Hollande şi Ayrault şi-au format guvernul: cinci lucruri care trebuie reţinute

Hollande 'paritarul, echilibristul, teritorialul, recunoscătorul şi tinerelul', sunt cele cinci feţe ale noului preşedinte francez potrivit săptămânalului L'Express, care-i analizează pe miniştrii primului guvern Ayrault prin prisma acestor trăsături.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault. (FRED DUFOUR / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.05.2012

Hollande 'paritarul, echilibristul, teritorialul, recunoscătorul şi tinerelul', sunt cele cinci feţe ale noului preşedinte francez potrivit săptămânalului L'Express, care-i analizează pe miniştrii primului guvern Ayrault prin prisma acestor trăsături.

François Hollande promisese un guvern paritar şi s-a ţinut de cuvânt. Spre deosebire de Nicolas Sarkozy, principiul parităţii a fost respectat şi la categoria secretarilor de stat (miniştri delegaţi). Cele mai importante posturi - externe, economie, apărare şi interne - rămân însă ocupate de bărbaţi, cu excepţia justiţiei, unde a fost numită Christiane Taubira.

De asemenea, noul preşedinte şi-a onorat şi promisiunea de a crea un minister pentru drepturile femeilor, unde a fost numită una din cele mai mediatizate personalităţi ale campaniei sale, Najat Vallaud-Belkacem, o franco-marocană în vârstă de 34 de ani, care va ocupa şi funcţia de purtător de cuvânt al guvernului.

François Hollande 'echilibristul' nu şi-a pierdut niciunul din reflexele de prim secretar al Partidului Socialist. Nicio personalitate socialistă nu a fost uitată. Laurent Fabius, Manuel Valls şi Arnaud Montebourg sunt prezenţi în guvern. Ségolene Royal nu face parte din echipa guvernamentală (ea nu ceruse acest lucru), dar este reprezentată de Najat Vallaud-Belkacem, Delphine Batho şi Dominique Bertinotti.

În ceea ce o priveşte pe Martine Aubry, preşedinta partidului, ea a refuzat să intre în guvern. François Hollande a inclus totuşi câţiva reprezentanţi ai aripii acesteia, mai ales că nu putea să-i lase în afară. Au fost numiţi în primul rând trei dintre apropiaţii acesteia: Marylise Lebranchu este ministru plin, iar Benoît Hamon şi François Lamy sunt miniştri delegaţi. Noul şef de stat a lăsat totuşi deoparte primăria Parisului: nici Bertrand Delanoë, nici aspiranţii Anne Hidalgo şi Jean-Marie Le Guen nu au fost desemnaţi. Bătălia pentru 2014 va fi dură, dacă între timp nu se va face vreo remaniere.

De asemenea, Hollande s-a gândit la partenerii lui de stânga. Au fost numiţi şi doi ecologişti, din care Cécile Duflot, şefa Verzilor, la Ministerul egalităţii teritoriilor, precum şi doi radicali (Sylvia Pinel şi Christiane Taubira, care nu mai este totuşi membra a Partidului Radical de Stânga - PRG). Comuniştii sunt marii absenţi, ceea ce nu este o surpriză.

În ceea ce-l priveşte pe Hollande 'teritorialul', el s-a gândit la toate regiunile Franţei, deci toate sunt reprezentate în acest guvern. Marele Nord este reprezentat de deputatul-primar din Boulogne-sur-mer, Frédéric Cuvilier şi de normanzii Valérie Fourneyron şi Bernard Cazeneuve. Vestul este reprezentat de Jean-Yves Le Drian şi Michele Delaunay, Sudul, de lyoneza Najat Vallaud-Belkacem şi consiliera regională de la Bouches-du-Rhône, Marie-Arlette Carlotti. Michel Sapin şi Marisol Touraine, de exemplu, reprezintă Centrul. Aurélie Filippetti şi Pierre Moscovici sunt reprezentanţii Estului. De asemenea, doi miniştri vin din teritoriile de peste mări: guadelupezul Victorin Lurel şi Christiane Taubira din Guyana.

François Hollande este numit de L'Express şi 'tinerelul', deoarece 7 din cei 34 de miniştri au sub 40 de ani. Najat Vallaud-Belkacem şi Sylvia Pinel sunt cele mai tinere din guvern (34 de ani). 29 de miniştri nu au mai ocupat niciodată o astfel de funcţie, situaţie care se explică prin faptul că stânga nu a mai guvernat de zece ani de zile.

Referitor la aspectul de 'recunoscător', ziarul menţionează faptul că din cei patru purtători de cuvânt, fostul candidat al PS a reţinut trei: Najat Vallaud-Belkacem, Delphine Batho şi Bernard Cazeneuve. Fidelul Bruno Le Roux nu a fost lăsat deoparte: el este candidatul oficial pentru conducerea grupului PS din Adunarea Naţională. Şi alţi membri de bază ai echipei sale au fost promovaţi. Manuel Valls este exemplul cel mai semnificativ: acesta a fost numit ministru de interne. Pierre Moscovici, directorul de campanie, a fost numit la finanţe, iar Stéphane Le Foll la agricultură. Michel Sapin a fost anunţat iniţial la patru ministere diferite, în final el a fost numit ministru al muncii. Lui Kader Arif i s-a găsit şi lui un loc de ministru delegat pentru Foştii combatanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor