Summitul G8: vânt rece dinspre Moscova pe fondul slăbirii prestigiului internaţional al lui Obama

Presa occidentală continuă să dezbată neparticiparea preşedintelui rus Vladimir Putin la summiturile G8 de la Camp David şi NATO de la Chicago (SUA).
Epoch Times România
18.05.2012

Presa occidentală continuă să dezbată neparticiparea preşedintelui rus Vladimir Putin la summiturile G8 de la Camp David şi NATO de la Chicago (SUA). Decizia lui Putin de a nu se prezenta loveşte în aspiraţiile administraţiei preşedintelui Barack Obama privind o apropiere de Rusia, comentează observatorii, care sunt de părere însă că este puţin probabil să se ajungă la un nou război rece.

'Putin a jignit NATO: vânt rece dinspre Moscova', titrează în acest sens Chicago Tribune. Decizia lui Putin de a nu veni la reuniunile la vârf ale G8 şi NATO reprezintă o lovitură grea dată speranţelor actualei administraţii de la Washington în ceea ce priveşte o apropierea de Rusia după reinstalarea lui Putin la Kremlin, mai scrie ziarul, în opinia căruia şeful statului rus a dorit prin refuzul său să trimită două semnale majore.

'În primul rând, Putin a dat de înţeles că el este ,,lider,, chiar şi în probleme care, potrivit Constituţiei, ţin de competenţa primului ministru. În al doilea rând, Putin nu este dispus să se deplaseze în SUA doar pentru o sesiune foto şi un schimb de strângere de mână cu Obama. El are nevoie de progrese considerabile în probleme-cheie, precum scutul antirachetă', comentează, în continuare, publicaţia amintită.

Conform ziarului, aceasta nu înseamnă încă reînceperea războiului rece. 'Putin doreşte o îmbunătăţire a relaţiilor cu Washingtonul, numai că în condiţiile lui', opinează editorialistul de la Chicago Tribune, care consideră că locatarul de la Kremlin şi anturajul său vor ca SUA să ţină cont într-o mai mare măsură de interesele Rusiei şi să discute cu ea pe picior de egalitate.

Astfel, un obstacol în calea 'resetării' relaţiilor este şi situaţia internă din Rusia. Tema democraţiei şi a respectării drepturilor omului vor ocupa un loc important în raporturile ruso-americane, ceea ce va îngreuna dialogul între cele două puteri, mai scrie ziarul menţionat.

Pe de altă parte, Moscova nu ar trebui să-i întoarcă spatele Occidentului, recomandă Financial Times în titlul unui editorial pe această temă.

Consemnând absenţa lui Putin de la summiturile din SUA, publicaţia britanică scrie în continuare:'Obama şi alţi lideri G8 se înţeleg bine cu Medvedev (Dmitri, actualul premier), dar nu există nicio îndoială referitor la cine deţine puterea reală la Kremlin. Mai mult decât atât, pentru actuala generaţie de lideri internaţionali, Putin este o entitate parţial necunoscută', consideră Financial Times, potrivit căruia există o serie de teme ce trebuie discutate cu Moscova, de la Bashar al-Assad până la controlul armamentului.

'Este greu de rezistat ideii că Putin a vrut să exprime un dispreţ puternic faţă de SUA', scrie aceeaşi publicaţie britanică, evocând în acest context nemulţumirea Kremlinului faţă de planurile americane privind desfăşuratea scutului lor antirachetă în Europa. 'Este de asemenea clar că Putin a dorit să-şi exprime dispreţul şi faţă de G8', mai consideră ziariştii britanici, subliniind că preşedintele rus pune accentul pe relaţia cu statele emergente.

Pentru ca lucrurile să reintre pe un făgaş normal, Financial Times recomandă SUA să abroge amendamentul Jackson-Vanik , ce datează încă din perioada sovietică, remarcând în acelaşi timp, cu referire la Putin, că încăpăţânarea se plăteşte scump: pentru Rusia nu este profitabil nici un eventualul eşec al SUA în Afganistan şi nici dacă Iranul se dotează cu arma nucleară.

Potrivit Financial Times, necazul este că pentru Putin politica externă nu este decât o 'servitoare' în slujba principalului său obiectiv: poziţionarea sa ca un conducător puternic al Rusiei.

În ajunul summitului G8 au apărut îndoieli cu privire la prestigiul internaţional al lui Obama, titrează pe de altă parte ziarul The Washington Times, în opinia căruia 'lumea îl împinge pe Obama spre marginea drumului'. Astfel, refuzul lui Putin de a participa la reuniunea la vârf a G8 este o crasă lipsă de respect faţă de preşedintele american, apreciază ziarul, care aminteşte că, la alegerile recente, francezii l-au dat la o parte pe Sarkozy (Nicolas) -aliatul lui Obama - preferându-l pe Hollande (Francois) care promite retragerea cât mai curând a trupelor franceze din Afganistan.

În plus, mai scrie editorialista de la The Washington Times, SUA nu mai au puterea de a influenţa situaţia din Europa, cuprinsă de criza datoriilor. 'Suntem doar simpli spectatori în tribune', scrie în acest sens Heather A. Conley , de la Center for Strategic and International Studies (CSIS) .

Unii observatori se întreabă chiar dacă mai este necesară existenţa G8 în condiţiile în care G20 se impune din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor economice globale.

În ceea ce priveşte summitul NATO, partenerii SUA nu sunt prea dispuşi să aloce până la 1,3 miliarde de dolari în sprijinul forţelor din Afganistan, consideră Heather A. Conley.

În plus, Obama este o potenţială 'raţă şchioapă', întrucât în sondaje înregistrează un avans de doar patru procente, circa 46%, în opţiunile electoratului, în faţa lui Mitt Romney, cotat cu 42% din intenţiile de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor