Clasa politică britanică, sub presiune din cauza legăturilor cu imperiul Murdoch

James Murdoch.
James Murdoch. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Audierea lui James Murdoch de către o comisie pentru mass-media, marţi, la Londra, a scos la iveală detalii incomode despre relaţiile grupului de presă al magnatului Rupert Murdoch, tatăl lui James, şi conservatorii la putere în Regatul Unit, scrie miercuri ziarul francez Le Monde.

James Murdoch ar urma să fie audiat şi miercuri şi joi, iar tatăl său, Rupert, este aşteptat miercuri să depună mărturie în faţa comisiei pentru mass media.

Comisia, înfiinţată în vara trecută de premierul britanic, David Cameron, are ca misiune elucidarea scandalului interceptărilor telefonice practicate de 'News of the World'.

Contactele au fost extrem de intense între grupul Murdoch şi consilierii ministrului culturii Jeremy Hunt, după cum au arătat e-mail-urile adresate lui James Murdoch de Frédéric Michel, director pentru afaceri publice la News Corp., imperiul lui Murdoch. Aceste e-mail-uri au fost citite marţi în faţa comisiei independente pentru mass-media, într-o primă audiere a lui James Murdoch.

Jeremy Hunt trebuia să se pronunţe asupra proiectului ultrasensibil de cumpărare a operatorului de televiziune prin satelit BSkyB de către grupul Murdoch, proiect abandonat acum. James Murdoch a recunoscut că a discutat cu premierul David Cameron despre proiect. 'A fost o discuţie scurtă înaintea unui dineu' la 23 decembrie 2010, a spus James în faţa comisiei conduse de judecătorul Brian Leveson. Totuşi, James Murdoch a negat că ministrul conservator al culturii ar fi avut un rol de 'facilitator' în cadrul guvernului în favoarea cumpărării BSkyB.

Downing Street a reacţionat, afirmând că premierul avea o încredere deplină în Hunt, în timp de opoziţia laburistă a cerut demisia ministrului culturii. Hunt a cerut, la rândul lui, să se explice în faţa comisiei. 'Sunt convins că atunci când voi fi audiat, lumea va vedea că am acţionat într-un mod total imparţial', a afirmat acesta.

În 2010, grupul Murdoch, care deţinea deja 39,1 % din BSkyB, a făcut o ofertă de aproape 10 miliarde de euro pentru a cumpăra în întregime reţeaua britanică de televiziune prin satelit. Dar a trebuit să renunţe la acest proiect în iulie 2011, din cauza scandalului legat de interceptările telefonice practicate de News of the World, jurnal britanic al grupului Murdoch. De altfel, James Murdoch a recunoscut marţi că l-a întâlnit de douăsprezece ori pe Cameron când acesta era liderul opoziţiei, adică înainte de victoria conservatorilor la legislativele din mai 2010.

El a negat că sprijinul acordat de ziarul The Sun - aparţinând grupului News Corp. şi care are cel mai mare tiraj din presa britanică - campaniei electorale a conservatorilor ar fi fost condiţionat de proiectul de cumpărare a BSkyB. James Murdoch a fost convocat în faţa comisiei pentru două chestiuni: pentru că a condus până în februarie News International, divizia britanică a grupului News Corp şi până la începutul lui aprilie, BSkyB. El a repetat că nu era la curent cu amploarea interceptărilor, crezând că ele erau fapta unui singur reporter. El adoptase deja această poziţie în 2011, când a fost audiat de o comisie parlamentară în legătură cu acest caz.

Rupert Murdoch urmează să fie audiat azi şi eventual joi de aceeaşi comisie. Omul de afaceri de origine australiană, în vârstă de 81 de ani, are de multă vreme legături la cel mai înalt nivel al statului, documente recent declasificate arătând că a avut întrevederi secrete cu Margaret Thatcher înainte de cumpărarea publicaţiei London Times, în 1981.

'Este suficient să vezi cum se comportă angajaţii lui Murdoch faţă de el ca să-ţi dai seama cât de mult îi intimidează acesta pe oameni', afirmă laburistul Chris Bryant, căruia grupul lui Murdoch a trebuit să-i acorde despăgubiri pentru ce telefonul acestuia a fost ascultat. 'El a influenţat în acelaşi mod scena politică britanică acordând favoruri unora şi provocându-le teamă tuturor', adaugă acesta, arătând că unii politicieni se tem că detalii din viaţa lor privată ar putea apărea pe prima pagină a tabloidelor lui Murdoch, Sun şi News of the World.

De la întâlnirile secrete cu Margaret Thatcher, Rupert Murdoch a avut acces la toţi cei care au stat pe Downing Street nr.10: Tony Blair este naşul uneia din fetele sale, succesorul acestuia, Gordon Brown, este un bun prieten, iar actualul premier David Cameron a avut drept purtător de cuvânt un fost redactor şef al lui Murdoch implicat în scandalul interceptărilor telefonice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe