Botezul focului diplomatic pentru François Hollande

După Berlin, Francois Hollande continuă botezul focului diplomatic în acest week-end în Statele Unite, unde se va întâlni cu Barack Obama şi va încerca să-i convingă pe aliaţii din NATO în legătură cu retragerea justificată anticipată a trupelor franceze din Afganistan, scrie săptămânalul L'Express în ediţia de joi.
Preşedintele francez, Francois Hollande. (LIONEL BONAVENTURE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.05.2012

După Berlin, Francois Hollande continuă botezul focului diplomatic în acest week-end în Statele Unite, unde se va întâlni cu Barack Obama şi va încerca să-i convingă pe aliaţii din NATO în legătură cu retragerea justificată anticipată a trupelor franceze din Afganistan, scrie săptămânalul L'Express în ediţia de joi.

Chestiunile legate de Siria şi de Iran vor fi abordate în cadrul summitului G8 şi în cel al Alianţei Atlantice, dar noul preşedinte francez este foarte aşteptat pentru discutarea dosarului afgan.

Asupra acestui subiect, dar şi a altora, 'există divergenţe de abordare care nu pun în discuţie natura alianţei noastre', se spune în anturajul şefului de stat francez.

François Hollande se află vineri la Washington, prima etapă a unei sejur nord-american de patru zile, care începe cu o întrevedere cu preşedintele american, urmată de o declaraţie comună cu Barack Obama şi de un dejun cu secretarul de stat Hillary Clinton. Urmează summitul G8 de la Camp David, apoi cel al NATO de la Chicago, unde personalitatea şi stilul noului preşedinte francez, necunoscut pe scena internaţională, vor fi atent observate. Este prevăzută şi o întrevedere cu premierul britanic David Cameron.

Cu ocazia acestei vizite, preşedintele francez va confirma o importantă promisune făcută în timpul campaniei: retragerea trupelor franceze combatante din Afganistan cu doi ani înainte de termenul stabilit iniţial de NATO.

'Consider că trebuie retrase trupele până la sfârşitul lui 2012, fără niciun fel de risc pentru militarii noştri', spunea el cu patru zile înainte de victoria în alegeri. 'Voi anunţa această decizie la summitul de la Chicago pentru ca să putem demara procesul. Voi face acest lucru de comun acord cu aliaţii noştri', spunea acesta.

O alegere bine primită de opinia publică din Franţa, dar autorităţile militare continuă să fie rezervate faţă de posibilitatea realizării tehnice a unei asemenea retrageri într-un interval de timp atât de scurt, în timp ce aliaţii au stabilit ca dată limită anul 2014 pentru organizarea acestui proces.

'Promisiunile electorale şi realitatea sunt două lucruri diferite', afirmă un oficial militar francez care a dorit să-şi păstreze anonimatul, considerând că jumătatea lui 2013 ar fi un termen mai realist.

Franţa are în Afganistan 3.400 de soldaţi, 14 elicoptere, 900 de vehicule şi 1.400 de containere. O retragere generală presupune obţinerea autorizaţiilor de trecere prin Uzbekistan şi Pakistan şi avioane care să transporte o încărcătură mare.

Surse americane au evaluat la 150 de milioane de dolari costul acestei retrageri, a spus pentru Reuters, înainte de numirea sa, noul ministru al apărării, Jean-Yves Le Drian.

Pentru pregătirea vizitei lui François Hollande, administraţia Obama a trimis la Paris, la 11 mai, o delegaţie în care se afla şi secretarul adjunct pentru afaceri europene, Philip Gordon.

Referitor la celelalte chestiuni legate de apărare, François Hollande a solicitat o evaluare, fără a pune în discuţie, a deciziei din 2008 a lui Nicolas Sarkozy de revenire a Franţei în comandamentul integrat al NATO, din care s-a retras în 1966 la ordinul generalului de Gaulle.

Noul preşedinte s-a declarat, de asemenea, 'reticent' în legătură cu proiectul antirachetă al NATO apărat de Washington, care speră să aibă avantaje industriale de pe urma acestuia.

În legătură cu alte dosare, politica externă a lui François Hollande se înscrie pe o linie a continuităţii politicii duse de predecesorul său Nicolas Sarkozy, care a stabilit o puternică relaţie cu Washingtonul. Referitor la criza siriană, el a precizat în timpul campaniei electorale că va angaja trupe franceze numai dacă ONU hotărăşte să intervină, 'pentru protejarea civililor'. Adoptă aceeaşi constanţă diplomatică şi în dosarul nuclear iranian.

'Nu am criticat poziţia fermă a lui Nicolas Sarkozy faţă de riscurile de proliferare nucleară. O voi confirma cu aceeaşi forţă şi aceeaşi voinţă', a spus recent François Hollande pentru site-ul Slate.fr. 'Sancţiunile trebuie înăsprite atât cât va fi necesar, dar cred că încă este posibilă negocierea pentru atingerea scopului dorit', a spus Hollande.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor