Bucurie sau suferinţă de Sărbători? Sfaturi pentru un sfârşit de an fără stres şi conflicte

Ce ne aduc Sărbătorile de iarnă. (pixabay.com)
Simona Milea
23.12.2021

Familia este nucleul fundamental al societăţii, ea generează cea mai mare influenţă în formarea persoanelor şi intervine în mod decisiv în dezvoltarea diferitelor domenii de învăţare ale fiinţei umane, fiind principala sursă de valori, principii şi obiceiuri pentru toţi membrii săi.

De fapt, împărtăşirea momentelor de linişte, pace, bucurie şi armonie în compania familiei, cu optimism pentru viitor, ne stimulează creşterea spirituală, oferind odihnă corpului şi pace inimilor noastre.

Sărbătorile petrecute în familie aduc, de regulă, clipe de fericire, dar cu toate acestea trebuie să recunoaştem că nu toată lumea le trăieşte cu bucurie; de fapt sunt multe persoane care trăiesc această perioadă a anului cu oboseală şi cu sentimente de obligaţie. Fiind un prilej de reunire a familiei, este o perioadă în care apar conflicte cu unii membri ai familiei. În plus, sărbătoarea sfârşitului de an este şi un sezon al cheltuielilor - pentru organizarea meselor şi decoraţiunilor, pentru cadouri, pentru a satisface dorinţele partenerului nostru, ale familiei sau prietenilor.

Cum eliminăm stările negative

Auzim, din ce în ce mai des, expresia „Sărbătorile mă întristează”. În spatele ei se pot ascunde mecanisme care duc la dezechilibrarea obiceiurilor oamenilor care, în loc să se simtă fericiţi, percep sărbătorile ca pe o „obligaţie” şi le este afectată starea de spirit. Printre factorii de risc se numără schimbarea rutinei, care acum se modifică şi este o sursă de stres.

De multe ori apar amintiri din trecut, sentimentul de pierdere şi nostalgie, iar emoţii precum fericirea şi melancolia sunt asociate într-un mod inevitabil. În psihologie acest fenomen de nefericire este cunoscut sub numele de „sindromul sărbătorilor de iarnă” iar simptomele sunt: anxietate, tristeţe, sentiment de gol, nostalgie, iritabilitate şi incapacitatea de a te simţi confortabil cu cei dragi. După sezonul Sărbătorilor aceste senzaţii pot dispărea spontan sau se pot agrava.

Iată câteva sfaturi pentru a le reduce sau elimina:

1. Nu este obligatoriu să exprimăm un „spirit de sărbătoare” şi fericire dacă nu îl simţim coerent cu contextul nostru. Evitând să ne prefacem putem să reducem stresul datorat aşteptărilor de fericire ale celorlalţi, în timp ce rezervăm un spaţiu pentru noi însine şi pentru a desfăşura activităţi relaxante şi plăcute.

2. Evitaţi inactivitatea: de Sărbători, după cum am văzut, rutina se modifică, pentru că mulţi oameni sunt în vacanţă şi se trezesc lipsiţi de activităţi. De asemenea, mulţi sunt singuri şi nu au pe nimeni cu care să-şi petreacă timpul. În acest caz, este important să căutăm să ne ocupăm timpul cu o activitate care ne place.

3. Împărtăşiţi emoţiile şi sentimentele cu cineva: atunci când ne simţim trişti, deprimaţi, îngrijoraţi şi cu dor de casă, este important să vorbim despre asta cu cineva; o persoană dragă sau un prieten care poate îmbrăţişa starea noastră de spirit şi ne poate face să ne simţim auziţi şi înţeleşi. Datorită comparaţiei cu celălalt (într-o conversaţie) se pot naşte noi puncte de vedere şi pot apărea noi perspective.

4. Evitaţi să vă schimbaţi prea mult obiceiurile şi ritmurile care pot facilita schimbările de comportament.

5. Transformaţi o stare sau o trăire afectivă într-o oportunitate: a trăi într-un moment de tristeţe ne-ar putea pune într-o stare proastă, dar a o depăşi ar putea fi ocazia unei schimbări, un moment de creştere. În acest caz trebuie să ne privim şi să reflectăm asupra cauzei care ne face să suferim; căutarea soluţiilor ar putea fi începutul unei noi etape. Dacă acest lucru nu este posibil, dacă tristeţea sau durerea pe care aţi putea să o experimentaţi nu pot fi remediate, este indicat şi sănătos să căutaţi ajutor psihologic pentru a face faţă acestui moment.

6. Nu creaţi aşteptări. Încercaţi să rămâneţi normali şi să vă continuaţi ziua. Aceste date din calendar vor avea întotdeauna importanţa pe care doriţi să le-o acordaţi.

7. Analizaţi cât de bună şi frumoasă este viaţa voastră, preţuiţi şi mulţumiţi pentru ceea ce aveţi - familie, prieteni, loc de muncă, vise, sănătate - în loc să regretaţi ceea ce nu aveţi.

8. Relativizaţi problemele, fiţi realişti şi încercaţi să obţineţi o anumită perspectivă asupra evenimentelor. Este important să învăţaţi să vă bucuraţi de micile momente.

9. Acceptaţi situaţia în care vă aflaţi, fie că nu aveţi partener, fie sunteţi despărţiţi, fie cu familia departe etc... şi profitaţi la maximum de ea, în limita posibilităţilor dvs. Puteţi apela oricând la prietenii de încredere sau la cei mai apropiaţi membri ai familiei, pentru a vă simţi protejaţi de oamenii care vă iubesc. Lăsaţi trecutul în urmă, acceptaţi situaţia ca pe o nouă etapă şi analizaţi ce vreţi de acum înainte.

Cum evităm conflictele

Acum este momentul adunărilor de familie, unde pot apărea conflicte care întunecă bucuria Sărbătorilor. Iată recomandările noastre pentru aceste împrejurări:

1. Învaţă să-ţi foloseşti libertatea, fiind liber să alegi şi să respecţi libertatea celorlalţi. Bucură-te să fii alături de ai tăi şi de a avea experienţe pozitive.

2. Fiţi flexibili, normalitatea în relaţii nu există, deoarece există tot atâtea normalităţi câţi indivizi există.

3. Nu vă comparaţi familia cu a celorlalţi; niciunul nu este mai bun decât ceilalţi.

4. Fiţi capabili să vă apăraţi graniţele fără a fi nevoie să vă izolaţi de lumea exterioară. O relaţie bună cu familia vă îmbogăţeşte.

5. Evitaţi să vorbiţi despre probleme, să generaţi discuţii sau tensiuni inutile şi să-i judecaţi pe ceilalţi.

6. Stabiliţi limite, ajungeţi la acorduri, prioritizaţi nevoile dvs. şi comunicaţi.

7. Nu vă supraîncărcaţi cu responsabilităţi şi cereţi ajutor dacă aveţi nevoie.

8. Respectaţi relaţia cu partenerul, nu trebuie să fie prezent tot timpul.

9. Nu există familie perfectă. Încearcă să-i accepţi pe membrii familiei tale şi pe ai partenerului tău, gândindu-te la calităţile lor şi la ceea ce poţi învăţa şi împărtăşi cu ei!!

Sărbătorile de iarnă reprezintă un moment unic care ne invită să reflectăm, să apreciem ceea ce avem, să preţuim realizările şi prietenii care ne însoţesc. Este timpul pentru a renaşte şi a recrea o lume nouă, deoarece nu vom fi singuri niciodată. Magia acestor zile este ca o taină care nu ne poate lăsa inimile indiferente, o taină a iubirii infinite, a iubirii dezinteresate, sinceră şi de durată. Trebuie să uităm de griji şi supărări, să iertăm şi să dăruim. De câte ori aveţi ocazia să faceţi pe cineva fericit, făceţi-l. De multe ori oamenii suferă în tăcere şi poate că actul nostru de bunătate le poate schimba ziua sau viaţa: cu un zâmbet putem vindeca un suflet. Preţuiţi pacea şi bunăvoinţa şi oferiţi multă compasiune şi iertare.

Nu Sărbătorile trebuie să fie fericite, ci oamenii!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor