Un nou tandem ia naştere în Europa

Duetul european 'Merkozy' s-a destrămat. Cine va fi acum favoritul 'Primei Doamne a Europei', Angela Merkel?
Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.05.2012

Duetul european 'Merkozy' s-a destrămat. Cine va fi acum favoritul 'Primei Doamne a Europei', Angela Merkel? Până de curând se credea că acesta va fi premierul italian Mario Monti, însă noul preşedinte al Franţei - socialistul Francois Hollande - s-a aruncat imediat în noua sa carieră, plecând la Berlin imediat după ceremonia de învestire, notează cotidianul rus Utro.

Duetul dintre Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Nikolas Sarkozy nu s-a cristalizat de la bun început. Iniţial, experţii constatau că cei doi sunt oameni prea diferiţi: şi ca viziune, şi ca temperament. Era vizibil că cei doi nu se simt prea confortabil unul în preajma celuilalt. Cu toate acestea, duetul s-a închegat şi a dus Europa spre o drastică austeritate, astfel încât a fost chiar semnat pactul bugetar, care limitează ferm deficitele bugetare ale ţărilor din zona euro şi prevede sancţiuni automate pentru încălcarea acestor limite.

Aceasta a fost o victorie a Nordului UE, din care face parte Germania, însă nu şi Franţa, subliniază Utro. Potrivit indicatorilor săi financiari, Franţa se află mult mai aproape de Sudul european. Prin urmare, pentru Paris ar fi fost mai convenabil să urmeze o altă politică economică, punând accent nu pe strângerea curelei, ci pe stimularea creşterii. În caz contrar, economia franceză 'întinsă ca un arc' riscă să-şi piardă definitiv poziţiile în concurenţa cu mai puternica economie germană. Însă, în cadrul 'duetului', Sarkozy nu a făcut decât să-i cânte în strună Angelei Merkel şi din acest motiv poziţia Nordului a avut câştig de cauză.

Odată cu plecarea lui Sarkozy, dna cancelar şi-a pierdut cea de-a 'doua voce' a sa. Este adevărat că nu este greu de găsit un înlocuitor: în ultimele luni, noul premier italian Mario Monti acompania destul de bine în duetul franco-german, iar acum ar putea aspira la rolul de partener principal al Berlinului. Mass-media au lansat supoziţia că acum Germania se va baza pe sprijinul Italiei şi va încerca să îndepărteze Franţa de la primele roluri, cu participarea activă a Marii Britanii. A apărut chiar şi o 'denumire de lucru' pentru noul duet - 'Merconti'.

Acum, însă, multe depind de viitoarea poziţie a lui Francois Hollande. În timpul campaniei electorale, acesta s-a pronunţat pentru întărirea rolului statului în economie şi majorarea cheltuielilor de stat, a promis că va impozita cu 75% averile milionarilor, va reduce vârsta de pensionare şi va revizui pactul bugetar sau chiar îl va înlocui cu un 'pact de creştere'. Cu alte cuvinte, Hollande îi propunea Europei un cu totul alt scenariu de dezvoltare, unul în spiritul 'eurosocialismului', din ce în ce mai popular în ţările din sudul UE.

O asemenea turnură în politica Palatului Elysee a fost, fără îndoială, o surpriză destul de neplăcută pentru Berlin. În afară de aceasta, noul preşedinte francez a criticat influenţa excesivă a Angelei Merkel asupra problemelor europene. După cum informează Bild am Sonntag, Hollande ar fi declarat într-un cerc restrâns că 'nu primeşte indicaţii de la cancelar prin intermediul presei'.

Cu toate acestea, după învestire Hollande s-a grăbit să ajungă tocmai la Berlin. În timpul călătoriei, avionul lui Hollande a fost lovit de un fulger, însă preşedintele nou-ales nu s-a speriat şi a ajuns din a doua încercare, la bordul unui alt avion, în capitala germană. Discuţiile sale cu Angela Merkel nu au adus niciun fel de elemente noi, însă în timpul conferinţei de presă finale lideri celor două 'locomotive europene' arătau destul de mulţumiţi. Ei au găsit un limbaj comun: potrivit lui Hollande, ei se înţeleg chiar dacă fiecare dintre ei vorbeşte în limba lui.

Preşedintele francez a declarat că doreşte cooperare, în pofida divergenţelor existente, iar cancelarul german a declarat că anvergura acestor divergenţe este mult exagerată de analişti. Ambii lideri s-au pronunţat pentru menţinerea zonei euro în actuala sa componenţă. În ceea ce priveşte problema cea mai dureroasă - pactul bugetar - Hollande şi-a reiterat intenţia de a cere revizuirea acestuia. Totuşi, preşedintele francez a dat de înţeles că va lăsa în pace documentul adoptat cu atâta dificultate, cu condiţia încheierii unui acord separat privind stimularea creşterii economice. De fapt, tocmai aceasta este ceea ce dorea să audă de la Hollande cancelarul german: restul sunt deja detalii.

Prin urmare, noul preşedinte francez poate cânta 'în duet' cu Angela Merkel la fel de bine ca predecesorul său şi nu va fi nevoie de italieni: tandemul franco-german va continua să funcţioneze şi se va numi 'Merkollande'. De altfel, potrivit Utro, Hollande se potriveşte mai bine Angelei Merkel, fiind mult mai modest şi mai liniştit decât predecesorul său: până de curând el făcea cumpărături într-un supermarket obişnuit şi prefera să circule cu scuterul.

Însă, noul 'euroduet' ar putea să nu fie prea longeviv. Partidul Angelei Merkel - Uniunea Creştin-Democrată - a pierdut alegerile în cel mai mare land german, Renania de Nord-Westfalia, iar înainte de aceasta în landul Schleswig-Holstein. Acesta este un semnal al viitoarei înfrângeri a CDU în alegerile pentru Bundestag din 2013.

Prin urmare, peste un an prima silabă din denumirea duetului - 'Mer' - s-ar putea schimba. Nu este exclus ca în Germania să se repete scenariul francez: obosită de politica austerităţii, societatea germană va vota pentru forţele de stânga. În aceste condiţii, pendulul politicii europene se va înclina spre sud: în loc de tăierea cheltuielilor, prioritate a UE va deveni stimularea creşterii. Este adevărat că, în acelaşi timp, cei mai problematici europeni sudici ar putea fi alungaţi din zona euro, prognozează în final Utro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor