Franţa pune sub semnul întrebării pactul european fiscal

Epoch Times România
17.05.2012

Ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, a reiterat joi că noul guvern socialist nu va ratifica pactul de fiscalitate al Uniunii Europene, atâta timp cât acesta nu va conţine prevederi privind creşterea economică, pe lângă cele referitoare la austeritate, potrivit bbc.com

Pactul fiscal vrea să asigure menţinerea unui control al cheltuielilor de către guvernenele UE pentru reducerea datoriilor.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande,  susţine această idee privind focusarea pe creştere, alături de austeritate, considerând că nu se va rezolva criza datoriilor din zona euro numai cu măsuri de austeritate.

”Ce se spune foarte clar este că tratatul nu va fi ratificat în forma de acum şi trebuie să se completeze cu un capitol legat de creştere, cu o strategie de creştere. Trebuie să o spun clar, şi Francois Hollande a spus-o în mod repetat,  este nevoie să abordăm problema datoriei publice şi să reducem deficitul. Ce este fundamental – o ţară care porneşte cu datorii este o ţară care va sărăci”, a  declarat Moscovici.

Cu titlu de exemplu, guvernul a anunţat că va aplica o tăiere de 30% a salariilor pentru preşedinte şi miniştri.

Comentariile lui Moscovici vin la câteva zile de la prima întâlnire a preşedintelui Franţei cu canceralul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul căreia s-a discutat despre criza economică din zona euro.

Trebuie să o spun clar, şi Francois Hollande a spus-o în mod repetat, este nevoie să abordăm problema datoriei publice şi să reducem deficitul. Ce este fundamental – o ţară care porneşte cu datorii este o ţară care va sărăci.

Un număr de 25 de ţări din 27 de membri UE au semnat pactul, dar acesta trebuie ratificat de fiecare stat.

Tot mai mulţi comentatori şi politicieni au început să se întrebe dacă numai aplicarea de măsuri de austeritate este soluţia cea mai bună pentru ieşirea din criză.

Cu un număr de ţări europene intrate inapoi în recesiune şi datele care arată o stagnare în zona euro pentru primele trei luni, au crescut solicitările privind măsurile de stimulare pentru a echilibra austeritatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor