidemiologilor cred că supravieţuitorii bolii COVID-19 capătă o oarecare imunitate, dar recunosc că virusul este atât de nou încât nu a fost studiat suficient pentru a ajunge la concluzii definitive. Unii pacienţi, după cum arată diverse studii, nu dezvoltă anticorpi şi, în unele cazuri, se şi reinfectează.

Controversa devine majoră, pe măsură ce ideea aşa-numitelor „paşapoarte de imunitate” ia amploare.

Vineri, OMS a publicat un comunicat ştiinţific despre „paşapoartele de imunitate” - ideea că guvernele ar trebui să acorde documente speciale cetăţenilor ale căror teste dovedesc că au anticorpi pentru virusul Wuhan, permiţându-le să se deplaseze liber. OMS a avertizat că acest lucru este prematur, deoarece „niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa anticorpilor împotriva SARS-cov-2 conferă imunitate la infecţia ulterioară de către acest virus la om.”