Opoziţia se năpusteşte asupra lui Cameron pentru mărturia lui Murdoch în ancheta Leveson

Secretarul britanic pentru cultură Jeremy Hunt, 25 aprilie 2012 în Londra. Adam Smith, consultant al lui Hunt, a demisionat din cauza acuzaţiilor că departamentul de cultură, Media şiSport avea legături prea strânse cu compania media News Corp a lui Murdoch.
Secretarul britanic pentru cultură Jeremy Hunt, 25 aprilie 2012 în Londra. Adam Smith, consultant al lui Hunt, a demisionat din cauza acuzaţiilor că departamentul de cultură, Media şiSport avea legături prea strânse cu compania media News Corp a lui Murdoch. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Jeremy Hunt încă este secretarul pentru cultură al Marii Britanii, după ce premierul David Cameron l-a apărat acerb în timpul întrebărilor adresate miercuri premierului.

Lui Hunt i s-a cerut să demisioneze cu o zi înainte, când James Murdoch, în probele oferite Comisiei de anchetă Leveson pentru etica presei, a relevat comunicările dintre departamentul lui Hunt şi News Corp al lui Murdoch.

Comisia de anchetă a analizat 163 de pagini de e-mailuri, apeluri telefonice şi texte, care au demonstrat o deschidere excesivă a Departamentului de Cultură faţă de News Corp. Departamentul era, în esenţă, responsabil de luarea unei decizii privind oferta News Corp de a prelua controlul companiei BSkyB TV, în 2010 şi 2011.

Consilierul lui Hunt, Adam Smith, care s-a ocupat de corespondenţa cu News Corp, a demisionat miercuri, spunând: "cred că activităţile mele din acel moment au mers prea departe."

Nu ajunge doar demisia lui Smith, a afirmat Harriet Harman, vicepreşedintele partidului de opoziţie, Partidul Muncii. Ea susţine că şi Hunt ar trebui să-şi dea demisia, deoarece Codul ministerial al practicilor indică faptul că miniştrii sunt responsabili pentru personalul lor.

Relaţia primului ministru cu James Murdoch şi tatăl său, Rupert, care deţine News Corp, este, de asemenea, investigată. Cameron a ascuns detaliile referitoare la legătura sa cu Rebekah Brooks, fost director executiv al News International, secţiunea de imprimare a News Corp deţinută de Murdoch. Rupert Murdoch a declarat că o consideră că o a doua fiică.

Brooks şi soţul ei au fost arestaţi pe motivul interceptarilor telefonice de la News of the World.

Cameron a fost rezervat înainte de a recunoaşte că a călărit un cal deţinut anterior de poliţie care ulterior s-a aflat în posesia lui Brooks. De asemenea el a fost rezervat în a indica dacă a vorbit cu James Murdoch despre oferta BSkyB, la o petrecere dată de Brooks de Crăciun, în 2010.

Această reticenţă şi sprijinul lui pe care îl acordă lui Hunt, îl asociază pe primul-ministru cu "o umbră de imoralitate", i-a spus lui Cameron liderul Partidului Muncii, Ed Miliband, în timpul întrebărilor adresate premierului miercuri dimineaţa.

Chris Bryant, din grupul afacerilor interne ale Partidului Muncii, a declarat pentru BBC că partidul său trebuie să menţină presiunea asupra lui Cameron, subliniind că deşi Rupert Murdoch a declarat că s-a întâlnit cu Cameron de cel puţin cinci ori, Cameron recunoaşte doar una dintre aceste întâlniri.

În timp ce Cameron trecea printr-un moment dificil în timpul interogatoriului, Rupert Murdock depunea mărturie în faţa comisiei de anchetă Leveson.

Preşedintele comisiei de anchetă Leveson, Robert Jay, l-a întrebat pe Rupert Murdoch cu privire la oferte şi la influenţa pe care Murdoch ar fi încercat să o obţină de la Cameron şi de la alţi foşti prim-miniştri. Jay a încercat să stabilească dacă Murdoch ar fi avut intenţii politice.

În ceea ce-l priveşte pe fostul prim-ministru Gordon Brown, Murdoch a afirmat că Brown i-a "declarat război", după ce, în campania electorală din 2010, The Sun nu a mai acordat sprijin Partidului Laburist al lui Brown, ci i-a sprijinit pe conservatori.

Murdoch a afirmat că Brown "nu era într-o stare mentală foarte echilibrată" atunci când l-a sunat pe mogulul media pentru a i se plânge de asta.

Întrebat despre motivul pentru care a schimbat politica editorială a ziarului, Murdoch a declarat că deciziile sale nu au fost motivate de afaceri.

"Domnule Jay, continuaţi să susţineţi că sprijinul a fost motivat de afaceri, dar dacă aşa ar fi stat lucrurile, atunci noi am fi sprijinit Partidul Conservator în toate alegerile. Acţiunile ar fi fost întotdeauna mai mult pentru bunul mers al afacerilor", a relatat Murdoch.

Ancheta a fost suspendată mai devreme pentru a se adapta capacităţii de rezistenţă a lui Murdoch, în vârstă de 81 de ani, care se va confrunta joi cu alte şase ore de interogatoriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe