Preşedintele francez şi miniştrii săi îşi reduc salariile cu 30%

Preşedintele Franţei, Francois Hollande. (PATRICK KOVARIK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.05.2012

Noul preşedinte francez Francois Hollande şi miniştrii din guvernul său au luat joi decizia de a-şi reduce salariile cu 30%, explicând că liderii trebuie să facă un sacrificiu pentru a reduce datoriile ţării.

Noul premier socialist francez Jean--Marc Ayrault şi-a numit miercuri guvernul, a doua zi după ce Francois Hollande a fost învestit în funcţia de preşedinte.

Şeful de campanie al lui Hollande, Pierre Moscovici, de origine română, a primit rolul de ministru de finanţe, iar fostul premier Laurent Fabius a devenit ministru de externe.

Însă o surpriză o reprezintă lidera Partidului Socialist, Martine Aubry, care a refuzat conducerea unui "super minister". Surse au declarat că ea a refuzat să se alăture cabinetului, dacă nu este premier.

Ayrault, un vechi aliat al lui Hollande, a preluat puterea miercuri dimineaţă, într-o ceremonie organizată la Palatul Matignon, dar şi-a anunţat cabinetul abia în cursul serii.

Potrivit postului de televiziune BFMTV, el a petrecut patru ore miercuri după-amiază discutând echipa cu Hollande.

Deşi noul preşedinte francez a promis că jumătate din noul cabinet va fi format din femei, numărul celor care ocupă funcţii importante este mic. Cu toate acestea, din totalul de 34 de posturi ministeriale, 17 au fost oferite unor femei. Printre acestea se numără ministerele Justiţiei, Culturii, Ecologiei şi Sportului.

Christiane Taubira, parlamentar din Guyana Franceză, a devenit ministru al justiţiei. Ea ar fi refuzat un post oferit de Nicolas Sarkozy în urmă cu cinci ani.

Nicole Bricq este nou ministru al ecologiei. Iar Marisol Touraine, în vârstă de 53 de ani, va conduce Ministerul Afacerilor Sociale.

Mai multe posturi au fost oferite unor apropiaţi ai preşedintelui. Astfel, Jean-Yves Le Drian, liderul Consiliului Regional din Bretagne a devenit ministru al apărării, Stephane Le Foll preia conducerea Ministerului Agriculturii, iar fostul purtător de cuvânt Manuel Valls devine ministru de interne.

La conducerea Ministerului Muncii a fost numit Michel Sapin, care a făcut parte şi din cabinetul Jospin, în urmă cu 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor