Bucureşti: Marşuri ale bicicliştilor şi motocicliştilor. Trafic restricţionat

Pentru desfăşurarea în siguranţă a doua marşuri organizate de motociclişti şi biciclişti, traficul în centrul Capitalei va fi restricţionat sâmbătă. Protestatarii doresc să atragă atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi în trafic, din cauza şoferilor care nu sunt atenţi la vehiculele cu două roţi.
Liviu Şerbănescu
26.04.2013

alte articole

Biciclişti (Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
26.04.2013

Pentru desfăşurarea în siguranţă a doua marşuri organizate de motociclişti şi biciclişti, traficul în centrul Capitalei va fi restricţionat sâmbătă. Protestatarii doresc să atragă atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi în trafic, din cauza şoferilor care nu sunt atenţi la vehiculele cu două roţi.

Între orele 13.00 şi 13.30, motocicliştii şi mopediştii se vor deplasa pe traseul Romexpo – Piaţa Montreal – şos. Kiseleff – Arcul de Triumf – şos. Kiseleff – Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – bd. Naţiunile Unite – bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei, iar în intervalul orar 15.00 – 16.30, bicicliştii vor parcurge acelaşi traseu, relevă un comunicat al Poliţiei Rutiere.

Participanţii la aceste marşuri se vor deplasa pe partea carosabilă, pe prima bandă de circulaţie.

Pentru evitarea unor eventuale accidente, Brigada Rutieră a Capitalei le solicită conducătorilor de autovehicule următoarele:

- să evite să circule, pe cât posibil, în perimetrul adiacent locului de desfăşurare a evenimentului;

- să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

- să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate sau cât mai departe de locul de desfăşurare a evenimentului;

- să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;

- să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere;

- să reducă viteza atunci când trec pe lângă grupurile de participanţi şi să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Se preconizează ca la cele două evenimente să participe 1.000 de motociclişti şi aproape 5.000 de biciclişti.

De la ora 13.45, după marşul motocicliştilor, în Piaţa Constituţiei, vor avea loc concerte susţinute de trupele Sanctuar, Aquila, Pszchogod, Antheos, Reborn, Fără Vise, Stunt Show, The R.O.C.K., Trooper şi Cargo.

Peste 4.200 biciclişti i-au transmis lui Sorin Oprescu: “Nu vrem piste pe trotuar!”

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) împreună cu alte organizaţii neguvernamentale care susţin transportul alternativ au organizat la sfârşitul lunii martie în Capitală cel mai mare protest al bicicliştilor. Deşi la eveniment s-au anunţat 3.000 de participanţi, aşteptările au fost depăşite, la manifestaţie strângându-se peste 4.200 de oameni de toate vârstele, potrivit datelor furnizate de CBB.

Protestul a fost o reacţie a bicicliştilor bucureşteni la afirmaţia făcută recent de primarul general Sorin Oprescu potrivit căreia acesta nu doreşte ca pistele de biciclişti să fie trasate pe carosabil pentru că "nu vrea să numere morţii".

"Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil" , a explicat Sorin Oprescu.

Declaraţia edilului-şef al Capitalei, a venit la scurt timp după ce şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, Ion Dedu, a afirmat că pistele nu vor mai fi trasate de trotuar.

Cu toate că municipalitatea anunţa joi seară, în urma unei întâlniri dintre edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, şi reprezentanţi ai societăţii civile că se vor face piste de biciclete doar în zonele sigure, preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, susţine că nu a fost decât o întâlnire diplomatică şi că problema bicicliştilor rămâne în continuare nerezolvată, după cum a relatat săptămâna trecută presa românească.

Prin urmare, bicicliştii nu au anulat acest protest de amploare în care şi-au exprimat tranşant poziţia: "Nu vrem piste pe trotuar! Pentru că deja s-a încercat acest lucru de două ori (în 2008 şi în 2011) şi niciun traseu nu s-a dovedit a fi viabil".

Evenimentul, autorizat de Primăria Capitalei, a început la ora 14.30, în Parcul Izvor, de unde, în jurul orei 15.00, bicicliştii au început să se deplaseze de-a lungul Splaiului Independenţei spre Primăria Capitalei. Astfel, bicicliştii au ocupat tot carosabilul, iar în principalele intersecţii au fost poliţişti ai Brigăzii Rutiere care dirijau traficul sau, mai exact, ţineau pe loc autovehiculele care, vrând-nevrând, trebuiau să aştepte la stop.

Totuşi, şoferii auto nu au dat dovadă de nemulţumirea şi irascibilitatea caracteristice în trafic, atunci când se crează ambuteiaje, aceştia claxonând doar pentru a încuraja mulţimea de biciclişti, “înarmată” cu fluiere şi claxoane care se deplasa compact spre sediul municipalităţii din Splaiul Independenţei, nr. 291-293.

Pentru o mai bună imagine a dimensiunii manifestaţiei, trebuie precizat că de la podul Basarab coloana ajungea până la căminele din Regie, bicicliştii continuând să pedaleze până pe partea cealaltă a Dâmboviţei, aproape de Primăria Generală.

Odată ajunşi în faţa municipalităţii, aceştia au ridicat bicicletele deasupra capului, cerându-i edilului-şef al Capitalei să iasă afară şi să stea de vorbă cu ei. Din păcate, în faţa Primăriei Capitalei au stat, pe toată durata evenimentului, câţiva jandarmi care nu au avut nimic de comunicat mulţimii adunate acolo.

Pe pancartele protestatarilor se puteau citi lozinci precum “Fii deştept! Bicicliştii nu rămân niciodată în pana prostului!”, “Vrem piste pe şosea!”, “Respect în trafic”, “Eu nu poluez”, “Existăm şi o să avem o bandă” şi “Nu vrem piste pe trotuar!”, cea din urmă având desenată şi caricatura primarului general Sorin Oprescu.

Printre ONG-urile prezente la eveniment s-au numărat Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti, OPTAR, Portocala Mecanică, Turific! Handmade, Masa Critică Bucureşti, Miliţia Spirituală, Prociclism, Pushbike şi multe altele.

Pentru a afla impresii despre acest protest în care bucureşteni de toate vârstele s-au adunat pentru a îşi cere drepturile şi pentru a încerca să îşi aducă aportul pentru transformarea Bucureştiului într-o capitală europeană civilizată, un reporter Epoch Times a discutat cu Lucian Simion, reprezentat al atelierului de vopsit biciclete BiţaColor, care participă de regulă la evenimentele care susţin comunitatea bicicliştilor.

Astfel, Lucian Simion, a explicat, pentru publicaţia noastră, care a fost preambulul acestui protest al bicicliştilor. Totodată, reprezentantul BiţaColor şi-a exprimat părerea despre viitoarea Lege a Bicicliştilor iniţiată recent de doi deputaţi, subliniind importanţa consultării societăţii civile înainte de a fi aprobat un astfel de proiect de lege, cât şi despre avantajele şi dezavantajele de a fi biciclist în Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor