Boris Johnson susţine că Rusia a stocat agenţi neurotoxici în ultimii 10 ani

Ministrul britanic de externe Boris Johnson (Luke MacGregor/Bloomberg/Getty Images)
Andrei Popescu
19.03.2018

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a acuzat Rusia că a stocat agenţi neurotoxici “în ultimii 10 ani” pentru a-i folosi, aparent, pentru asasinări.

Johnson a făcut comentariile în timpul unui interviu cu Andrew Marr de la BBC pe tema recentei otrăviri a unui fost dublu agent rus în oraşul britanic Salisbury.

“De fapt, avem dovezi că, în ultimii 10 ani, Rusia nu numai că a cercetat utilizarea agenţilor neurotoxici în scopul asasinării, dar a şi creat şi stocat [agentul chimic] Noviciok”, a precizat el.

Noviciok este un tip de agent neurotoxic care a fost folosit împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Salisbury la începutul acestei luni.

Referitor la afirmaţiile ambasadorului rus în UE, care a precizat recent că un laborator de cercetare britanic ar putea fi sursa agentului neurotoxic, Johnson a descris acuzaţia ca fiind “satirică”.

Johnson a susţinut vineri că este “foarte probabil” ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi ordonat personal un atac cu agent neurotoxic în sudul Marii Britanii.

Între timp, experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice se vor deplasa luni în Marea Britanie pentru a investiga mostrele substanţei folosite pentru atacarea fostului spion şi a fiicei sale. Incidentul a deteriorat mult relaţiile dintre Londra şi Moscova.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, la o conferinţă de presă televizată, că Rusia nu este responsabilă pentru otrăvirea lui Skripal şi a cerut Marii Britanii să investigheze cazul pe baza convenţiei privind armele chimice.

“Deja ne-am făcut declaraţia referitoare la acest caz. Rusia este pregătită să coopereze, în conformitate cu convenţia ce interzice armele chimice, în cazul în care Marea Britanie va dori să se conformeze acestei convenţii”, a menţionat Lavrov.

În remarcile sale, Lavrov a mai precizat că, pe baza acestei convenţii, Rusia ar avea la dispoziţie 10 zile pentru a răspunde acuzaţiei oficiale adresată de Londra cu privire la utilizarea unei substanţei interzise pe teritoriul britanic.

Alexander Iakovenko, ambasadorul Rusiei la Londra, a afirmat duminică faptul că ţara sa nu va suspenda livrările de energie către Marea Britanie în ciuda deteriorării relaţiilor dintre cele două state, însă a avertizat că Moscova va răspunde dacă britanicii îşi amplifică retorica.

“În cazul unor acţiuni neprietenoase împotriva Rusiei, partea rusă îşi rezervă dreptul să ia măsuri punitive suplimentare”, a declarat Iakovenko presei britanice, adăugând că disputa se amplifică periculos de mult şi că este nevoie de calm şi reţinere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor