Parlamentarii din Marea Britanie vor da verdictul în cazul Murdoch

James Murdoch.
James Murdoch. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Epoch Times România
01.05.2012

Magnatul media Rupert Murdoch şi fiul său, James, se vor afla marţi în faţa liniei de tragere, atunci când o comisie parlamentară britanică va da verdictul cu privire la scandalul legat de interceptarea telefonică care a afectat foarte tare numele de familie, potrivit unui raport Reuters.

Membrii comisiei au declarat că au fost blocaţi şi puşi sub supraveghere de News Corp a lui Murdoch, în timpul anchetei lor, ce durează de cinci ani, în interceptarea telefoanelor celebrităţilor, victimelor unor crime, politicienilor şi militarilor, pentru ştiri senzaţionale.

Raportul lor l-ar putea forţa pe James Murdoch să rupă ultimele sale legături cu cea mai mare companie britanică de televiziune prin satelit, BSkyB, pe care News Corp a încercat să o preia înainte de izbucnirea scandalului.

Acesta îl va pune într-o situaţie neplăcută şi pe primul ministru David Cameron, care a recunoscut din nou, luni, că politicienii au fost subjugaţi de familia Murdoch, şi a cărui Partid Conservator se confruntă joi cu alegerile locale în mare parte din Marea Britanie.

Comisia îl va critica pe James Murdoch pentru incapacitatea de a descoperi fundalul scandalului şi pe Rupert Murdoch pentru cultura mai largă a companiei, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaste situaţia, adăugând că membrii conservatori ai comisiei au fost reticenţi în a-l critica şi mai mult pe James Murdoch.

Cameron a fost convocat luni la Parlament, pentru a explica de ce nu a investigat e-mail-urile care dezvăluiau faptul că un consilier ministerial a asigurat News Corp că oferta sa pentru BSkyB va fi aprobată.

El a insistat nu era nevoie să dirijeze cazul privind comportamentul ministerial către consilierul său independent, subliniind că e-mail-urile au fost predate unei anchete judiciare privind etica în presă, dar a recunosc că politicienii au fost prea dornici să facă pe plac mass-mediei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor