Raportul Parlamentului Marii Britanii: Murdoch "nu este potrivit" să gestioneze o companie de media

Rupert Murdoch, directorul executiv al News Corp
Rupert Murdoch, directorul executiv al News Corp (Ben Gurr - WPA Pool / Getty Images)

O comisie a parlamentului britanic a declarat marţi că magnatul media Rupert Murdoch nu este "o persoană potrivită" pentru a conduce o companie de media, aceasta fiind o parte dintr-o mustrare neaşteptat de puternică faţă de una dintre cele mai puternice celebrităţi din mass-media, potrivit VOA.

Comitetul pluripartidic a afirmat că Murdoch "s-a făcut că nu vede", în timp ce membrii personalului său au interceptat pe cale electronică mesajele voce ale telefoanelor şi ar fi mituit poliţiştii pentru a aduna informaţii pentru poveştile lor.

Deficienţe corporative

Raportul susţine că "deficienţele uriaşe de gestionare corporativă" au permis încălcării legii să pătrundă în organizaţia lui. De asemenea, susţine că firma lui Murdoch a indus parlamentul în eroare şi a încercat să muşamalizeze fărădelegile.

Şeful departamentului de jurnalism de la City University London, profesorul George Brock, este de părere că cuvintele puternice din raport nu erau de aşteptat.

"Cred că raportul a luat prin surprindere una sau două persoane, inclusiv pe mine, deoarece nu poţi fi declarat inapt de a deţine o licenţă de emisie dacă eşti, după exprimarea legii, 'o persoană nepotrivită şi incorectă'," a afirmat el.

Comisia parlamentară nu are puterea să ia această decizie, dar raportul său va fi probabil luat în considerare de către autoritatea de radiodifuziune din Marea Britanie. Autoritatea a declarat marţi că "continuă să evalueze probele."

News Corporation a lui Murdoch deţine 40 la sută din British Sky Broadcasting, cea mai mare companie de cablu din ţară, şi reţeaua Fox News din SUA, conservatoare din punct de vedere politic. Acesta deţine şi mai multe ziare britanice, inclusiv Times şi Sunday Times, şi ziarul cel mai popular, The Sun.

Afirmaţiile legate de interceptarea telefonică au forţat închiderea celui mai mare ziar din Marea Britanie, News of the World, şi demisia mai multor directori executvi.

Efectele scandalului continuă

Marţi, într-o declaraţie, compania a afirmat că "revizuieşte cu atenţie raportul comisiei de anchetă şi că va răspunde în scurt timp." Aceasta şi-a recunoscut faptele ilicite săvârşite prin ziarul în prezent închis şi şi-a cerut scuze de la "toţi cei a căror intimitate a fost invadată."

Rupert Murdoch şi fiul său, James, au fost obligaţi să depună mărturie în faţa comisiilor de anchetă, în sesiuni difuzate în direct la televizor. Comisia parlamentară a declarat că James Murdoch ar fi trebuit să fie mult mai atent la email-urile despre interceptarea telefonică de la compania britanică mass-media deţinută de familia sa, pe care a condus-o până când scandalul s-a agravat, în ultimele luni, şi a demisionat.

Brock a afirmat că acest raport şi cele ce vor urma în cadrul anchetelor aflate în curs de desfăşurare, l-ar putea face pe Murdoch senior, unul dintre directorii cei mai puternici şi mai hotărâţi, să se retragă din rolul de lider al imperiului său mass-media global.

"Unul dintre rezultatele pe care oamenii le-au considerat întotdeauna posibile este ca Murdoch, care are acum 81 de ani, să se retragă de la controlul companiei", a spus Brock. "Eu nu cred că el vrea să facă acest lucru. Dar trebuie să vină un moment, mai devreme sau mai târziu, când se va retrage. Şi s-ar putea ca scandalul să se agraveze încât să fie foarte posibil ca el să se retragă."

Politică

Există, de asemenea, un aspect politic al acestui scandal. Raportul comisiei a fost aprobat de membri din Partidul Laburist de opoziţie şi de liberal-democraţi, care fac parte din coaliţia de guvernământ. Dar membrii partenerului senior de coaliţie, Partidul Conservator, nu au aprobat raportul, susţinând că concluzia conform căreia Rupert Murdoch "nu este o persoană potrivită" pentru a conduce o companie de media nu a fost justificată.

O revelaţie recentă a investigaţiilor este că un consilier al unui ministru l-a informat pe Murdoch cu privire la deliberările privind oferta sa de a cumpăra Sky Broadcasting. Brock a declarat că Murdoch a fost apropiat de politicieni britanici din toate partidele, dar că acest scandal se îndreaptă vertiginos spre prim-ministrul David Cameron.

"Diverse dezvăluiri recente au început sa îl vizeze pe prim-ministru şi biroul său din Downing Street, şi se pare că David Cameron a început să fie destul de îngrijorat cu privire la implicaţiile acestui scandal pentru guvernul său," a afirmat Brock.

În prezent o anchetă judiciară în scandalul interceptării telefonice continuă, la fel ca mai multe investigaţii ale poliţiei. Şi mai multe rapoarte critice la adresa lui Rupert si James Murdoch sunt de aşteptat în viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe