E-mailurile lui Murdoch conduc la presiunea reală pe secretarul culturii din Marea Britanie, Jeremy Hunt

Deşi James Murdoch a acordat marţi peste şase ore dovezi pentru Comisia de anchetă Leveson privind Etica în presă, presiunea reală va fi suportată de secretarul culturii din Marea Britanie, Jeremy Hunt.

Murdoch a răspuns cu nonşalanţă întrebărilor, pe măsură ce avocatul pledant, Robert Jay, răsfoia peste 160 de pagini de comunicaţii ale News Corps - probabil două treimi din cele care au fost de la sau către Hunt.

Majoritatea comunicaţiilor erau despre o ofertă nereuşită a News Corp de a cumpăra toate acţiunile rămase ale companiei globale de televiziune BSkyB. În acel moment, Murdoch era director executiv la News Corp, o companie deţinută de tatăl său, Rupert Murdoch.

Ceea ce a rezultat a fost imaginea unei relaţii inadecvat de strânsă între News Corp, care a avut multe de câştigat de pe urma cumpărării acţiunilor, şi Hunt, care supraveghea cererea şi al cărui rol în tranzacţie era echivalent cu cel al unui judecător.

Oferta pentru BSkyB a fost plasată la două luni după alegerile generale din mai 2010, care au dus la actuala coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi. Vince Cable, un liberal-democrat, era ministrul de afaceri şi responsabil de supravegherea ofertei.

Cable a refuzat să se întâlnească cu Murdoch şi nu a fost de acord ca News Corp să îşi mărească influenţa în mass-media.

Cable a pasat oferta companiei de reglementare mass-media, Ofcom.

Cu toate acestea, chiar înainte ca Ofcom să prezinte raportul său, în decembrie 2010, reporterii sub acoperire ai Daily Telegraph au filmat un interviu cu Cable, în care el a susţinut că "a declarat război" lui Murdoch pentru afacerea BSkyB, spunând la un moment dat "cred că vom câştiga."

Pentru aceasta şi alte remarci dure, peste 50 de funcţionari publici cu responsabilitate în domeniul telecomunicaţiilor au fost mutaţi de la departamentul de afaceri al lui Cable la departamentul de cultură şi sport, condus de Hunt.

Punctul înţelegător de vedere al lui Hunt faţă de dorinţele lui Murdoch a fost prezentat în mai multe e-mail-uri. Urma să fie o înţelegere quid pro quo, în care ziarul lui Murdoch, The Sun, susţinea conservatorii în alegeri.

Această afirmaţie a fost refuzată vehement de James Murdoch. Asta ar fi "nepotrivit", a afirmat el, "eu nu fac afaceri în acest fel."

S-a arătat că Hunt comunica cu News Corp în timp ce Cable încă era responsabil de ofertă.

Acest lucru va duce la divergenţe în cadrul coaliţiei şi va pune presiune asupra primului ministru, care l-a sprijinit pe Hunt după dezvăluiri.

Vicepreşedintele opoziţiei Harriet Harman împreună cu Evan Harris de la campania Hacked Off, precum şi alţii au cerut demisia lui Hunt.

Poziţia lui Hunt pare de neconceput din moment ce, dacă el încă va ocupa postul său când Leveson va concluziona ancheta, el va fi responsabil de punerea în aplicare a recomandărilor investigaţiei.

Asta periclitează şi buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice, din moment ce supravegherea aspectelor majore ale jocurilor sunt de asemenea o responsabilitate a poziţiei deţinute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe